Fındık Üreticisi Alarm Veriyor

Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran, Fındık piyasalarındaki belirsizlik hakkında açıklamalarda bulundu.

Fındık Üreticisi Alarm Veriyor


Fındık fiyatlarındaki belirsizliklerin üreticiyi perişan ettiğini söyleyen Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran, Fındık ülkemiz için önemli üründür. Bütün ülkelerin toplamından daha fazla üretim yapan ülkemizde üreticiye gereken önem verilmeyerek sahip çıkılmaması endişe vericidir.

Herkesin bildiği gibi girdilerinde ithalatı olmayan ve ülkemize önemli ölçüde döviz getiren ihraç ürünlerimizden olan Fındık ve fındık üreticisine sahip çıkmak zorundayız. 15 TL’nin altında fındık satmak üreticiyi zor durumda bırakır. Para kazanamayan üretici Fındığını sökmek zorunda kalırsa kimse şaşırmasın. Bugün 15 TL vermeyenler yarın bir gün 55 TL verseler de yeteri kadar ürün alma şansları olmayacak.

Fındık üretiminin kolay olmadığını söyleyen Duran, Fındık ile ilgili olanlar bunu çok iyi biliyor. Bir yıl gereken bakımı yapmazsanız, orman olur bir daha giremezsiniz. Gerekli ilaç ve gübreleme yapılmazsa ürün alamazsınız. Gübre ve ilaç fiyatlarında Yüzde 40 ile Yüzde 80 arasında zam yapılırken fındığın fiyatının halen geçen yılın fiyatlarında olmasının izah edilir yanı yok. Bilhassa fındığı tanıyan, bilen Bölge Milletvekilleri bu konu ile ilgili çok çalışmalılar. Bunun üzerine mesai harcamalıdırlar. Yoksa bu millet hakkını ve vebalini ödeyemezler dedi.

Son olarak, Dane mısırda ikinci hasat yapılmaya başlanmasına rağmen 2017 yılı dane mısır primlerinin halen ödenmediğine dikkat çeken Duran, bunların da bir an önce ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 12:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184