Duran, Üreticinin borçlarına yönelik kolaylık sağlanmalı

Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran, son yıllarda yaşanan ekonomik dar boğazın en çok çiftçiyi vurduğunu belirterek, “Üreticinin borçlarına yönelik kolaylık sağlanmalı, üretici topraktan soğutulmamalı” dedi.

Duran, Üreticinin borçlarına yönelik kolaylık sağlanmalı


Hendek Ziraat Odası Başkanı Duran, bakanlık tarafından çiftçinin ödeyemediği kredi borçlarına 5 yıl süreyle ve yüzde 9 faiz oranı ile yapılandırma müjdesi, resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile tam bir hayal kırıklığı yaşattığını belirterek; “Tebliğde 01.01.2020 ile 31.12.2022 tarihleri arasında tabi afetlerden zarar gören çiftçilerimizin hasar tespiti yaptırıp belli oranda zarar gördüğünü belgelemeleri durumunda faydalanacağı hükmü getirilmiştir. Ödeme güçlüğü sebebiyle vadesi geçen borçlara bir kolaylık getirilmiyor, gelecekte olabilecek ihtimaller üzerine yapılandırma getiriliyor” dedi.

Maliyetler Arttı

Üretim maliyetlerinin aşırı artması ve ürün fiyatlarındaki istikrarsızlık sebebiyle para kazanamayan üreticinin, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarını ödeyemedikleri için çiftçilikten uzaklaşmaya başladıklarını söyleyen Duran, “Kredi borçlarının yapılandırılmasına yönelik bir çalışma yapılmalı. Çiftçiyi kredi borcu altında ezdirmeyin. Ziraat Odalarımız ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin talepleri dikkate alınarak 2019 yılı Fındık ürün fiyatlarının erken açıklanması sonucu fındık üreticisi fiyatlardan memnun kalmıştır. Ancak Mısır üreticisi için aynı şeyi düşünmek mümkün değil. Mısır fiyatlarındaki istikrarsızlık mısır çiftçisini zarara uğratmıştır” şeklinde konuştu.

Destekleme Devam Edilmeli

Mısır üreticisini mağdur eden bir başka olayın ise üst üste 3 yıl aynı ürünü ekmesinden kaynaklı 2020 yılı destekleme ödemesi yapılmayacak olmasıdır diyen Duran, “Bilindiği gibi bölgemizde yapılan üretim çeşitleri bellidir çiftçilerimiz zaten konuya hakimdir. Nerde neyin ekilip üretileceğini bilmektedir. Eğer münavebe şartı getirilirse bu üreticilerimizi sıkıntıya sokar bu sebeple münavebe şartı aranmaksızın desteklemeye devam edilmesi uygun olacaktır.

Göç Hızlanır

Üreticiyi araziden soğutmamak gerekir. Üretimi kolaylaştıracak ve kazanç sağlayacak ortamı hazırlayamaz isek büyük şehirlere göç hızlanır araziler betonlaşır ve geri dönüşü olmayan bir süreç başlar işte o zaman son pişmanlık fayda etmez” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2020, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184