Hendek Gündem

Duran,2023 fındık Üreticisinin zor Yılı Olacak

GÜNCEL

Hendek Ziraat Odası başkanı Hayri Duran olumsuz hava koşulları nedeniyle fındık üreticileri açısından bu yılın sıkıntılı geçeceği açıklandı.

Hayri Duran Yaptığı yazılı açıklamada, Olumsuz geçen hava koşulları sonucu 2023 yılının üretimi nasıl etkileyeceği sorulan Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran 2023 yılının sıkıntılı geçeceğini söyledi

Bu sene hava şartlarının olumsuz geçmesiyle üretimin gerçekleşmesi için uygun ortam bulamayan tarım kesimi zor günler geçiriyor.

Tarla Ziraati için ekim yapamayan üreticilerimiz bir yandan maliyet artışları sebebiyle biryandan’da üretimi gerçekleştiremediğinden büyük kayıp içindedir.

Ekonomisi tarıma dayalı olan yöremizde Fındık ürününün payı büyüktür , Kötü geçen hava şartlarının Fındık üretimindeki olumsuz sonuçlarının yerinde tesbit etmek üzere , odamızın teknik elemanları ve zaman zaman tarım müdürlüğü teknik personelleri ile köy ve mahallelerde yaptığımız çalışmalarda , Rakımı yüksek olan arazilerde fındık ağaçlarında bırakın meyvesini dalların kuruduğunu gördük.

Don sebebiyle zarar gören fındık ağaçları kurtarmak üzere çeşitli denemeler yapıyoruz, ancak yüzde 80-90  civarında olan ürün kaybının telefisi mümkün görülmemektedir.

Fındık tarımında gelecek yılın yatırımı hasadın bitiminde başlar (bahçe temizliği, gübreleme ve ilaçlama gibi) bir dizi harcamalar yapılır ürün alınamayınca bu çitçinin zarar hanesine yazılır.

Tarsim yapılırken Sigorta Acentaları Don Risksini poliçeye eklemediği için üreticiler üreticiler mağdur olmaktadır, Bu coğrafyada en yüksek risk don ,Dolu ve Fırtınadır Poliçe Düzenlenirken uyarıcı ve hatta ısrarcı olunması bu gibi durumlarda üreticilerin mağduriyetini önemli ölçüde hafifletecektir.

Bu konuda Devlet desteğinin olması önem arzetmektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.