Çepni Türkleri...

Çepni kimdir?

Anadolu’nun bir Türk vatanı olmasında çok önemli rol oynadıkları tarih otoriteleri tarafından kabul edilen Çepnilerin Anadolu’daki varlıkları on ikinci yüzyıla kadar gitmektedir.

Çepnilerden söz eden en eski kaynak Kaşgarlı Mahmut'un “Divan-ı Lügatit Türk” adlı eseridir.

Kaşgarlı Mahmut eserinde Çepni boyu hakkında, Oğuzların 22 boydan oluştuğunu ve Çepnilerin bu 22 boydan 21.si olduğunu yazılı olarak belirtmiştir.

Çepni, kelime anlamı olarak “Nerede yağı (düşman) görse savaşan” demektir.

Tarihten de bilindiği üzere Türkler, geçmişte hayvancılıkla uğraşmış ve buna bağlı olarak da göçebe bir yaşam tarzını benimsemişlerdir.

Hayvanların toplu halde otlaması, sürülerin karışmaması ve aynı zamanda resmi işler adına her bir boy için bir damga belirlenmiştir.

Dolayısıyla Çepni boyunun da kendine has bir damgası bulunmaktadır.

1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu Sultanı Alp Arslan, tarafından bu Türk boyları Anadolu’ nun çeşitli bölgelerine yerleştirilmiştir.

Çepni boyu mensupları bugün de çeşitli yerlerde ikamet etmektedir.

Bunlara Batı Anadolu’dan örnekler verecek olursak; İzmir, Balıkesir, Bursa, İzmit ve Sakarya olarak sayılabilir.

Bugün coğrafi bir terim olarak kullandığımız Doğu Karadeniz Bölgesinin günümüzde pek bilinmeyen ve bölgenin ikinci adı olarak kullanılan kavram ise Vilayet-i Çepni’dir.

Yaşamakta olduğumuz Hendek İlçemizde de Çepni kültürünü görmek mümkündür.

Sakarya’nın en yüksek noktası olan Dikmen Yaylası’nın eteklerinde kurulmuş olan eski adıyla Dikmen Köyünde (Büyükşehir kanunuyla yeni adı Dikmen Mahallesi) yaşamlarını sürdürmektedirler.

1900’lü yılların başında bu bölgeye yerleşip kültürünü muhafaza etmiş ve günümüzde de yaşatmaya devam etmektedirler.

Ramazan ayı boyunca ortalama her akşam düzenlenen iftar yemeklerine, Ramazan Bayramı’nın birinci günlerinde düzenlenen Geleneksel Keşkek Yemeği Programı’na, bu yıl 111. si düzenlenecek olan Geleneksel Dikmen Yayla Şenlikleri’ne, yine yaylada düzenlenen Mevlid ve Okuma Programı’na sizler de katılabilirsiniz.

Tabiat güzelliği eşliğinde soğuk sularından içebilir, dağ çileğini ve fındığı dalından taze olarak tadabilirsiniz.

Dikmen Mahallesi’nin bir mensubu olarak sizleri orada görmek bizleri mutlu edecektir.

YORUM EKLE

banner83

banner184