Hendek Gündem

MÜTEAHHİTLERE TOPLU KONUT BİLGİLENDİRMESİ

GÜNCEL

Hendekli Müteahhitler Hendek Belediyesi tarafından yapılacak olan Toplu Konut Projesi için Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ile bir araya geldi.



Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü,Hendek İnşaatçılar, Müteahhitler ve İnşaat Malzemecileri Derneği Üyeleri ve Hendekli Müteahhitler ile bir araya geldi.

Toplantıya Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü’nün yanı sıra Ak Parti Hendek İlçe Başkanı ve aynı zamanda Müteahhit olan Ali Kemal Sofu, Başkan Yardımcıları Hasan Altuntaş, Sinan Baylan, Hendek İnşaatçılar, Müteahhitler ve İnşaat Malzemecileri Derneği Üyeleri ileHendek’te Müteahhitlik yapan 40’a yakın Müteahhit katıldı.

Dernek olarak ilk toplantımız

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hendek İnşaatçılar, Müteahhitler ve İnşaat Malzemecileri Derneği Başkanı Hızır Çağrı Güngör, çeşitli konularımız sorunlarımız ve beklentilerimiz olacak. Toplantımızda ilk olarak Belediyemiz tarafından Toplu konut Projesinin nasıl olacağı, neler düşünüldüğü ve nasıl hareket edileceğini dinleyelim ve daha sonra bizler taleplerimizi dile getirelim. Birlik olarak sorunlarımızı anlatalım ve çalışmamızı bu şekilde tamamlayalım diyerek katılım sağlayan tüm Müteahhitlere teşekkür etti.

Toplu Konut Projesi hakkında bilgilendirme

Güngör’ün ardından konuşan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Hendek Belediyesi tarafından yapılacak olan Toplu Konut Projesi hakkında bilgiler verdi.

Hendek İlçesini güzelleştiren ve İlçemizi Belediyemizden sonra bu seviyeye getiren en önemli Kurum ve Kuruluşların Müteahhitler olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Püsküllü, Toplu Konut Projesi ile alakalı olarak yaşanan sürecin başlangıcı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Toplu Konut Projesinin halen Proje aşamasında olduğunu dile getiren Püsküllü, Proje ile alakalı olarak özellikle İlçemizde yer alan Mimar ve Mühendis arkadaşlara bizlere çalışmalar yapmalarını ve burada nasıl projeler yapılabileceğini görelim dedik.

Birinci önceliğimiz Konut

Burada birinci hedefimiz Konut, sonrasında orada yaşayacak olan Vatandaşlarımız ve Çocuklarımız için Okul, Kreş, Spor alanları ve Alışveriş Merkezi.Toplu Konut Projeleri ile ilgili yapılmış olan Projeleri inceledik ve sonrasında Toki ile görüşerek gerekli bilgileri aldık.

Bu anlamda bizlerde sizlerden Projeler bekliyoruz. Örneğin Hendekli Mimarımız Cengiz Şişman bir sunum gerçekleştirdi ve Proje Müdürlüğümüz ve Cengiz Bey ile projeyi enine boyuna konuştuk. Artı olarak diğer bir Mimarımız Kançeri Bey’den projesini bekliyoruz, Hilal Hanım çalışıyor. Yani biz diyoruz ki elimizde birkaç proje olsun ona göre yol haritamızı çizelim.

1000 Konut olmayabilir

Toplu Konut Projesinin kamuoyunda 1000 konut olarak konuşulduğunu dile getiren Püsküllü, belki de 750 konut yapabileceğiz. Bizim burada hedefimiz 1000 yapmaktan ziyade 750 veya 800 Konut olsun ama İlçemize yakışan bir Proje olsun. Artı mümkün olduğu kadar da uygun fiyatlı olsun istiyoruz diye konuştu.

 

Müracaat sayıları hakkında bilgi

Müracaat sayıları hakkında konuşan Püsküllü, 6000’e yakın başvuru olduğu belirtiliyor. Şimdi bu sayılara göre kayıt yaptıranları çağıralım ve diyelim ki %25 Peşin, %25’i 12 Taksit veya binaların bitiş sürelerine göre ve kalan kısım nakit olmak şartıyla bir ödeme planı çıkartalım. Tabi bu bir örnek, şartlar bu şekilde olacak diye algılanmasın sakın. Sonrasında yapılan başvuru sayısına göre %10 hak sahibi kalsın bu Proje amacına ulaşır ama Projenin daha alt yapısı belli değil, alt yapısını siz Müteahhitlerimiz ve Mimar arkadaşlarımız ile oluşturacağız diye konuştu.

