Birlik Beraberlik Mahallelerden başlar…

Geçtiğimiz yıl İlçemizde iki Muhtarlar Derneği vardı. Aklın yolu bir derler ya, sonunda doğru yolu bulup birleştiler ve şimdi Muhtarlar sorunlarını birlikte çözüp ellerinden geldiği kadarıyla halkın sorunlarını çözmeye devam ediyorlar.

Muhtarlar Derneğinin birleşmesi iyi bir örnek oldu. Bir elin nesi var, iki ellin sesi var Atasözünün ne kadar doğru olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Yeni İlçemizin uzak Mahallelerinin birinde bir Dernek varken bir Dernek daha kurulmuştu. Ama Siyasilerin  baskısından, ama Mahalle yönetiminin ihtiyaç duymasından.

Bunda ne var diyeceksiniz?

Aynı amaç için kurulan bir Dernek varken ikinci bir Derneğin kurulması bazı sorunlara yol açıyor. Hele bu uzak Mahallenin köklü gelenekleri var ise.

Hatta bence eski Köyler yeni Mahalleler’in her birine Dernek gerekli.

Neden diyeceksiniz?

Dediğim gibi, eski Köyler yeni Mahalleler yıllardır birçok işi Muhtarlık kanalıyla gerçekleştirmişler. Köy oldukları zaman ellerinde karar defterleri vardı, onun içinde Köy yararına olan birçok işi karar alıp yapabiliyorlardı. Şimdi ise Muhtarların karar alıp Mahallesinde her hangi bir iş yapması mümkün değil. Artık bazı hizmetleri Belediye kanalıyla yapmak zorundalar.

Köy iken Köy tüzel kişiliğine ait olan Köylünün kendi birikimiyle yapılan binalar ve Vatandaş tarafından para veya bağışlarla yapılan arsalar bugün Belediye’ye devredilmiş durumda. Köy binaları kullanılıyor fakat Köylünün malı ve arsası olan yerlerde aynı Köylü kiracı durumunda.

Dernekler Köylerin hepsinde gerekli

Eski Köyler yani yeni Mahallelerin hepsinde de birerDernek olmalı. Hele ki Dikmen gibi köklü gelenekleri  olan bir Mahallede.

Bir asırdan fazla tarihi olan Dikmen Mahallesi(Köyü) köklü geleneği olan ve nerdeyse Köy nüfusunun 3 katı Sakarya ve diğer İlçelere dağılmış bir Mahalle. Dikmen’de bulunan bir hadise diğer yerlerdeki Dikmenlileride etkiler.

Bundan iki yıl önce Dikmen’in İstanbul Merkezli bir Derneği var iken kurulan ikinci bir Dernek tüm fertler arasında bir rahatsızlık yarattı.

Neden o günün şartlarında gereksinim görüldü halen çözülmüş değil. Dedim ya, köklü geleneği nerdeyse Sakarya bölgesinde bilinen ‘’Dikmen Yayla Şenliği’’ birde Ramazan Bayramının birinci günü yapılan ‘’Toplu Bayramlaşma geleneği’’ mevcut. Derler ya bir deli kuyuya bir taş atar kırk kişi çıkartmaya çalışır. O misal artık Siyasi veya ihtiyaç kuruluş aşamasını pek bilmiyoruz. Mahallelerin Dernek Başkanları ve Yönetimleri bir araya gelip aklıselim bir karar vermişler ve 20 Nisan 2017 tarihine kadar Dernekleri birleştiriyorlar.

Kimlerin emeği geçti ise hepsine gönülden teşekkür ediyorum. Birlik beraberlik Mahallelerden başlar, İlçe ve İller ile devam eder bir bütün olur. Terörle boğuşan Ülkemiz bizim birlik ve beraberliğimizle daha güçlü mücadele etmemizi sağlayacaktır.

Dikmen Mahallesi bir örnek. Aynı Mahallede aynı amaçla iki Dernek olmaz. Bu tür Dernekler kurulmak istendiği zaman muhakkak müzakere ve araştırma yapılmadır.

Dikmen Mahallesine hayırlı olsun. Her konumda birlik olmamız birçok sorunumuzu kendiliğinden halledecektir.

Bir olalım diri olalım, bu Ülke hepimizin. Biz birlik olduğumuz zaman Allah’ın izniyle her sorunun üstesinden geliriz.

Hoşçakalın…

 

 

 

YORUM EKLE

banner83

banner184