ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır.

ÇÖLYAK HASTALIĞI


Gluten alerjisi genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. İnce bağırsaklarda villüs denilen parmaksı çıkıntıların yok olması sonucunda alerjinin belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak Belirtileri

Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama, yorgunluk, gelişim bozukluğu, kemik erimesi, deri döküntüsü gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Çölyak, kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak genetik bir hastalıktır. Bazen hastalık bir ameliyat, doğum, hamilelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebilir.

Çölyak Teşhisi

Bahsedilen belirtiler sizde veya çevrenizdeki kişilerde görülüyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çölyakın kesin tanısı ancak deneyimli gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.

Çölyak Tedavisi

Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise gluten içermeyen besinlerle beslenmektir.  Gluten, buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Ayrıca bir çok hazır gıdalarda bulunan koruyucu maddeler, yapışkan maddeler ve aroma maddeleri gluten içermektedir. Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri birçok gıdayı tüketmeleri mümkün değildir.

Türkiye genelinde maalesef "700.000" kişi bu hastalığı yaşıyor ve bu hastalığın farkında olmayan kim bilir kaç binler vardır. Bu hastalığı taşımak zor.

Sevdiğiniz her yiyeceğin size yasak olduğunu hiç hayal ettiniz mi? Zengin bir kahvaltı sofrası var önünüzde ve siz hiç ekmek yemiyorsunuz. Tek ekmekle sınırlıda değil o zengin kahvaltıda ki her yiyecek sizin listenizde ki ürünlerden olması lazım. Çok sevilen reçellerin tatlarını bile unutuyorsunuz... Sizce nasıl olurdu böyle bir yaşam? Ya da farklı bir açıdan bakalım... Sinemadasınız, herkes cips, bisküvi yerken siz onlara sadece bakıyorsunuz... Herkes börek, poğaça yerken size tüm bu yiyecekler yasak.

Ülkemizde her yüz kişiden birinde görülmesine rağmen yeterince bilinmeyen Çölyak hastalığından bahsediyoruz. Buğday ağırlıklı beslenen Türkiye'de Çölyak hastası olmak o kadar zor ki...

Çölyak Hastaları için maalesef hiç bir şekilde onlara yönelik bir çalışma yok. Cefa, Lokanta, Restaurant, Market, Bakkal vs vs vs...

Şu da bir gerçek maalesef Türkiye genelinde ki sağlıkçılarımız, eczacılarımızın bile bu hastalıktan haberi yok. Çölyak hastalarının ilaçları bile onların listesine uyan ilaçlar olmalı. Tek ilaçla da sınırlı değil kozmetik, deterjan ürünleri, kişisel bakım ürünleri bile.

Hendek'te bile şuan seslerini duyurmak isteyen Çölyaklı hastalarımız var. Çölyaklı hastaların seslerini duyurmak için çabaladıkları "Sessiz Çığlığımıza kulak verin" çağrılarına ve yakında düzenleyecekleri katılım programlarına duyarsız kalmayın...

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 17:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
Onur Pala
Onur Pala - 8 yıl Önce

Bnde çölyak hastasıyım ve her yerde bisküvi un vs bulunsun istiyorum

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184