Proje ile ilgili bilgileri paylaşacağız

Proje alakalı olarak gerekli bilgileri zamanı geldiğinde paylaşacağız diyen Püsküllü, bu gibi sorunların önüne geçmek için bundan sonra, Belediyenin ve Belediye Başkanının haberi olmadan artı hiç kimse ne Basına nede şahsa bilgi aktarmayacak veya bu konu ile ilgili konuşmayacak. Gerekli bilgiler Projenin alt yapısı oluşturulduğunda Kamuoyu ile paylaşılacak diye konuştu.

Sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz

Yapılacak olan Toplu Konut Projesini Hendekli Müteahhitler ile birlikte yapmak istediklerini dile getiren Püsküllü, bizler sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz.Belediye olarak hedefimizsadece Vatandaşlarımız mağdur etmeden Konutlarımızı teslim etmek. Proje ile ilgili olarak sizlerle bir araya gelip istişareler yapacağız.Proje konusunda Müteahhitlerimiz rahat olsun. Bizlerin sizlerin ayağının altını oymak, sizleri iflas ettirme ile alakalı, sizlerin ürettiği konutları sattırmama gibi bir düşüncemiz olamaz ve böyle bir konunun konuşulmasından dahi haz etmiyoruz.

Sizler Hendek’e değer katan arkadaşlarımızsınız. Hendek için elini değil tüm bedenini taşın altına koyan insanlarsınız. Sizlerin sıkıntılarını ve problemlerini iyi biliyoruz ama bu proje konusunda rahat olun. Biz burada sizleri yıpratacak bir çalışma içerisinde olmayacağız bunu bilin diye konuştu.

Müteahhitlerin sorunları maddeler halinde dile getirildi

Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü’nün bilgilendirmelerinin ardından Hendekli Müteahhitlerin sorunları ve sıkıntılarını dile getiren Hendek İnşaatçılar, Müteahhitler ve İnşaat Malzemecileri Dernek Başkanı Hızır Çağrı Güngör, Müteahhitler olarak yaptığımız toplantı sonrasında Proje konusunda kafalarda soru işareti oluşturan; “Toplu Konut Projesi ne kadar ihtiyaç olduğu ve zamanlamasının doğru olup olmadığı,Konut sayısındaki ve koşullardaki belirsizlik, kayıt yaptıranlardankaç kişinin bu koşullara uyacağı” konularında sorularının cevap beklediğini dile getirdi.

Müteahhitler taleplerini dile getirdi

Hak sahiplerinin çok hızlı bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getiren Güngör, Proje belli olmasa dahi kontenjanların belirlenip hak sahiplerinin belirlenmesi ve hak sahibi belgeleri verilerek toplu konut projesi yapıldığında hak sahiplerinin almasını ve diğer kayıt yaptıran kişilerin kayıtlarının kaldırılmasını talep ediyoruz.

Sonrasında yapılacak olan konut projesi tabiî ki ilerleyen zamanlarda prim yapacaktır. Bu anlamda konut alan Vatandaşlarla ilgili olarak elde edilen konutların borcu bitene kadar veya borcunu erken kapatsa dahi en az 7 yıllık bir süreç içerisinde bu konutu satamamaları gibi bir madde koyulmasını talep ediyoruz.

 

Projeye karşı değiliz

Konuşmaların ardından söz alan Hendekli Müteahhitler projeye karşı olmadıklarını fakat zamanlama hatası olduğunu dile getirerek, Belediyemizin bizlere karşı bir tutum içerisinde olacağını düşünmüyoruz. Bizim isteğimiz hak sahiplerinin belirlenmesi ve bu hak sahiplerine belgelerinin verilmesi. Örneğin Engelli Vatandaşlar, Şehit ve Gazi yakınları, Emekliler veya gelir beyanında bulunanlar vb. gibi hak sahipleri kimlerse belirlensin, beklenecekse o şekilde beklensin. Biz başvuru yapan kişilerin tamamımın hak sahibi olacakmış gibi bekletilmesinden yana değiliz.

