Arı Yetiştiricileri Kahvaltıda Buluştu

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri ile kahvaltı programında bir araya geldi.

Arı Yetiştiricileri Kahvaltıda Buluştu


Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen programa Cumhur İttifakı Ak Parti Hendek Belediye Başkan Adayı Ali Kemal Sofu, Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Hendek İlçe Tarım Müdürü Erhan Sunman, İlçe Tarım Müdürlüğünden Veteriner Hekim R. Ali Aydın, Orman İşletme Müdürlüğünden Şef M. Onur Gürkan, Muhtarlar, Birlik Yöneticileri Delegeleri Engin Kılıç, Tuncer Yaver ve üyelerinin katılımlarıyla gerçekleşti.
Birçok projemiz var

Programda konuşan Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Ör birliğin çalışmalarından bahsederek, şu an birçok projemiz var. Bazıları onaylandı ve çalışmalar başlatıldı. Bunlardan biri 20 milyon lira değerindeki Bal Suyu Projesi’dir. Proje ile üretime ve ekonomiye ciddi katkı sağlanacak. Şimdi Görsel Arıcılık projemiz onaylanmak üzere. Bu proje ile Sakaryalı hemşerilerimize arıcılığı yetkin ağızdan tanıtmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz.



Projelerimiz bölgesel ve ulusal üretim ve ekonomiye ciddi katkı sağlamaktadır, sağlayacaktır. Bu konuda bizlere maddi ve manevi destek sağlayan başta Siyasilerimiz olmak üzere, tüm birlik üyelerimize, iş dünyasının önde gelen isimlerinden ve aynı zamanda üyemiz Tuncer Yaver’e ayrıca teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum diye konuştu.

Yasaklama arıcıları sevindirdi

Türkiye coğrafyasında son yıllarda yaşanan toplu arı ölümlerinde (koloni çöküş sendromu) başrolü oynadığı iddia edilen 3 tarım zehrine yönelik, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yeni bir düzenlemeye gitti. Canlıları, sinir sistemini bozarak öldüren “neonikotinoid” sınıfındaki 3 etken maddeyi(clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam) içeren pestisitler artık gelişigüzel uygulanamayacak.

Pestisit kullanımına bağlı olarak yaşanan arı ölümlerinin engellenmesi için yapılan çağrıya Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtsız kalmadı. 2 ay evvel alınan kararda, Çevre ve insan sağlığına zararlı pestisitlerle ilgili hayati bir karar alan bakanlık, arı ölümlerinin olağan şüphelisi 3 tarım zehrinden 1’ini yasakladı, 2’sinin kullanımına sınırlama getirdi.

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, tarım ve Orman Bakanlığının arı ölümüne neden olan zirai ilaçların yasaklanmasını değerlendirdi. Ör, arıcılarımızla birlikte bir araya gelerek, projelerimiz hakkında bilgiler verdik. Özellikle Bakanlık tarafından, arı ölümlerine neden olan zirai ilaçların yasaklanması bizleri arıcılar olarak oldukça sevindirdi. 2 ay evvel Tarım ve orman Bakanlığı tarafından alınan bu kararla artık yasaklanan zirai ilaçlar kullanılmayacak. İlaçların kullanılmaması da arıları artık öldürmeyecek.

Alınan bu karar arıcılar için gerçekten çok ili bir karar oldu. Bizler arıcılar olarak yetkilileri teşekkür ediyoruz.

Toplantıya katılan arıcılar da Bakanlığın almış olduğu bu kararla yasaklanan zirai ilaçların artık arılarımızı öldürmeyecek ve arılarımız yaşayacak, bu kararla birlikte bizde yetkililere teşekkür ediyoruz diye konuştular.
2020 Dünya Arıcılık Günü Hendek’te

Sofu, arıcılığın önemine dikkat çekerek Arılar yalnızca insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan işlevselliğe sahip değildir. Bugün arıcılık faaliyetleri ulusal ve uluslararası alanda ciddi ekonomik faydalar sağlayabilmektedir. Bizlerde bu durumun farkında olarak hem arıcılığın geliştirilmesi hem de ilçemizde farkındalığın oluşturulması adına, 2020 Dünya Arıcılık Günü’nün ilçemizde, Hendek’te gerçekleştirilmesi için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz dedi.

Bal Evleri

Hendekli vatandaşlarımızı arıcılık alanında direk üreticimiz ile buluşturmak istiyoruz diyen Sofu, bu kapsamda üzerinde çalıştığımız birçok projeden biri de Bal Evleri projesi. Bal Evleri ile üreticimiz ürününü hem kolay bir şekilde pazara sunabilecek, hem de vatandaşımız tek elden doğal, organik ürünlere ulaşabilecekler dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2019, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184