BAKKALLAR VE YEREL MARKETLER KAPANMA NOKTASINA GELDİ

Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Yaşar Demirel’den açıklama.

BAKKALLAR VE YEREL MARKETLER KAPANMA NOKTASINA GELDİ


Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Yaşar Demirel yaptığı açıklamasında küçük esnafın bitmek üzere olduğunu vurgulayarak açıklamalarda bulundu.

Hiper market, gros market ve zincir mağazalarının ilçede ki küçük esnafı bitirme noktasına geldiğini belirten Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Yaşar Demirel, Şehir merkezlerinde açılan hiper market, grosmarket ve zincir mağazaların başta bakkal esnafı ve yerel marketler olmak üzere hemen hemen her iş kolundaki esnaf ve sanatkârın işlerini büyük ölçüde aksatmaktadır.

Bu durum esnafların büyük ölçekteki market zincirleriyle rekabet edebilirlik düzeyi azaltmakta, rekabet edebilmek için bu kesimin çalışma saatlerini uzatarak yıpranmalarına neden olmakta, hatta birçok esnaf ve sanatkârı bu marketlere karşı rekabet edemeyip iş yerlerini kapatmak zorunda bırakmaktadır.

Bu marketlerin Avrupa Birliği ülkelerinde ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi şehir merkezlerinde açılmasına ve çeşitli isimler altındaki şubelerinin yasal boşluklardan yararlanarak mahalle aralarına yayılmalarına müsaade edilmemelidir. Bu tür alışveriş merkezlerinin açılması için Avrupa Birliği ülkelerindeki örnekler de dikkate alınarak bir mevzuat hazırlanmalı ve bu mevzuat çerçevesinde oluşturulacak yerel komisyonlar aracılığıyla iş yeri açma izni verilmelidir.

Bakkallar ve Yerel Marketler Kapanma Noktasına Geldi

Bilindiği üzere Avrupa pazarının doyması ile birlikte ülkemize yönelen yabancı sermayeli marketlerin sayısı bütün şehirlerde artmakta ve holdinglerinde sektöre açılmasıyla birlikte marketçilikte büyük bir rekabet yaşanmaktadır. Ülke genelinde sayıları yüz binleri aşan, emek ve sermayesini birleştirerek çalışan bakkal, yerel market, esnaf sayıları giderek artan hiper market, grosmarketler ve zincir mağazalar karşısında zor duruma düşmekte, kısıtlı finansal imkânlarıyla oluşturmaya çalıştıkları atılımları sonuçsuz kalmakta ve iş yerlerini kapatma noktasına gelmektedir. Başta bakkal esnafı ve yerel marketler olmak üzere hemen hemen her iş kolundaki esnaf ve sanatkârı son yıllarda en çok rahatsız eden ve satış olanaklarını sınırlayan unsurların başında hipermarket, grosmarketler ve zincir mağazaları özellikle büyük şehirlerin her tarafında ve giderek diğer şehirlerde ve ilçemizde de çığ gibi artması gelmektedir.

Gerekli Tedbirler Alınmalıdır


Zincir mağazaların Şehir merkezlerinde şube açılmasını engellemek konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Demirel, Gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin korunduğu, desteklendiği ve gelişmesinin sağlandığı bilinen bir gerçektir. Hiper, grosmarketlerin ve zincir mağazaların bakkallara ve yerel marketlere karşı ezici rekabetlerini önlemek bakımından fevkalade önlemler alındığı da bilinmektedir.

Bu konuda Belediyemiz üzerine düşen görevi kanunlar çerçevesinde yapmakta fakat ilçemize şube açacak olan hiper-grosmarketlerin yasal boşluklardan yararlanarak ruhsatlarını aldıkları ve işyerlerini açtıkları görülmektedir. Bu konuda Belediyeler kanunu revize edilmeli ve Perakende Yasasının esnaf ve sanatkârlarımızın lehine en acil şekilde çıkarılması gerekmektedir.

Bu nedenle, bakkal ve yerel market esnafının alışverişlerini büyük ölçüde etkileyen ve büyük şehirlerde açılan zincir mağazaların şehir merkezlerinde açılmasını engellemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.


Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2017, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184