Derneklerin Önemi

Daha çok gurbet de yaşayanların birlik ve beraberlik içinde olmak için ilgi göstermiş olduğu dernekler 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra köy iken mahalle olan yerlerimiz için de ayrı bir önem kazandı.

Neden diyeceksiniz?

Hendek ilçemiz 30 Mart seçimlerinden önce 70 Köy 24 mahalleden oluşuyordu şimdi ise toplam 91 mahalleden oluşuyor. Bu köyler ne kadar mahalleye dönüşse de tarım ve hayvancılık devam ediyor. Bunun yanında köklü gelenekleri olan mahallelerimiz var. Nasıl yüz yıllardır gelenekleri devam ediyorsa bundan sonrada devam edecek. Bu güne kadar bu tür gelenekler köy muhtarlıkları tarafından  organize edilip günümüze kadar devam etmiş. Burada halkımızın bilmediği bir konu var, bu mahaller köy iken bu muhtarlıkların karar defterleri vardı ve karar alınıp yapılırdı. Mahalle olan köy muhtarlarının görev ve yetkileri kısıtlandı, olan görevleri de diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılabilir hale geldi. İhtiyar heyeti ve köylünün istekleriyle alınan kararlar yazılı olarak yapılıyordu. Köyler mahalle oldukları için artık muhtarlıklarda böyle bir karar Defteri yok,  derneklerin önemi burada başlıyor.

Geçmiş yıllarda bazı mahalle olan köylerimizde dernekler kurulmuş fakat her ne hikmetse siyasi baskılar yüzünden kapatılan dernekler olduğunu gelen bilgilerden duyuyoruz. Siyasiler neden bu tür yola baş vururlar çokta anlamış değilim fakat bu tür kültür ve yardımlaşma dernekleri aynı zamanda sivil toplum örgütleri olduğu için  böyle bir gücün karşılarına çıkmaması olabilir. Her halde derneğin kapanmasında yada arkasında siyasetin ve siyasilerin olduğu sivil toplum örgütü görünümlü derneklerin ’’ ben sizin yanınızdayım, her türlü desteği size veriyorum, zamanı gelince bende sizlerin desteğini isterim’’ gibi baskı veya o derneğin veya sivil toplum kuruluşunun potansiyelini kullanma düşüncesi etkin olmuş olabilir.

Yardımlaşma ve dayanışma dernekleri gerçekten fedakârlık isteyen kuruluşlardır. İlçemizdeki dernek yöneticileri iyi bilir çok fedakârlık, zaman, uğraş isteyen sivil toplum kuruluşlarıdır. Aidatla ve bağışlarla ayakta durmaya çalışırlar, özveri ister ya da arkasına siyasilerin ve siyasetin desteğini alır, rahat ve hiçbir zorluk olmadan yollarına devam ederler, tabi ki karşılığını vermek kaydıyla. İlçemizde bu şekilde destek alan bir sürü dernek var. Yardım verilmesi, yardımcı olunması tabi ki  iyi ama yapılan ortaya çıkarılan her konu ve uğraşlar sonrada birilerine mal edilmiş gibi gösterilmesi çok acı. Bence her mahallenin kültür ve yardımlaşma derneklerine ihtiyaçları olduğu düşüncesindeyim. Bir araya gelip bir topluluk olunca ses daha gür çıkacaktır, mahallelerin potansiyelini daha iyi kullanacaktır. Siyasilerin bu tür derneklerin kurulmasına karşılık beklemeden ön ayak olmaları ve desteklemeleri gerekir.

Geçmişin değerini bilmeyen gelecekten bir şeyler anlaması zor olur, onun içinde ilçemizde bulunan dernekler ve bundan sonra kurulacak olan derneklere yardımcı olması gerekir. Yeni mahalle olan köylerimizin bu tür yardımlaşma ve dayanışma derneklerine ihtiyacı olduğunu ve her mahallenin kendisine ait bir topluluk oluşturması, kurması gerektiği düşüncesindeyim.

Hoşçakalın…..

 

 

YORUM EKLE

banner83

banner184