CENNET YİYECEĞİ

“Tanrı’nın Yiyeceği” anlamına gelen, tadı ham iken buruk olup olgunlaşınca tatlanan, Saymakla bitmeyen faydası olan cennet hurmasının hasadı başladı. Cennet hurması, Sakarya’da birçok vatandaş için gelir kapısı.

CENNET YİYECEĞİ


Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz Trabzon hurmasının şimdi tam mevsimi. Olgunlaşınca tadından yenmeyen meyvenin farkı, sadece görüntüsü ve lezzeti değil. Kanserden diş sağlığına, cilt güzelliğinden metabolizmayı dengelemeye kadar vücuda sayısız yararı var ve birçok hastalığın doğal şifa kaynağıdır.

Çocuklarının hurma tüketmesini sağlamak için çikolata şeklinde tüketime sunan Fatma İnan ,” Ev hanımları genelde kurusunu yaparlar.Onun haricinde pekmezi yapılır.Fakat ben bir ev hanımı olarak doğallığa çok verdiğim için çocuklarıma dışarıdan çikolata alıp yedirmeyi istemediğim dolayısıyla çocuklarıma çikolata ürettim.Çocuklarımın pek hurma ile ilgisi yoktu.ben de onu sağlıklı bir şey düşünerek çocuklarıma nasıl sevdirebilirim diye çikolatayı balla tatlandırıp çocuklarıma güzel bir kahvaltılarda zengin bir menü sundum.Hurmayı biz sadece yemiş olarak tüketiyoruz….yaklaşık bir ağaçtan 500 kg civarında oluyor ortalama söylüyorum. Hani bu yüksek de olabilir. olmadğını ben hatırlamıyorum. Her yıl olur. Hatta kanser başta olmak üzere, sağlık açısından olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.”dedi.

Anayurdu Japonya ile Çin olan, ama Akdeniz havzası ile ülkemizin birçok yöresinde yetişen hurma, kış ayında ideal bir meyve. Piyasada Trabzon Hurması adlandırılan bu meyve, Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Cennet Elması, Japon Elması adlarıyla da biliniyor.

Bal kıvamında, kendine özgü tadı, kokusu olan meyve, müptelalık yapacak nitelikte. Bol miktarda protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği, ishal giderici olması, İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile birçok hastalıklarda fayda sağlar.

Yaprağı da faydalı

Meyvesi gibi yaprağının da tüketildiği ifade eden Fatma İnan , Hurmanın sadece kendisi değil, yaprakları da çok faydalı. Yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saçları güzelleştiriyor ifadelerini kullandı.  Deterjan amaçlı da kullanılan bu değerli meyve, Japonya’da balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte de kullanılıyor.

Fatma inan:

Ev hanımları genelde kurusunu yaparlar.onun haricinde pekmezi yapılır.fakat ben bir ev hanımı olarak doğallığa çok verdiğim için çocuklarıma dışarıdan çikolata alıp yedirmeyi istemediğim dolayısıyla çocuklarıma çikolata ürettim.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184