Çiftçiler Borç Batağında

Hendek Ziraat Odası toplantısında gübreye yapılan zamlar ve üretim sorunları görüşüldü.

Çiftçiler Borç Batağında

Hendek Ziraat Odasının Meclis toplantısı sonrasında açıklama yapan Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayrı Duran, Ülke ekonomisinde olduğu gibi insan yaşamının olmazsa olmazı tarım sektörü son günlerdeki girdilere yapılan zamlarla çaresizlik içinde olduğunu ifade etti.

Geçen sene Ocak ayında 1765 lira olan üre gübresinin tonu bu sene Ocak ayında % 70 artışla 3 Bin TL olmuştur diyen Duran, çiftçilerimizin traktöründe kullandığı mazotun indirimli fiyat uygulamasına geçilmesi zorunlu hale gelmiştir. Yatların kullandığı mazot indirimli satılırken 83 milyon nüfuslu ülke insanını besleyen aynı zamanda ihraç ürünleriyle ülkemize döviz kazandırmak için çalışan çiftçilerimizin üretimde kullandığı mazotun pahalı satılmasını doğru bulmuyoruz. Üreticilerimizin desteklenmesi ülke ekonomisini yakından ilgilendirmektedir, Üreticiden 1650 liradan alınan buğday dışarıdan ithal yoluyla alındığında 2 bin 650 TL ödenmektedir.

Çiftçiler borç batağında

Bu şartlar altında inadına üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz bankalarda ve tarım kredi kooperatiflerinde borç batağı içinde diyen Duran, faal olarak üretim yapmaya çalışan sekiz bin çiftçimizin yaklaşık 5 bini bankalarda kredi kullanmaktadır. Bunların çoğu ziraat bankasından kredi alamadığı için özel bankalara yüksek faiz ödemek zorunda bırakılmaktadır. Kredi borçlarını ödeyemedikleri için bankalar tarafından araziler satılmaktadır. Bankalar arazi satışlarında emlakçılardan fazla iş yapmaktadır. Tarım kredi kooperatiflerinin faaliyetlerine yeni bir düzenleme getirilmelidir.

Tarım kredi kooperatifleri sattığı tarım girdilerini sanki piyasa fiyatlarından düşük satıyormuş gibi birde yüksek faizle çiftçinin yaptığı borcu ödeyemez duruma getirmektedir. Son günlerde haciz yoluyla traktör ve buna benzer tarım iş makinalarının satıldığına şahit oluyoruz, Üretime destek verilmesi gerektiği yerde yanlış uygulamalarla üretim imkânsız hale getirilmektedir.

Bilindiği gibi aynı parselde 3 yıl aynı ürünü eken üreticiye destekleme ödenmeyeceği konusu mısır üreticilerini mağdur etmişti, Türkiye ziraat odaları birliği genel başkanı sayın Şemsi Bayraktar’ın girişimleri sonucu Sakarya Milletvekillerinden başta sayın Çiğdem Atabek olmak üzere diğer milletvekillerimizin destekleriyle 2020 yılı muaf tutulmuştur katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz, ancak münavebe şartının tamamen kaldırılması gerekmektedir.

Üreticinin hakkı holdinglere gidiyor

Geçen sene 80-85 lira olan yem fiyatları yapılan zamlarla 125 lira olmuştur. Üretici ise halen 2 liradan süt satmaktadır. Üreticinin 2 liraya sattığı süt marketlerde 8 liraya satılabilmektedir. Böyle olunca da üreticinin hakkı holdinglere gitmektedir.

Pandemi sürecinde sağlıkçılarımız nasıl ki insanı yaşatmak için var gücüyle gece gündüz demeden çaba göstermişse insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli gıdayı üreten çiftçilerimizde aynı gayretin içindedir ve sesine kulak verilmeli sorunlarına çözüm bulunmalıdır. Koronavirüs sebebiyle esnaflara ve sanayicilere destek verilirken çiftçilerimiz bu desteğin dışında bırakılmıştır.

Duran sözlerini, bir Kızılderili ata sözü derki “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” ifadeleri ile sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184