ESNAFLARA MÜJDE, ODA AİDATLARI DÜŞÜYOR

Milyonlarca esnaf ve sanatkarın üye olduğu oda ve borsalara yeni düzen geliyor.

ESNAFLARA MÜJDE, ODA AİDATLARI DÜŞÜYOR


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmaya göre esnaf ve sanatkarın odalara üyelik aidatları düşecek, yerinde harcama yapmayan başkan ve yönetim kurulu görevden alınacak.

Milyonlarca liralık nakit varlığı ve şirketleriyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) başta olmak üzere ülke genelindeki tüm oda ve borsalar ile esnaf odalarında mali denetime ağırlık veren yeni bir sistem hazırlanıyor.

Odaların en önemli gelirleri arasında yer alan ancak işletmelerin büyük şikayetlerine neden olan 'zorunlu munzam aidatların' kaldırılması öngörülüyor. İkinci olarak da yersiz ya da mevzuat dışı harcama yapan başkan ve yöneticilerin görevden alınmasının önü açılıyor.

Bakan işareti vermişti

İş dünyası ile milyonlarca esnafı yakından ilgilendiren mevzuat altyapı değişikliği çalışmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütüyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, mevzuat değişikliği çalışmalarının ipuçlarını verirken, odaların kamu gücüne yaslanarak aidat topladıklarını belirtmiş ve Hem esnaf sanatkarlar odası, hem ticaret ve sanayi odalarının kuruluş kanunu ile ilgili, odaların işlevleri ile ilgili düzenleme yapmamız gerekiyor demişti.

Oda meclislerine, yönetimi görevden alma yetkisi

Henüz bakanlık bürokratlarının üzerinde çalıştığı taslak, halen oda meclislerine verilmiş olan birlik, oda ve borsa yönetimlerini denetleme yetkisinin genişletilmesini öngörüyor.

Denetlemeye 'ceza verme' yetkisi de ekleniyor. Yürürlükteki mevzuata göre meclisler,  başkan ve yönetim kurulunun faaliyetlerini denetleyebiliyor ancak ceza veremiyor. Yeni çalışma ise meclislere; birlik, oda veya borsaya ait kaynakların mevzuata uygun yerlere harcanmadığının tespiti halinde başkan ve tüm yönetim kurulu üyelerini görevden alma yetkisi verilmesini içeriyor.

Bu yetkinin kullanımı konusunda usulsüz, yersiz ya da mevzuata uygun olmayan harcamada belirli bir oran sınırı aranabilecek. Örneğin, başkanların uçak alımı, yurtdışı harcamaları 'yerindelik' denetimiyle 'uygun' olum olmadığı tespit edilecek; yersiz harcamaların tespiti başkanları koltuğundan edebilecek.

Üyelik aidatlarına sınırlama

Taslak çalışma, TOBB ve TESK ile tüm oda ve borsaların yüksek aidat gelirlerine ciddi tırpan vurulmasını da öngörüyor.

İşletmeler halen bu oda ve borsalara asgari ücret üzerinden giriş aidatı ile üye aidatı ödüyor. Aidat tutarı asgari ücretin yüzde 10’undan az, yüzde 50’sinden fazla olamıyor. Ancak bu iki aidatın dışında odalar esas büyük kaynağı, işletmelerin ticari kazançlarının binde 5’i üzerinden aldıkları 'munzam aidattan' elde ediyor.

Munzam aidata gelen yoğun şikayetleri değerlendiren Bakanlık, munzam aidatı tümden kaldırmayı, normal üyelik aidatı sınırını ise asgari ücretin yüzde 20’si ile yüzde 70’i aralığına yükseltmeyi planlıyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184