Konutlar Tamam Peli İskânları?

İlçemizde son yıllarda âdete konut seferberliği var ve durmadan konut üretiliyor.

İlçemiz bir sanayi İlçesi oldu büyümeye devam ediyor, bu haliyle yeni göç anlamına geliyor ve konut ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Bu da Müteahhitlerin iştahını kabartmasının yanı sıra konut üretimi hızla devam ettiriyor.

Geçtiğiz aylarda Hendek Belediyesi de konut işine girmeye karar verdi, önce 1000 konut yapacağını duyurdu sonra da 850 gibi bir rakam ortaya çıktı. Kayıtlar başladı en son bir toplantıda bu rakamın 6000 Bin’in üzerinde olduğu açıklandı, talep çok oldu fakat müteahhitler tabir-i caiz ise âdeta tutuştular Belediyenin sosyal konut projesine karşı çıkar gibi. Ondan sonra ne oldu ise Mayıs ayında açıklanacak olan kriterler hâlâ açıklanmadı.

Uludere tesislerinde yapılan bir toplantıda bitiremeyeceğiniz projelere başlamayın diye Ak Partinin üst kademesinden seçim dolayısıyla haber geldiği Belediye Başkanı tarafından söylendi. Sorulan bir soru üzerine Hendek Belediye Başkanı Konut projesinin devem edeceğini açıkladı.

Bu konunun birde şu yönü var, Hendek Belediyesinin açılamış olduğu konut projesine bu kadar talep olması halkın Belediyeye olan güvenini, Müteahhitlere ise güvensizliğinin bir göstergesi değil mi?

Bu arada İlçemizdeki tüm müteahhitleri bu kategoriye koymadığımızı bilmenizi isterim. Ev alanları dinliyorum kimisi evini alırken, kimisi üç ay sonra iskânlarını aldıklarını beyan ediyorlar.

Bazı Müteahhitlere bakıyorsun nerdeyse ruhsat tarihi bitmeye 8 Ay kalmış hâlâ iskân yok.

Bürosuna gidiyorsun cevap yok, telefon ediyorsun dönen yok, kısacası anladığım kadarıyla denetim yok. Belediye’ye gidiyorsun iskânın durumunu öğreneceksin bu Müteahhit geciktirmez deniyor.

Örneğin bir yerde bina temeli açılıyor üzerinden bir yıl geçmiş, temel gölet olmuş kurbağalar bağırıyor, sinekler oluşmaya başlıyor ama Belediye personeli o Müteahhit işini geciktirmez diyebiliyor…

Başka bir örnek, bina biteli yaklaşık iki yıl olmuş, içersinde tamamen yaşam başlamış yani binada oturuluyor ama sigortamı ödenmedi yoksa asansörde mi bir problem var bilinmiyor, Belediye iskân bölümüne soruyorsun Yapı denetimi tamam fakat iskân için başvurulmamış…

Bu durumda olan Müteahhitleri kim denetler? Birde işin garip tarafı evi alandan iskân parası alındığı halde iskân işi bir türlü sonuçlanmıyor, binada oturma izni yok. Daireyi alıyorsun faturaları şantiye olarak iki kat ödüyorsun.

Burada bence Belediyenin de gelir kaybı var çünkü iskân olmadığı için arsa vergisi veriyorsun adres bildirime gidince burası inşaat deniliyor.

Bu tür Müteahhitler kim tarafından denetlenir, yaptığı binanın ruhsatının bitmesine az zaman kalmış iskânı almadığından dolayı neden yeni projeye başladığı zaman izin verilir bunlar hep bir soru işareti.

Soru şu; İskân alan Müteahhitler alabiliyor da, bu arkadaşlar neden alamıyor?

Ev alacaklar ne yapmalı? Ev alırken ilk önce iskân alınmış mı ona bakmalı. Alınmadıysa kesinlikle ev alınmamalı çünkü iskân olmayan bina devamlı baş ağrıtıyor. Ne yönetim kurabiliyorsun ne de apartman kurallarını uygulayabiliyorsun. Müteahhit evi satmış parasını almış daha neden senle ilgilensin ki? Diğer işlerini halletmesi lazım…

İşin garip tarafı, iskân işini daire sahiplerinin yapması da mümkün değil, yine binayı yapan kişi tarafından alınması gerekiyor.

Şimdi anladınız mı Belediyenin yapacak olduğu konutlara niye rağbet var. Çünkü güven var, işin içinde Belediye var.

Bir Müteahhit bu şekilde müşterisini üzerse bütün Müteahhitler mimlenir.

Siz siz olun ev alırken iskân konusuna ve yapılan sözleşmeyi iyi okuyun. Okuyun ki sonradan mağdur olmayın…

 

 

 

YORUM EKLE

banner83

banner184