DİKMEN’DE 106 YILDIR DEVAM EDEN GELENEK

Bayramlaşma Geleneği 106 yıldır devam ediyor.

DİKMEN’DE 106 YILDIR DEVAM EDEN GELENEK


1908 Yılında Köy olarak kurulan 3 Mart sonrası Mahalle olan Hendek Dikmen Mahallesi halkı 106 yıldır Ramazan Bayramının 1.günü toplu olarak bayramlaşıyor.

Trabzon Şalpazarı (Ağasar) bölgesinden gelip Hendek Dikmen mahallesine yerleşen ve ilk kurulduğunda 14 hane olan Dikmen Mahallesi bugün yaklaşık 625 hane ve 1550 civarında nüfusu bulunmakta.

Ramazan Bayramının 1. Günü Toplu Bayramlaşmanın yanında yine Şalpazarı (Ağasar) geleneklerinden olan keşkek ikramı yapılıyor.

Ramazan Bayramının 15 gün öncesinden başlayan Keşkek hazırlığı, Ramazan Bayramı sabahı Keşkek yemeği dövülmesi ve gelen Hendek Dikmen Mahallesi civar köy ve mahalleden gelen yaklaşık 10 bin kişi ye ikramda bulunuluyor.

Bu yıl 106.sı yapılan Bayramlaşma geleneği Keşkek yemeğini Dikmen Mahallesi halkı kendi aralarında topladıkları para ve hayırseverlerin katkılarıyla karşılıyorlar.

Hendek Dikmen Mahallesi Muhtarı Menderes Ayvaz yaptığı açıklamada, Mahallemiz kurulduğundan bu yana devam eden Bayramlaşma geleneği, Dikmen Mahallesinin 2 önemli geleneğinden biri.

Bir diğer geleneğimiz Dikmen Yayla Şenliğimiz. Mahallemizde Ramazan Bayramında insanlar Mahalle merkezine iner herkes bir biriyle Bayramlaşır ancak yaşlı ve hastalarımızı evlerinde ziyaret etmeyi unutmazlar.

Bizden önceki kuşaklar bizlere nasıl bu bayramlaşma geleneğini bırakıp ve Keşkek yemeğinin nasıl yapılmasını öğrettilerse, bizlerde bizden sonraki kuşaklara öğretip Hendek Dikmen Mahallesi var olduğu müddetçe Bayramlaşma geleneğimizi devam ettireceğiz. Bu vesile ile tüm halkımızın Bayramını kutlarım dedi.














Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2014, 14:04
YORUM EKLE
YORUMLAR
dikmen
dikmen - 10 yıl Önce

bu köy başka herkesin emeğine sağlık başka bir yerde sakaryada böle bir toluluk yok. allah razı olsun herkesten..böyle bir bayramlaşma böyle bir toplanma yok..

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184