EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ UYARIYOR

Sakarya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ UYARIYOR


Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda ülke genelinde sık sık meydana gelen ve vatandaşların mağdur oldukları bazı dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Son zamanlarda ülkemiz genelinde sık sık meydana gelen ve vatandaşlarımızın mağdur oldukları bazı dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili olarak; Şüpheli şahıslar kendilerini Özel Sağlık Sigortası Firması Veya Hukuk Bürosu adı altında tanıtarak aradıklarını ve vatandaşın daha önce bir bankadan çekmiş olduğumuz kredi neticesi veya sesli mesaj yöntemi ile onay vererek almış olduğu 2 yıllık hayat veya sağlık sigortasının süresinin 1. Yılının bittiğini ancak 2. Yılı için kart bilgilerinden otomatikman ücret kesileceğini bu ücretin 2500 TL civarında (veya daha yüksek bir miktar belirtilerek ) olacağını hatta ödenmez ise haklarında yasal işlem yapılacağını, ancak istenmesi halinde bu uygulamanın 350 TL lik bir ücret ile kaldırılacağını bildirmekte olup, vatandaşlar bu 350 TL’lik ücreti kabul ederek telefondaki şahsa ellerinde bulunan kart bilgilerinin söylemekte ve akabinde cep telefonlarına onay mesajı adı altındaki gelen kısa mesaj da bulunan numaraları söylemekte olup dolandırıcılar tarafından internet üzerinden alışveriş veya yurt dışına para aktarımı yapılarak zarara uğratılmaktadırlar.

Şüpheli şahıslar vatandaşları cep telefonlarından arayarak kendilerini kamu kurumu amiri ( vali, vali yardımcısı, belediye başkanı, vb. ) tanıtarak illerinde bulunan yardıma muhtaç öğrenci ve şahıslar için yardım toplanacağını söyleyerek vatandaşlardan verecekleri hesap numarasına para yatırmalarını talep etmektedirler,  Şüpheli şahıslar vatandaşların cep telefonlarına kısa mesaj çekerek kazanmış oldukları yüksek miktardaki değerli cep telefonu için Ptt veya Kargo Şubesi ne gelerek cüzi bir miktar kargo parası ödeyerek ödüllerini alabileceklerini söylerler,  müşteki şahıslar Ptt ve Kargoya giderek ücretini ödeyerek aldıkları üründen küçük değerli cep telefonu veya başka bir ürün çıkarak dolandırılmaktadırlar.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

İnsanlar Dolandırıcılık konusunda mağdur olmamak için öncelikli olarak karşısındaki kişi ne söylerse söylesin hemen güvenerek itibar etmemeleri gerekmektedir. Kendisini telefonla arayarak bir olay örgüsü içinde maddi bir talepte bulunan insanlara hiçbir şekilde kimlik ve banka kartları bilgilerini vermemeleri gerekmektedir.

Eğer ciddi bir konu varsa arayan kurumun neresi olduğunu öğrenip telefonu kapatarak kendilerinin bu kurumu arayarak bilgi almaları daha sağlıklı sonuçlar vereceğinden vatandaşların Telefon Dolandırıcılığında mağdur olmalarını engelleme konusunda büyük ölçüde etkiler. Kart ile ilgili şüpheli işlemler tespit edilirse kartın iptal edilmesi sağlanmalıdır.

Vatandaşların şüphe duydukları her konuda 155 Polis İmdat hattını arayarak bilgi almaları mağduriyetlerinin azalmasına yardımcı olur.


Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184