Hendek Ormanları Tehdit Altında

Hendek İlçesi Ufuk Yayla mevkiinde tamamı orman alanı içinde kalan araziye taşocağı tesisi kurma için çalışmalar start aldı.

Hendek Ormanları Tehdit Altında



Sakarya'da sayıları her geçen gün artan taşocaklarına bir yenisi daha Hendek'te ekleniyor.

2017 yılında reddedilen proje için firma bu kez alanı küçülterek yeniden başvurdu. İşletme izni istenen taşocağının içinden Çiğdem Deresi de geçiyor. Taş ocağı ayrıca Çiğdem Yaylası’na 1,5 ve Ufuk Yaylasına ise 1 kilometre mesafede.

Hendek Ufukyayla Mevkiinde İstanbul merkezli bir firma tarafından açılmak istenen taşocağı için resmi başvurular yapıldı. Firma hazırladığı raporunda projenin doğaya etkisini de gözler önüne serdi. İçinden dere geçen, tamamı orman alanı içinde bulunan taşocağı, 10 yıl işletilecek ve 3 milyon ton hafriyat çıkarılacak. Proje için kesilen ağaçlar proje sonunda 5 misli ile tahrip edilen araziye dikilecek ancak firma raporunda arazinin ağır bir tahribat yaşayacağını ve bunun geri alınmasının mümkün olmadığını da açıkça ifade ediyor. Ayrıca projenin 2017’deki reddinde Büyükşehir ve Hendek Belediyeleri ile Orman Bölge Müdürlüğünün “uygun değildir” raporu vermesi dikkat çekiyor.


İşte Hendek’te orman alanına kurulacak olan taş ocağı ile ilgili tüm detaylar;


2017’de reddedilmişti


Hendek ilçesi Ufuk Yaylası mevkiinde 24 hektarlık alanda taşocağı kurulması için İstanbullu bir firma resmi başvuru süreçlerini başlattı. Aynı alan için 2017 yılında da başvuru yapan firmanın bu başvuruları reddedilmişti. Başvurular Büyükşehir ve Hendek Belediyesi ile Orman Bölge Müdürlüğünün olumsuz görüşlerinden dolayı iptal edilmişti.


Orman Bölge Müdürlüğü r2017 yılında reddedilen projeyle ilgili daha önce belirttiği görüş yazısında, Ormanlar ve ormanlık çalışmaları üzerinde olumsuz etkisi olacağı görüşüne yer verdi.  SASKİ ise su kaptaj ve kaynakların, jeolojik olarak beslenmesi tamamen saha içerisinden sağlandığı, malzeme ocağındaki çalışmalardan doğrudan etkilenmesi söz konusu olduğu görüşlerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirdi. Bu görüşlerin ardından ise Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü alana taşocağı açılmasına ilişkin hazırlanan raporu kabul etmedi.


Başvuruyu revize ettiler


Firma bu iptalin ardından geçtiğimiz hafta başvurularını revize ederek yeniledi. Revize edilen başvuruda taşocağının kurulacağı orman alanının yeniden belirlendiği ve 24 hektarlık ruhsat alanının 7 hektarlık alanının kullanılacağını açıkladı. Yeni başvuruya göre firma 24 hektar alanı ruhsatlı arazinin 7 hektarında ocak faaliyeti yapacak ve proje 990 bin TL'ye mal olacak.


Projenin tamamı ormanın içinde


Taşocağının bulunduğu arazinin tamamı ise yine orman alanı içinde kalacak. Firma hazırladığı raporda bu orman alanının Sakarya’nın yeşil alan varlığında çok küçük bir miktara denk geldiğini ifade ederek “Orman alanları alt başlığı altında açıklandığı üzere proje alanı dahilinde faaliyetlerin gerçekleştirileceği orman alanı, Sakarya ili orman varlığının oldukça altında” ifadelerine yer verdi.


2 yaylaya 1 kilometre mesafede


Hendek’in en önemli doğa harikalarından olan Çiğdem Yaylası yolu üzerinde bulunan ve bu yaylaya 1,5 kilometre, Ufuk Yaylasına ise 1 kilometre mesafede bulunan proje kapsamında 2 bin 719 ağaç kesilecek. Firma başvurusunda kesilecek ağaçların yerine 10 bin 800 adet ağacı taşocağı ekonomik ömrünü tamamlandığında aynı bölgeye dikecek.


Taşocağının içinden dere geçiyor


Ayrıca taş ocağının yerleşim alanları içerisinden geçmesi ve Çiğdem Yaylası yolu üzerinde bulunmasından dolayı da yeni bir yol açılarak en yakın karayoluna bağlanacak. Ayrıca yayla şenliklerinin olduğu dönemde de taşocağı kapalı kalacak.


Projenin en büyük dezavantajlarından biri ise taşocağı alanının içerisinden dere geçmesi. Çiğdem Deresinin taş ocağının içinden geçiyor olmasından dolayı başvuru sahibi firma, dereye 30 metre koruma bandı çekecek.


Proje kapsamında firma taş ocağından cevheri kazı yöntemi ile çıkaracak. Ancak raporda ilerleyen süreçte patlayıcı kullanarak da taş ocağının kullanabileceğini açıkça belirten firma, “Proje ömrü süresince yapılacak yeni arama çalışmaları ve olası farklı cevherleşmelerin veya yapılaşmaların bulunması halinde, işletme metodunda değişiklik yapılabilecektir” ifadelerini de raporuna ekledi. Yani ilk etapta iş makineleri ile işletilecek olan madende uzun vadede patlayıcı madde de kullanabilecek.


3 milyon ton toprak çıkacak


Taş ocağından yılda 300 bin ton malzeme çıkarılacak. Yani bu rakama göre firma taş ocağından saatte tam 156 ton hafriyat çıkaracak. Firma bölgede 10 yıl faaliyet gösterecek. Yani 10 yılda Hendek dağlarından 3 milyon ton hafriyat kazılarak çıkarılacak. Rapora göre firma araziyi ocak işletmeye hazırlamak için ilk etapta üzerindeki yeşil bitki örtüsünü ve ağaçları yok edecek. Raporda, ÇED sınırları içerisinde belirlenmiş olan alanların üzerindeki bitkisel toprak kazı yöntemiyle sıyırılacak ve belirlenen toprak depolama alanında depolanacaktır ifadesiyle belirtilen yok etme işlemi sonrasında ocak kullanıma hazır olacak.


Arazinin eski haline dönmesi mümkün değil


Firma ocağın 10 yılın sonunda ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından yeniden ağaçlandıracağını ifade etse de raporunda arazinin doğal zenginliğinin tahrip olacağını da açıkça ifade ediyor. Firma bu konuya raporunda, Açık ocak işletmeciliği sonucu doğal topografyada çukurlar, şevler, birikintiler gibi rölyef tipleri meydana gelmektedir. Ocaklarda yapılacak çalışmalar ile tahrip edilip doğal dengesi bozulacak araziyi, işletme sonrasında çeşitli rekreasyon ve rekültivasyon yöntemleriyle ilk haline getirmek olası değildir. Bu nedenle, yapılacak onarım çalışmaları, bozulmuş araziyi eskiye en yakın haline getirmeye veya çevresiyle her açıdan uyumlu olmasını sağlamaya yönelik olacaktır diye özetliyor. Yani 10 yılın sonunda bölgede oluşacak olan çukur, birikinti ve tahribatı gideremeyeceklerini açıkça ifade ediyor.

Kaynak: Adayorum.com


Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184