Birleşelim Derken Neden Ayrışırız ?

        Hendek ilçemiz, yaklaşık 80 bin nüfusu olan, 91 mahalleden oluşan bir ilçemizdir.Bunun yanı sıra 91 mahallemizin, birbirinden kıymetli muhtarları bulunmaktadır.İlçemizde daha önceden bir Muhtarlar Derneği (TMD) vardı fakat -her nedense -geçtiğimiz günlerde ikinci bir Muhtarlar Derneği(HMD)  daha açıldı. Bizlere hayırlı olsun demek düşer.Dediğim gibi 91 muhtarımız var ve ikinci bir dernek açılması ne kadar doğru? Bölünme, derneklere güç kaybı yaşatır.Çünkü iki derneğin de amacı aynı; muhtarları bir araya getirmek.

       STK' lerin çoğalması, meslek odaları ve mahalle derneklerinin kurulması  ile toplumsal bir örgütlenme sağlanır.  Böylelikle toplumun bir ihtiyacı olması durumunda  siyasiler ve kurumlar karşısında daha güçlü bir şekilde söz sahibi olabilmektedir.

       Fakat burada önemli olan bir muhtarlar derneği bulunuyorken, bir tane daha kurulması bu dernekleri güçlendirmez, aksine zayıflatır. Bir siyasi veya belediye başkanı  önce eski kurulan ve üyesi fazla olan derneği tanır. Bu tür durumlarda diğer dernek, bizim dernek gibi kavramlar ortaya çıkar. Bu da toplumda çok hoş karşılanmaz. İlçemizde STK' lerin çoğalması toplumların güçlenmesi bakımından önemli  fakat aynı amacı güden, işlevleri aynı olan bu  dernekler topluma güç katmaz aksine güç kaybettirir.

       Kişilerin bireysel olan iktidar hırslarını derneklere yansıtmaları, toplumun çıkarlarını değil kendi egolarını ön planda tutması durumunda, bölünmelere neden olabilir.Böyle bir durumla karşılaşıldığında  bu kişilerin toplum önünde hesap vermeleri gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir.

       Geçtiğimiz yıllarda, şuan mahalle olmuş köylerde de bölünmeler olmuştu. Bir köyden üç  köy olan yerleri biliyoruz, üç köy olan bu mahalleler bugün daha iyi hizmet  alabiliyorlar mı? Tabi çok bilgimiz dahilinde değil.Siyasi  baskılarla kapatılan derneklerin örnekleri var, hatta siyasi veya  iktidar olma hırsıyla kurulan dernekler de biliyoruz örnekleri mevcut.

       Aynı mahalleye aynı kesimlere hizmet edecek olan derneklerin, ikincisini kurmanın çok doğru olduğunu söylemek mümkün değil .Peki kurulursa ne olur? Hendek ilçemizde bir muhtarlar derneğimiz varken, ikincisi kuruldu. Bu duruma, ilçemizdeki idarecilerin bakış açıları nedir ,niçin bu tür bir durum ortaya çıkmıştır? Bunun muhasebesini illa ki yapacaklar ve muhtarlarımızı bir araya getireceklerdir.

       Aynı amaçla mahallelerde de kurulan dernekler için ne yapmalı?

       Öyle mahalleler var ki yediden yetmişe herkes birbirini  tanır. Aynı amaçla kurulan ve sadece  üyelerinin  aidatları ile hizmet vermeye çalışan bu dernekleri birleştirip toplumdaki ayrıştırmayı önlemek gerekir.Dernekler arasında ne kadar gereksiz rekabet olur ve eski dernek yeni dernek ayrımına gidilirse toplumda ayrışmalar  başlar. O mahalle için yapılacak olan bir iş için yine aynı mahallede toplanacak olan para ve fındığı -şu işi yapmak için topluyoruz diye- dernek üyeleri haricindekilerden de toplamaya başlanırsa veya  dernek üyesi para ,fındık vermediği zaman işte şu vatandaş para, fındık vermedi diye dedikodu olur. Bu da duyulduğu zaman pek hoş karşılanmaz, hoş da olmaz.Aynı amaçla kurulan, iktidar yarışı için ikinci bir dernek kurma eğiliminde olan kişiler güçlerini ayrıştırmaktansa güçlerini birleştirerek, temsil ettikleri toplumların hem ayrışmalarını önler hem o toplumlar daha da güç kazanır.

       Bu tür durumlarda kim olursa olsun, iktidar hırsı için toplumları germeden hem bahsettiğim muhtarlar derneği hem mahallelerde kurulan derneklerin üyesi olan kişilerin ileri gelenleri bir araya gelip sorunları ne ise tüzüklerinde ne gibi bir değişiklik yapma ihtiyacı duyuyorlarsa yapıp , bir an önce birleştirme yapmalarının  hava, su gibi bir ihtiyaç olduğunu unutmamalılar.

Hoşçakalın….

 

YORUM EKLE

banner83

banner184