Dünya El Yıkama Gününde Noksel’de Farkındalık

Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla Hendek Noksel İlkokulunda gerçekleşen etkinlikte çocuklara 5 endikasyon kuralına göre el yıkama teknikleri müzikli bir şekilde oyunla anlatıldı.

Dünya El Yıkama Gününde Noksel’de Farkındalık


Dünya El Yıkama Günü sebebiyle Hendek Noksel İlkokulunda gerçekleşen etkinliğe Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Burcu Başaran  Güngör , Hendek Noksel İkokulu Müdürü Öcal Danyeri, okul öğretmenleri ve İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli katılım sağladılar. Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hemşire Deniz De Asis'in sunumu ve oyun etkinliğiyle tamamlanan etkinlikle, oyunla el hijyeni alışkanlığının  geliştirilmesini hedefleniyor.

Küresel El Yıkama Günü dolayısıyla ishal ve akut solunum yolu enfeksiyonları gibi yaşamı tehdit edici hastalıkları önleyici en ucuz ve efektif yöntem olan el yıkama alışkanlığının çocuklarda refleks bir alışkanlık olarak geliştirilmesine dikkati çeken Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü bu konuda farkındalık geliştirmeyi amaçlıyor. Hendek ilçe Sağlık Müdürlüğü Topluma el yıkama ile ilgili bilgi vererek, özellikle kış aylarında artan enfeksiyonlardan korunmanın  en kolay ,maliyetsiz yöntemi olarak ellerin sık  ve etkili yıkanması olduğunu ifade ediyor.

Eller ne zaman yıkanmalı ?

Ellerimiz gün boyunca kirlenir. Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Eller;

·         Yemek hazırlamadan önce,

·         Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,

·         Hasta bir insana  temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,

·         Tuvaleti kullandıktan sonra,

·         Steril eldiven kullanmadan önce ve eldiven kullandıktan sonra,

·         Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,

·         Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),

·         Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,

·         Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra,

·         Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon)

·         Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.

Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?

El hijyeninde amaç; kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktır. El temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir. Normal katı el sabunları ve sıvı sabunlar, meydana getirdikleri etkiler bakımından farklı olmamakla birlikte, katı sabunlar bulunduruldukları ortamlardan ve kullanan kişilerin kullanımdan sonra genellikle sabunları temizlemeden yerine koymalarından dolayı, kirlilik kaynağı olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir.

Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile, bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir, kişisel ve toplum sağlığının korunmasına önemli bir katkı sağlanabilir. Gün içerisinde ellerinizi aşağıda belirtilen yöntemle sık sık yıkayınız:

Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatın ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine dağıtarak  iyice köpürtün. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın. Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın. Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile ellerinizi kurulayın.



Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2019, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184