Kene’ye Dikkat Vakalar Arttı

Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan ve insanların vücuduna yapışan Kene tehlike saçmaya devam ederken uzmanlar Kene yapışması durumunda kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirtti.

Kene’ye Dikkat Vakalar Arttı


Günde 30 Başvuru

Ardı ardına yaşanan yağmurlar sonrasında havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar piknik alanlarına akın ederken Sakarya’daki devlet hastanelerine günde ortalama 30 kişinin vücuduna yapışan Keneleri çıkartmak için başvurduğu öğrenildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan Kenelerin yapışması durumunda vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten uzmanlar, kenelerin tek seferde ve uzman kişiler tarafından sökülmesi gerektiğini belirtti.

“Kontrol Edin”

Yeşil alanlarda zaman geçiren vatandaşların kendilerini ve çocukları kontrol etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle insanlara bulaşmaktadır. Ülkemizde bu hastalık kenenin tutunması ve ya keneyle temasla bulaşmaktadır. Hastalığın etkilerinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi bulgular yer almaktadır. Vatandaşlarımız özellikle mesire alanları ve ya piknik alanlarında vakit geçirdikten sonra vücutlarının açıkta kalan kısımlarını kontrol etmeli varsa çocuklarının da vücutlarını keneye karşı kontrol etmelidir. Yapılacak bu kontrol, olası bir kene yapışması vakasına hızlıca müdahale edilmesini sağlayacaktır” dedi.

“Hemen Çıkarılmalı”

Kenelerin vücuda tırmanarak yapıştığını hatırlatan uzmanlar, “Olası tutunma vakalarında kenenin en kısa sürede çıkarılması için kişinin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Keneler uçamayan ve zıplayamayan canlılardır, yalnızca tırmanarak vücuda tutunur. Kene yapışması durumunda kenenin üzerine kolonya dökmek, sigara basmak ve sıcak su dökmek gibi işlemlerin yapılması kenenin kasılmasına ve içindeki zehri insan vücuduna salmasına sebep olur. Kenelerin tek seferde çıkarılması çok önemlidir. Eğer kenelerin başı vücudun içinde kalırsa bu durumda tehlikeye yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Takip Edilmeli”

Kenenin vücuttan çıkarılmasından sonra belirtilerin takip edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sağlık kuruluşlarınca dahi çıkartılmış olsa bile kenenin vücudundan çıkartıldığı kişi gözetim altında tutulmalı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi belirtilerin oluşması durumunda kene vücuttan çıkarılmış olsa bile en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Kenenin çıkarıldığı tarih ve yaşanan semptomlar doktora aktarılmalı ve kişinin hastanede gözetim altında tutulması sağlanmalıdır” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2019, 16:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184