EMANETE ÜRÜN VERMEYİN

Fındıkta rekolte düşük, piyasaya az fındık indirin, emanete ürün vermeyin"

EMANETE ÜRÜN VERMEYİN


Hasat ve harman işleri süren fındıkta düşük verim üreticiyi düşündürüyor. Ziraat odaları ise üreticiyi piyasaya az miktarda fındık indirmeleri ve emanete ürün vermemeleri uyarısında bulunuyor.

Önemli fındık üretim yerlerinden Sakarya'da bu yıl fındıkta rekoltenin geçen seneye göre düşmesi bekleniyor. Ağustos'un ilk haftası başlayan hasat ve harman devam ediyor.

Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, fındıkta verimin geçen seneye oranla düşük olduğunu söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin bu yıl 590 bin ton civarında bir rekolte tahminin de bulunduğunu kaydeden Arık, "Bu rekoltenin o kadar çıkacağını tahmin etmiyorum. Çok fazla fındık gözükmüyor. Rekolte '500 bin civarında çıkar' diye tahmin ediyorum. Belki biraz daha aşağı düşebilir. Verimin geçen seneye göre çok düşük olduğunu görüyoruz. Küllenme hastalığı var. Fındığın yapraklarını kurutuyor. Küllenme hastalığı nedeniyle fındığın içi boş oluyor. Baya bir zararı olacak." dedi.

Fındığı şu an 11,75 ila 12 liraya alım yapan yerler olduğunu belirten Arık, şu ifadeleri kullandı: "Şu anki net fiyat değil. Fiskobirlik alım yapacağını açıkladı. 15 lira açıklarsa üretici için güzel olur. Fındığın emanete verilmemesi lazım. Üreticinin çok dikkatli olması, ürününe sahip çıkması lazım. Şu an net bir fındık fiyatı yok. Netleşmesi için piyasanın oturması lazım. Fiyatın kendisini bulması lazım. Fındık piyasaya az çıkarsa fiyat eder. Fındık bekletilirse 20 liranın üzerine çıkar. Ancak piyasaya fındık inmezse. Fındık bir anda piyasaya inerse tüccarlarda piyasadaki fındığa doyarsa fındık o zaman para etmez. Beklenmesi lazım. Ne kadar ihtiyacı varsa o kadar satsın."

Süleyman Karadayı isimli üretici, bahçesindeki mahsulün geçen seneye göre 3'te 1 az olduğunu söyledi. Fındığını piyasaya sürmede acele etmeyeceğini anlatan Karadayı, "Bu seneki mahsul geçen seneye nazaran 3'te 1 az. Geçen sene 3 ton aldığımız yerden 1 ton bekliyoruz. Bu seneki niyetim eve koyup bekleyeceğim. Lazım oldukça kullanacağım. Çuval, çuval, kilo kilo satacam. 15-20 lira arası olursa o zaman pazara sürerim. Emanete vermeyeceğim fındığımı." diye konuştu.

Fındık hasadını tamamlayan bir başka üretici Hamdi Karadayı ise rekoltesinin bu yıl yarı yarıya düştüğünü anlattı. Fındık fiyatının şu an 12 lira olduğunu ifade eden Karadayı, fındığını bekletmeyi düşündüğünü dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184