DİKMEN’DE YAYLAYA GÖÇ

Asırlık Geleneği yaşatan Hendek Dikmen Mahalle sakinleri okulların tatiliyle girmesiyle birlikte hayvanlarını süsleyip Dikmen yaylasına göç ettiler.

DİKMEN’DE YAYLAYA GÖÇ


Hendek ilçesindeki Mahalle sakinleri, okulların tatil olmasının ardından 108 yıllık geleneksel Yaylaya göç yolculuğuna başladı.

Okulların tatil olmasının ardından Mahalle sakinleri hep birlikte adeta şenlik havasında yaylaya göç ediyor. Göçün bu yıl ramazana denk gelmesiyle
zorlanan köylüler, zil ve çan sesleri eşliğinde sıra sıra yola düştü.

Yaklaşık 7 kilometrelik yolu yüzlerce hayvanla kateden mahalle sakinleri, yaylaya geldiğinde meydanda toplanıp bir süre eğleniyor.

Hendek Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz yaptığı açıklamada, mahalle sakinlerinin 108'inci yayla göçünü başlattıklarını söyledi.

Atalarından kalan anıyı yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ayvaz, Mahalle sakinleri yaylaya göçmeden bir hafta önce hayvanlarını yıkar, temizler, yünlerini keser, boyar ve süsler. Köyün aşağısında toplanırız, sonra hep beraber toplu olarak yaylaya göç ederiz dedi.




Yaylaya haziran ayında göç edildiğini ifade eden Ayvaz, yaylada kar yağışı daha erken başladığı için ekim ayının sonlarına doğru buradan ayrıldıklarını anlattı.

Ayvaz, yaylada 233 hane bulunduğunu aktararak, Yaylamızın rakımı 1727 metre, Sakarya'nın en yüksek bölgesi. Aynı zamanda yaylamızı turizme açmak için kayak merkezi yapımı projeiz var. Yaylaya göç edildiği zaman yayla şenliği de yapardık fakat ramazan nedeniyle bu şenliği 6-7 Ağustos'a erteledik.

Şenliğimize herkesi bekliyoruz. Büyük katılım oluyor şenliğimize, yaklaşık 10 bin katılım bekliyoruz bu yıl. Yöresel kıyafetlerini giyen vatandaşlarımız şenliğimizde buluşuyor. Yöresel sanatçılarımızı davet ediyoruz. Yaylanın meydanına yöresel yiyecek, giyecek satış alanları kuruluyor. Şenliğimiz Panayır havasında geçiyor diye konuştu.



Dikmen Mahallesi sakinlerinden Ayşe Alet, her yıl yaylaya çıktıklarını belirterek, günler öncesinden yaylaya çıkmak için hazırlandık. Yöresel kıyafetlerimizi giydik. Hayvanlarımızı yaylaya getirdik. Burada güzel eğlence oluyor. İki gün önceden hayvan keserim, keşkek yaparım. Kavurma yaparım, yayıkta ayran hazırlarım. İki gün boyunca şenlikte bu ürünlerimi misafirlere ikram ederim dedi.

Nimet Kalmış da, her yıl yaylaya çıktığını belirterek, burada çeşitli yemekler hazırladıklarını ve misafirlere ikram ettiklerini anlattı.

Ayşe Köseoğlu, aslen Trabzon Ağasarlı olduğunu söyleyerek, 108 yıllık geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi.




Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2017, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184