Süreç hakkında bilgi verilsin

Bu konuyla ilgili olarak yatırım planlamanızı ve sürecin nasıl olması gerektiğini hakkında kamuoyuna da bilgi verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yani proje süreci, yatırım süreci, başlangıç süreci, bitiş süreci, kaç etaptan oluşacak bu gibi bilgileri Basın aracılığı ile Kamuoyuna bildiri şeklinde yayınlarsanız piyasa biraz daha rahatlayacaktır diye düşünüyoruz.

Çünkü piyasada gergin bir ortam var ekonomik olarak ve fiyatlar çok değişkenlik gösteriyor. Bizlerin de ayakta kalabilmemiz ve devamlılığımızı sürdürebilmemiz için bu konuların netleştirilmesi gerekiyor diyerek taleplerinin bu yönde olduğunu dile getirdiler.

Proje detayları birlikte belirleyelim

Proje ile alakalı olarak birinci ağızın Belediye, Belediye Başkanı ve Başkan yardımcıları olduğunu dile getiren Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Projeden kimler alacak, kimler hak sahibi olacak bunlar belirlenir, konut sayısı belirlenir, noter çağırılır ve kura ile hak sahipleri belirlenir. Biz sizlerin tereddütlerini anlıyoruz ama en az zararla nasıl olur bunların çalışması içerisindeyiz. Bu konuları hep birlikte konuşuruz, gerekirse tekrar tekrar toplanırız istişarelerde bulunuruz. Ama en azından dedikodu yapılmasın, oturup konuşalım. Yani arkadan konuşmasın kimse, toplanalım dediğinizde buradayız, yarın toplanalım derseniz buradayız, Pazar toplanalım derseniz buradayız.Yani konunun özü, projenin detaylar belirlensin çünkü henüz projenin net bir taslağı hazır değil diyerek proje detaylarının belirlenerek kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Müteahhitler sıkıntılarını dile getirdi

Hendekli Müteahhitler olarak kimsenin Projeye karşı olmadığını dile getiren ve söz alan Müteahhitler, Belediyenin bu şekilde çalışmalar yapması gerektiğini biliyoruz. Buradaki arkadaşların genel sıkıntısı şu, daire satamamak. Sonrasında da Belediye çıkıp şu kadar konut yapacağız, bu konutları 100 Bine satacağız ve projeyi buradaki Müteahhitlere yaptıracağız dediği zaman bizler zan altında kalıyoruz.Bu anlamda da Belediye’ye başvuru yapan 6000 kişiden 2000 kişisinin 30 Bin TL’si varsa Projeyi bekliyor ve bizler mağdur oluyoruz, Proje hakkında tüm detayların belirlenerek Kamuoyuna en hızlı şekilde bilgi verilmesi konusunda taleplerini dile getirdiler.

Müteahhitler diğer taleplerini dile getirdi

Proje hakkında karşılıklı istişarelerin yapılmasının ardından Hendekli Müteahhitler gündem dışı taleplerini dile getirdi. 2011 yılında Meclis kararı ile alınan 3 katlardaki Binalara asansör yapılması kararının revize edilmesini dile getiren Müteahhitler,3 katlı binalarda Kanunen zorunlu olmayan asansör kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.En azından 12 bağımsız bölüm ve üzeri için bu karar geçerli olsun, 12’nin altında ise revize edilebilsin diyerek taleplerini dile getirdiler.

 

Püsküllü müjdeyi toplantıda verdi

Toplantıda bir de müjde veren Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, şu an hali hazırda Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet veren Binanın Hendek Belediyesine devrinin yapıldığını dile getirerek mevcut binanın İmar Müdürlüğü olarak hizmet vereceğini dile getirdi.

Proje detayları belirlenerek Kamuoyu ile paylaşılacak

Karşılıklı istişarelerin yapıldığı toplantı sonunda Belediye Heyeti ve Müteahhitler yapılacak olan Toplu Konut Projesi detaylarının hızlı şekilde belirlenerek Kamuoyuna ile paylaşılması konusunda ortak karar verildi.

Toplantı Müteahhitlerin gündeme dair sohbetlerinin ardından sona erdi.

Kadir KAZIN/HENDEK

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.