HENDEK'TEN TÜRKİYE’YE

Kızının hazır sarmaları tek tek tencereye dizerken yakınmasından esinlenen Rahime Aslıbay, KOSGEB desteğiyle işyerine dönüştürdüğü baba evinde, 9 kadın çalışanıyla ürettiği el yapımı sarmaları hem büyük marketlere pazarlıyor, hem de projesine AB desteği almak için çalışma yapıyor.

HENDEK'TEN TÜRKİYE’YE


Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşayan Rahime Aslıbay, emekli olduktan sonra 2010 yılında fikir aşamasından üretime dönüştürdüğü sarma projesini mahalle bazlı imalathanelerle üretim yapıyor.

Hendek Sarma Projesi ile çalışan kadınlar, öğrenciler, ev yemeği tadını özleyenler. Evlerine döndüklerinde zahmetsiz ve süratli bir şekilde pişirebileceği sarma tadabiliyor bu sayede. Sarmanın hazırlanması da pişirilmesi de zor ve uzun bir süreç. Sarma, hızlı ateşte piştiğinde dağılan, ön hazırlığı da oldukça zor ve zaman alan geleneksel bir yemek.

Emekli olduktan sonra KOSGEB desteği ile iş kuran Rahime Aslıbay, 2 dkda hazırlanan 20 dkda pişen ev yemeği tadında ürün pazarlamaya başladı. Aslıbay, “Sarma, vakit alan bir yemeğimiz dolayısıyla aslında annelik fikirlerinden doğdu bu fikir. Kalıp vazifesi gören kapta tasraladık. 2 dakikada hazırlanıp 20 dk’da pişen bir ürün haline getirdik.

Normalde evde sardığım sarmaları derin dondurucuya atıp bunu daha sonra dostuma götürüyordum sonra bir gün kızım hazır sarmaları tencereye dizerken “anne bu ne şımarıklık değil mi? Hazırını bulduk da dahasını istiyoruz” sonra kızıma daha nasıl yardımcı olabilirim diye kalıp vazifesi gören bir kap düşündüm.

Kızıma götürdüm; tarife göre bunu pişir dedim. 2 dk sürdü bu olay, döndü ve “anne bir harikasın “dedi. Onunla başlayan bir süreç. 2 dk hazırlanıp 20 dkda pişen bir üründür. Satılanlar ya konserve ya da pişmiş şarküteri ürünü, en fazla 2 günde tüketmek zorundasınız. Ama hendek sarma aldığınızda, derin dondurucunuzda hazır bulunacak, 1 yıl raf ömrü olan, İstediğiniz anda elinizin altında” dedi.

Kurumsal İmece Modeli Hayata Geçirildi

Anadolu’nun güzelliğinden olan ‘imece’ mahalle bazlı üretim hanelerde modern hale getirildi. Bu sayede kadın emeği kayıt altına alınıyor. Durumdan işveren kadar çalışan da memnun. Fabrika ortamı gibi sıkıcı olmadığını ifade eden Meryem Dişli , “Fabrikaya kıyasla çok rahat bir ortamda çalışıyoruz. Burada hep bayanlarla birlikteyiz. İşimiz çok rahat. O yüzden şu anda çok memnunuz çalıştığımız yerden. Çocuklarımla çok çabuk diyaloga girebiliyorum; eve gidebiliyorum; istediğim zamanda dışarı çıkabiliyorum. Her türlü faaliyetimi burada dururken yerine getirebiliyorum.

Toplam 4 çeşit ve 7 ayrı gramajda ürün mevcut. Zeytinyağlı yaprak sarma, zeytinyağlı karalahana sarma, zeytinyağlı vişneli yaprak sarma ve etli yaprak sarma.

Kadir KAZIN/HENDEK

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 12:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
muharrem aksoy
muharrem aksoy - 10 yıl Önce

Ben istanbul tuzlada yaşayan bir hemşeriniz olarak tebrik ediyorum sizi

zuhal gul akyol
zuhal gul akyol - 10 yıl Önce

Harika tebrik ederim hemde memleketlim olusunuz peki marketlerde turkiyenin her yerinde varmi

Rahîme Aslıbay
Rahîme Aslıbay - 10 yıl Önce

Türkiye de tüm macro centre ve metro gross marketlerde Sakarya'da yunus market hendek de zogo da bulabilirsiniz. Tebrikleriniz için çok teşekkürler.

Ozge Yildirim (Ozge SAGIR)
Ozge Yildirim (Ozge SAGIR) - 10 yıl Önce

rahime teyzemm ellerine emegine saglik...gurur duydukk

endert topkaç
endert topkaç - 10 yıl Önce

tebrik ederim sizden bilgi almak isterim.. bir ev hanımı olarak.. nasıl ulaşabiliriz...

sukran germi
sukran germi - 10 yıl Önce

Eve paket varmi ben istanbuldayim bide ucreti yazar saniniz siparis vere biliriz

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184