Sanayiciler Döviz Kurunun Düşmesini Bekliyor

Hendek 2. OSB Müteşebbisleri Derneği Başkanı Şeref Karakaya, Sanayicilerin durumunu özetleyen bazı açıklamalarda bulundu.

Sanayiciler Döviz Kurunun Düşmesini Bekliyor


Hendek 2. OSB Müteşebbisleri Derneği Başkanı ve Karakaya 86 Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karakaya, döviz kurlarının yükselmesinin Sanayicileri çok zor durumda bıraktığını ifade etti.

Dolar ve Euro’nun yükselmesinden dolayı işlerimizde en az yüzde otuz düşüşler var diyen Karakaya, ihracat var ama Dolar ve Euro’dan dolayı müşteri tavsiye etmiyor, tercih etmiyor. Kurun yükselmesi tabi ki bizim Türk esnafımızı çok etkiledi  bu şuanda da devam ediyor dedi.

2. OSB de çalışan 77 tane firmamız var, bunların içinde şuana kadar kurdan dolayı el değiştiren birkaç tane firmamız var. Üretimini durduran firmalarımız var. Yüzde 25’ten yüzde 50’ye kadar gelen zamlardan dolayı demir sektöründe mesela yüzde 25 zam gelmiş, maalesef zamdan dolayı satmıyor vatandaş ve biz ürün alamıyoruz.

Bu hammadde başka ürünlerde de olsun böyle. Burası karma bir OSB. Burada kaplamacı var, daldırmacı var, kâğıt imalatçısı var, karton imalatçısı var, parke yapan var bunun gibi firmalarda şuan çok ciddi sorunlar var. Bu sorunlara inşallah devletimiz Hükümetimiz bir an önce önlem alır.

Doların Euro’nun düşmesini biz çok arzu ediyoruz. Esnaf olarak kendimizden örnek verecek olursak 2. OSB’deki fabrikamızdan yüzde 30 etkilendik, 35 kişi çıkardık. Diğer arkadaşlarımızda herkes işçi çıkarıyor, işçi alımları durdu. Buradaki OSB’de şuan 77 firmada 9800 işçi var, çalışanlara maaşlarını verebilmek için tabi ki ödeme almamız lazım, ama maalesef kimse ödeme yapmıyor ve yapmak istemiyor, çünkü dolar diyor bugün yükselecek. Biz şuan yüzde 50 fakirleştik, fakirliğin sonunda da işçi çıkarmaya başladık,  üreticiden malzeme alamıyoruz ve bunun etkisi de bizlere yansıyor.

Zira biz sattığımız ürüne zam yapamıyoruz. Şimdi yılbaşı geliyor işçiye zam vermemiz lazım, ama maalesef bu gidişle işçiye zam da veremeyeceğiz. Döviz Kurlarının yükselmesinden biz Sanayiciler olarak çok zor durumda kaldık.

38 senelik esnaflık hayatımda ilk defa bu kadar karamsar olduk ve bütün yatırımlar durduruldu, kimsede yatırım yapmak istemiyor ve yapmıyor diyerek Sanayicinin durumunu özetleyen bazı açıklamalarda bulundu.


Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2018, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184