Hendek’te Fındık Tarımı Konulu Eğitim Verildi

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Balsu Gıda işbirliği ile fındık tarımı konulu eğitim programı düzenlendi.

Hendek’te Fındık Tarımı Konulu Eğitim Verildi


Hendek Belediyesi Atatürk Parkı içi Nikah ve Toplantı salonunda düzenlenen eğitim programına Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır, İlçe Tarım Müdürü Erhan Sunman, Esnaf Odası Başkanı M. Yaşar Demirel, Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, Muhtarlar, Fındık Üreticileri, Fındık Tüccarları ve vatandaşlar katıldı.

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Müdürü Recep Ali Aydın “Hendek belediyesi tarımsal hizmet müdürlüğü yeni belediye hizmet kanunu bakımından Türkiye’de Hendek birçok alanda ilk olduğu için ve bu alanda da ilk olan bir müdürlük. Müdürlüğümüzün hedefleri arasında özellikle yerelde bulunan firmalarımızın, çiftçilerimizin gerek bilgi akışını daha çağdaş, daha inovatif çalışan, pozitif çalışan bilime değer veren, bilimsel olan bütün firmalarımızı ve çiftçilerimizi örnek teşkil etmesi. Diğer ilkel çalışan çiftçilerimize de bu konuda ışık tutması adına düzenlemiş olduğumuz programlardan bir tanesine katıldığınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hendek belediyemize baktığımız zaman 1. Lokomotif ürünü fındık yaklaşık 138 bin dekar. Kayıtlı 10 bin Dekara yakın var. Kayıtsız olarak zikredilen fındığımız var.

Dünyada fındığı irdelediğimiz zaman 1987 ihracatçı rakamlarına baktığımız zaman dünyanın fındığının yaklaşık %80 üretirken. Şu an için 2019 rakamlarına baktığımız zaman dünyanın hemen hemen %50’sini üretir haldeyiz. Bu pozitiflik açısından baktığımız zaman geliştirmediğimiz, birilerinin boşluğu doldurduğu birilerinin buna artık sıfırdan başlayıp artık bizde varız dediği bir piyasa. 1987 yılında 4 ülkeden söz ettiğimiz fındık üretiminde şu an için 42 tane ülkeden söz ediyoruz. Bunlardan 36 tanesi fındığa yeni başlamış olanlar. Fındığın dalının ekonomik ömrünü 12 yıl da başladığını hesaplarsak yaklaşık bir 4- 5 yıl buna diğer ülkeler iştigal etmeye başladılar. 10 yıl sonra 42 tane yepyeni tamamen bilimsel yeni başladıkları için en modern onu kabullenmiş olarak başlıyorlar. Vatandaşın kendi yaptığına şunu şöyle yapalım dalları budayalım deyince de kabullenme konusunda zorluk yaşıyor. Fındık Hendek’in vazgeçilmezdir. En büyük tarım ürünüdür, Hendek’in en büyük ekonomik girdisidir” dedi.

BALSU Fabrikası Gıda Uyum Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar “2014 yılından bu güne çiftçilerimizle bir araya geliyoruz. Gerekli olan teknik donanımları sağlıyoruz. Köylerde sosyal ve ekonomik destekleyemeye yönelik kadın çiftçilerimize de programlarımız mevcut tüm bunları tabi kamu, özel sektör kurumları, ziraat odaları ve bakanlıklar gibi ve şimdi de Hendek belediyesi gibi belediyeler ile işbirliğini hayata geçiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisleri soruları yanıtladılar.








Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2020, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184