Yayla Şenliklerimiz...

İlçemizin yüksek kesimlerinde yaylalarımız mevcut. Bu yaylaların bazılarında yayla şenlikleri düzenlenmekte fakat son senelerde ilçemize yakın yerlerde de yayla şenliği adı altında - eskiden halk konseri olan - bir nevi eğlenceler düzenleniyor.

Gariplik bunun neresinde diyeceksiniz? Herhangi bir gariplik olduğu düşüncesinde değilim yalnızca kişisel bir tespit.

Bu tür şenlikler neden düzenlenir?

İlçemizin bildiğim kadarıyla, en eski yaylası Dikmen Yaylası. Şuan gündemde olan bir proje ile yaz ve kış spor merkezi olmak üzere bölgede yaşayan vatandaşlarımız veya gereksinime göre dışarıdan da gelecek olan insanlara yeni iş kaynakları sunacak. Yaz ve kış spor merkezi ile birlikte geleneksel olarak yapılan yayla şenlikleri ile Dikmen Yaylası bir nevi kendisini tanıtmış durumda.

Çiğdem yaylası ve yaklaşık beş mahallesi Hendek ilçemizden olmak üzere, komşu ilçemiz Akyazı'ya bağlı Dokurcun Mahallesiyle birlikte yaklaşık otuz beş yıldır yayla şenlikleri düzenlenmekte. Yine geçtiğimiz günlerde bu bölge için de bir proje ihaleye çıktı ve bu ihale bölgenin büyük bir kısmının Akyazı ilçesine ait olması dolayısıyla ihaleyi Akyazı Belediyesi kazandı. Gelecek günlerde de kamp ve spor tesisleri yapılacağı bize ulaşan duyumlar arasında.Tüm bu gelişmeler bölge halkı için yeni bir iş alanı ve iş imkanı anlamına gelmektedir.

Bu yazdıklarının yayla şenlikleri ile ne alakası var?

İlçemizde şu anda benim gördüğüm ve bildiğim kadarıyla dört adet yayla şenliği ve Hendek Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu Salmandede güreş ve sünnet şöleni var. Belediyenin organize etmiş olduğu Salmandede güreş ve sünnet şöleni afiş ve görselinde bana göre hiçbir problem yok, gayet iyi ve amacına uygun olarak hazırlanmış.

(Dipnot: Darbe girişimi dolayısıyla ileri bir tarihe ertelendi ancak bu yıl içerisinde yapılacaktır.)

Gelelim yayla şenliklerine;

Hendek ilçemizde dört tane yayla şenliği var: Dikmen Yayla Şenliği, Çiğdem Yayla Şenliği, Harmantepe Yayla Şenliği ve Hacıkışla Yayla Şenliği. Bu şenliklerin bazıları geleneksel olarak bazıları da dernek veya muhtarlıklar tarafından düzenleniyor. Gayet güzel olarak insanların bir araya gelip senede bir günde olsa birbirlerini görmeleri sağlanıyor. Bu yıl da dernek ve muhtarlıklar kendi imkanlarıyla bu şenlikleri düzenliyor çünkü Hendek Belediyesi'nin aldığı kararla bu yıl yayla şenliklerine destek vermiyor.

Senin itirazın neye diyeceksiniz ?

Yayla Şenliği düzenliyoruz ve ilçemizde yaşayan her insan benim gördüğümü illaki görmüştür fakat dikkat etmemiştir. Biz habercilerin de bir söylemi vardır herkes aynı haberi farklı bir bakış açısıyla görür diye. İtirazımı anlatıp sizleri meraktan kurtarayım, kahvehanelerde veya dükkanların camlarında gördüğünüz yayla afişlerine hiç dikkat etiniz mi? Bu afişlerde sanatçılar sanki yayla şenliklerinin önüne geçmiş gibiler. Yukarıda belirttiğim gibi yayla şenlikleri o bölgeyi, yaylayı tanıtmak içindir. Sanatçıları değil. Gelen sanatçı veya sunucular ücretsiz mi geliyor ki bu afişlerde ön plana çıkmışlar. Yine de yanılabiliriz bazıları para almamış olabilir.

Ancak yine buradan sesleniyorum! Bu afişlerin tasarımına kim onay veriyorsa, yaylalarımızı geri plana atıp sanatçıları ön plana bu kadar çıkartmayalım. Yanlış anlaşılmayayım, bu şenliklere gelen sanatçılara tabi ki saygımız sonsuzdur.

Bir başka husus ise bazı afişlerde muhtarların bile telefon numarası yok sanki yayla şenliğini sponsorlara devretmiş gibi bir olgu var.

Unutmamalıyız ki yayla şenliklerimiz bizim kültürümüz. Eğer yayla şenliği, yaylalarımızı tanıtmak içinse biraz yaylalarımızı ön plana çıkaralım. Değerini kaybetmesine izin vermeyelim.

Ancak yayla şenliği adı altında halk konseri düzenliyorsak ona diyecek bir cümlemiz yok elbet. Bu yazdıklarımı da teyit etmek isterseniz Hendek' te ve diğer çevrelerde asılı olan afişlere bakıp karar verebilirsiniz.

Hoşçakalın..

YORUM EKLE

banner83

banner184