Fındık ’ta Sigorta...

Malum Nisan ayının 12 geldiğimizde halen ilçemizin yüksek kesimlerinde kar vardı erikler çoktan çiçek açmış ağaçlar yapraklanmaya yeni başlamıştı ki 7 Nisan’da başlayan kar yüksek kesimleri beyaza bürüdü 8-9 Nisan’da devam eden kar yaklaşık 35-40 cm buldu

İlçemiz sanayii ilçesi olduğu kadar tarım ilçesi, fındık üretimi ilçemizin önemli gelir kaynaklarından biri olmakla beraber tarım sigortasının önemi ön plana çıkıyor. Gerçi çiftçilerimizin bir kısmı arazilerini sigortalattığını biliyoruz, gecen yıl 30 Mart akşamı olan don yüksek mahallelerimizde önemli bir mahsul kaybına neden olmuştu, bu yıl ise nisan ayının 12 sinde kar var az da olsa don oldu ne kadar mahsul kaybı var önümüzdeki günlerde daha net belli olacaktır.

Onun içinde çiftçimize sigortanın ne olduğunu, bahçelerinin mahsul kaybını karşılayıp çiftçimizin mağdur olmayacaklarını anlatmak gerekir.

Tüm bitkisel ürünler için; Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için doludan kaynaklanan kalite kaybı sigorta kapsamındadır.

Ayrıca; Meyvelerde don riskinin neden olduğu miktar kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak, dolu paket teminatlarına ek olarak, meyve bahçeleri ve bağlarda, dolu ağı ve örtü sistemleri, isteğe bağlı olarak, dolu paket teminatları için, sigorta kapsamına alınabilir. Bitkisel ürün sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Meyve ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3'ü Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25'i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.

Sigortalı/Sigorta ettiren; hasar ihbarını, sigortacı ya da acentesi aracılığıyla, sistem üzerinden, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, en kısa sürede Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) yapar.

Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.

Bu nasıl yapılabilir derseniz, kış aylarında çiftçilerimiz genelde boş olur. İlçe tarım müdürlüğümüz,  Ziraat odamız eğitim için önümüzdeki kış ayları için şimdiden planlama yapabilir. Sigortanın ne olduğunu anlatmak, sorulacak sorulara cevap vermek, kış aylarında anlatmak, çiftçimiz içinde zaman kaybı olmayacaktır.

Malum İlimiz bilindiği gibi büyük şehir oldu. İlimizde köy kalmadı, çiftçilerimize tarım sigortasını anlatırken deprem bölgesi olduğumuz için doğal afet(DASK) sigortasını da anlatmak gerekir. Bu tür eğitimler uzak mahallelerimizde oturan vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için bulunmaz bir fırsat olacaktır.

Bahçelerimizi sigortalatmaktan kaçınmayalım. Deprem bölgesindeyiz evlerimizde unutmayalım ki doğal afet(DASK)  sigortası yaptıralım sonra ah vah fayda etmez.

Hoşça kalın…

YORUM EKLE

banner83

banner184