HİDROELEKTRİK UZMANLARINDAN HES'E TAM NOT

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sakarya Nehri üzerinde inşa edilen ADASU HES, Türkiye’nin en önde gelen Hidrolik uzmanları tarafından incelendi. Uzmanlar, Türkiye’nin birçok belediyesinin ADASU HES’i örnek alarak, bu yönde çalışmalarına başladıklarını belirtti.

HİDROELEKTRİK UZMANLARINDAN HES'E TAM NOT



Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Enerjinin; Bugünü, Geleceği, Yönetimi, Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji” paneli için Sakarya’ya gelen ETKB Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, EÜAŞ Hidroelektrik Santraller Dairesi Başkanı Atilla Özmen, EPDK Başkan Danışmanı Uğur Cingi, DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanı Ali Şahin; SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’i ziyaret etti. Rüstem Keleş ile birlikte ADASU HES’i inceleyen heyet, santrale tam not verdi.

Türkiye’de bir ilk

Bakanlık olarak Türkiye’deki tüm hidrolik kaynakları değerlendirmek istediklerinin altını çizen ETKB Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, “Türkiye’nin enerjiye olan talebi her geçen gün artmakta. Bu alanda gerçekleştirilen yatırımları sonuna kadar destekliyoruz. Tamamen çevreci, önemli bir potansiyel barındıran hidrolik kaynakların değerlendirilmesi, memnuniyet veriyor. Tabi Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bir belediye olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bu çok önemli. Şimdi diğer belediyelerimizde Sakarya örneğinden yola çıkarak bölgelerindeki hidrolik kaynakları değerlendirme girişimlerine başladı. Sakarya Büyükşehir Belediyesini bu konuda diğer belediyelere güzel bir örnek teşkil ettiği için tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

ADASU HES, Bayburt’a örnek oldu

SASKİ’nin HES projesinin diğer belediyeleri bu tür projeleri uygulamak için harekete geçirdiğini belirten DSİ Hidroelekrik Enerji Dairesi Başkanı Ali Şahin, “Böyle bir tesisi belediye olarak Türkiye'ye ye kazandırdığı için bu projeyi hazırlayan yetkililere ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu tesis, diğer belediyelere de örnek olmuştur. Türkiye’nin birçok belediyesi “Bizde Sakarya Büyükşehir Belediyesi gibi HES yapmak istiyoruz. Nasıl yapmamız gerekiyor?” diye soru yöneltiyorlar. Bizde Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ndeki ilgili yöneticilerin irtibat numaralarını kendilerine veriyoruz. Buradaki yetkililerle irtibata geçerek destek alıyorlar. Türkiye’de ilk ve tek olduğu için bu tesis örnektir. Bu tesisi örnek alarak Bayburt Belediyesi de çalışmalara başladı. Diğer belediyelerde hazırlık çalışmalarına devam ediyor. Kısa bir süre birçok belediyenin HES projesini hayata geçirdiğine tanıklık edeceğiz" dedi.

Bu proje Türkiye’nin dikkatini çekti

EÜAŞ Hidroelektrik Santraller Dairesi Başkanı Atilla Özmen ise yaptığı inceleme sonrası HES'in dünya standartlarında inşa edildiğini belirterek, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi çok önemli bir yatırıma imza attı. Bu HES, enerji üretmenin yanı sıra Sakarya Nehrinin akşını ve temizliğine de büyük katkı sağlayacaktır” diye konuşurken; EPDK Başkan Danışmanı Uğur Cingi de HES’i inşa eden belediye yetkililerini tebrik ederek, “Türkiye'de ilk defa bir belediye HES projesi geliştirdi ve tamamlayarak enerji üretmeye başladı. Bu, Türkiye’nin dikkatini çekti. Türkiye’de birçok belediye artık kendi bölgelerinde hidrolik kaynakları değerlendirmenin arayışı içerisinde. Türkiye'ye örnek olduğu için Sakarya Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2013, 22:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184