AFFETME ESNEKLİĞİ KAZANDIRMA EĞİTİMİ

Hendek Eğitim Fakültesinde ailelere yönelik Affetme esnekliği kazandırma eğitimi verildi

AFFETME ESNEKLİĞİ KAZANDIRMA EĞİTİMİ


Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından desteklenen proje kapsamında gerçekleştirilen ‘
Affetme esnekliği kazandırma eğitimi’ FEZHAK HG Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Uzmanı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koç verdi.

Hendek Eğitim Fakültesi Konferans salonunda ailelere yönelik verilen eğitime Hendek’ten vatandaşlar katıldı.

Affetme esnekliği kazandırma eğitimi ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Mustafa Koç  Psikolojik iyi oluşun en önemli yordayıcılarından biri de doğru affetmeyi bilmek, içselleştirmek, yerinde ve zamanında uygulayabilmektir. Bir çok insan affetme konusunda yeterli olduğunu düşünür. Fakat affetme esnekliğine sahip olup olmadığının farkında bile değildir. Affetme esnekliği, bireyin kendisini affetme, başkasını affetme ve durumu affetmesi gerektiği zamanın bilmesidir denilebilir. Birey kendisini affetmesi gereken zamanda başkasını, başkasını affetmesi gerektiği zamanda kendisini affederse bu durum psikolojik iyi oluşa değil iyi olmayışın temel nedeni haline gelebilir”

Koç bilgilendirmeye şu ifadeler ile devam etti. “ Affetmek unutmak değildir. Hayvanat bahçesinde çalışan bir adama aslan saldırır ve hayatını zor kurtarır. Adam daha sonra çalışmaya başlar fakat bu aslana iyi davranmadığını fark eder. Bu onu çok rahatsız eder. Bu bağlamda bir psikoloğa gider ve psikolog adama aslanı affetmesini ister. Adam aslanı affeder ve onunla ilgilenmeye başlar. Fakat aslan adamı tekrar ısırır. Adam tekrar psikoloğa gider ve psikolog ona affet ama unutma der. Affetmek aynı şeyi bu insanda bir daha görmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Affetmek sayesinde bu insanı daha iyi tanımak ve kendimizi buna göre ayarlamak ve ona ilişkin beklentilerimizi yeniden düzenlemek anlamına gelmektedir. Affetmek sayesinde taşıdığımız ve bize hiçbir katkısı olmayan bir yükten bizi kurtarır. Affetmek bizi geçmişin kölesi olmaktan kurtarır. Affetmek bizi geleceğin belirsizliklerinin kurbanı olmaktan kurtarır. Affetmek gerçekten bize şükretmeyi ve sabretmeyi öğretir. Ne güzel söylemiş F. Von. Schiller “Affetmek ve unutmak, iyi insanların intikamıdır” Laurance Sterne ise “Affetmenin ne olduğunu yalnız cesurlar bilir, korkakların tabiatında af diye bir şey yoktur” der. İşte bu bağlamda ailelere yönelik “Affetme Esnekliği Kazandırma Eğitimi” düzenlendi” 

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184