3 Ay Elektrik ve Doğal Gaz Faturası Okunmayacak

Koronavirüs salgını sebebiyle 3 ay boyunca elektrik ve doğal gaz faturaları için sayaç okunmayacak. Abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.

3 Ay Elektrik ve Doğal Gaz Faturası Okunmayacak


EPDK'nın açıklamasına göre, koronavirüsü salgınının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun sağlanması amacıyla sayaç okumalarında yeni bir düzenlemeye gidildi.

Buna göre, elektrik ve doğal gazda "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" hayata geçirilecek. Söz konusu düzenleme, sadece karantinaya alınan, idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ve sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda geçerli olacak ve 3 ay süreyle uygulanacak.

Kıyasen Yapılacak

Bu kapsamda, sayaç okunamayan tüketiciler için mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden veya tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması durumunda kendi beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak. Sayaçları okunamayan tüketicilere kıyasen oluşturulan faturalar posta, kargo, SMS veya e-posta gibi yöntemlerle ulaştırılacak. Bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığı ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltme yapılacağına yönelik bilgilendirme de yapılacak.

Doğal gaz ve elektrik şehir içi dağıtım şirketi personeli, aylık düzenli fatura okumayacak. Bunun yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak. Alınan ay için geçmiş dönemde bir tüketim yoksa, emsal tüketimler dikkate alınarak fatura çıkartılacak. Söz konusu olan 100 metrekare bir dairenin tüketimi ve faturası ise aynı özellikteki diğer tüketim miktarları göz önünde bulundurulacak.

Salgın önlemlerinin kaldırılmasının ardından gerçek tüketimler ölçülecek. Abonenin gerçek tüketimi, faturalanan tutarın altındaysa iade işlemi söz konusu olacak. Tersi durumda ek ödeme talebinde bulunulacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2020, 15:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Samet çalman
Samet çalman - 4 yıl Önce

yalan bugun dogal gaz faturasi geldi is para ya geldimi virus falan hikaye adamin iligini kurutur bunlar

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184