Psikolojik Danışmanlık nedir?

Merhabalar, bu yazımda psikolojik danışmanlık ile ilgili sıkça sorulan soruları ve doğru bilinen yanlışları ele alma ihtiyacı hissettim.

Keyifli okumalar dilerim...

Psikolojik danışmanlık nedir, ne değildir, yanlış bilinenler, hizmeti kimler verebilir, psikolojik destek alan deli midir, psikiyatri ve psikolojik danışman aynı şey midir?

Psikolojik danışma hizmetinin amacı, kişilerin eğitsel (ör. Nasıl ders çalışmalıyım, öğrenme stilim nedir, planlama, program yapma vb. gibi), mesleki (ör. Mesleki Rehberlik, işte başarı, verim, kişiliğe uygun iş analizleri vb. gibi) ve kişisel-sosyal (depresyon, fobi, anksiyete, uyum sorunları, öfke, iletişim, sağlıklı aile vb. gibi) alanlarda danışanlarına yardımcı olmaktır.

Bu psikolojik destek türü size öğüt vermez, sizin adınıza karar vermez; yol değil yollar gösterir.

Kararsızlık durumlarınızda seçim yapmanızda her ihtimale yönelik farkındalık kazandırır.

En nihayetinde siz, kendi probleminizi çözersiniz. Danışmanın görevi sizi karar verebilecek sağlıklı zihinsel düzeye getirmektir.

Psikolojik danışmanlık bir ‘sihirli değnek’ değildir.

Sorununuzun büyüklüğüne göre oturum sayıları değişkenlik gösterse de en az 5-7 oturumdan ileriye doğru oluştuğunu söylemek mümkün olabilir.

Oturumlar genellikle haftada bir, yaklaşık bir saat sürer.

Her oturuma devamlılık ve dakiklik çok önemlidir.

Mahkeme kararı ve kendiniz veya bir başkasına zarar verme durumunuz haricinde konuşulan her şey gizlilik ilkesi gereği güvendedir.

Hiçbir şekilde hiç kimse ile paylaşılmaz.

Psikolojik danışmanlık hizmetini sadece üniversitelerin ‘Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik’ bölümü mezunları verebilir.

Bu hizmeti verirken psikolojik danışmanların kullandığı tek kaynak geçerliliği ve güvenirliği sağlanmış bilimsel bilgilerdir.

Psikolojik danışma hizmetinde sanılanın aksine ‘hasta’ yoktur, ‘danışan’ vardır; Doktor yoktur, danışman vardır; Tedavi (örneğin ilaç) yoktur, terapi vardır.

Tedavi gerektiren ‘hasta’ olarak nitelendirilen kişiler ‘Psikiyatri’ unvanı olan doktorlar tarafından tedavi edilir.

‘Psikolojik yardım alıyorsan delisindir’ ile ‘Bir kilogram pirincin hepsi taştır’ demek aynı şeydir.

Evet, bir kilogram pirincin içinde bir veya iki tane taş olabilir ancak tüm bir kilograma bu şekilde demek yanlıştır.

Psikolojik danışma hizmeti akıl sağlığı yerinde olup ruh sağlığında problem yaşayan bireylere yöneliktir.

Son olarak unutmamak lazım ki bu hizmet en temelde gönüllülük gerektirir.

Hiç kimse bir kimseye rağmen o kişiye iyi gelemez.

Nasıl ki geçiş mevsimlerinde grip oluyor, bedensel olarak hastalanabiliyorsak, ruhumuz da belli dönemlerde hastalanabilir.

Ve aslında en önemli varlığımız olan ‘Kendimiz’ için ruh sağlığımıza da önem vermek en temel hakkımızdır, bu bizi deli değil, ‘kendisi için sorumluluk alabilen birey’ yapacak, yaşam kalitemizi ve yaşamımızdan aldığımız doyumu arttıracaktır.

Selamlar ve sevgilerle, iyi ve sağlıklı günler dilerim...

YORUM EKLE

banner83

banner184