112. Yıllık Ramazan Bayramı Geleneği

Hendek Dikmen Mahallesinde 112 yıllık Ramazan Bayramı geleneği.



Hendek Dikmen Mahallesinde Ramazan Bayramı gelenekleri 112 yıldır bozulmadan devam ettiriliyor.

1908 yılında Trabzon İli Şalpazarı (Ağasar) İlçesinden Sakarya’nın Hendek İlçesi Dikmen Mahallesine göç eden Dikmenli Vatandaşlar, örf, adet, gelenek ve göreneklerini nesilden nesile aktararak devam ettiriyor.

Ramazan Bayramlarında Dikmen’de 112 toplu Bayramlaşma yapılıyor ve ardından Vatandaşlara Yöresel Keşkek ikram ediliyor.

Ramazan Bayramlarında binlerce Vatandaşın ziyaret ettiği Dikmen Mahallesinde her yıl 40’a yakın kazan Keşkek pişirilerek Vatandaşlara ve misafirlere ikram ediliyor.

Nesilden nesile örf, adet, gelenek ve göreneklerini devam ettirmeye özen gösterdiklerini dile getiren Dikmen Muhtarı Menderes Ayvaz, her yıl Ramazan Bayramlarında devam ettirdiğimiz geleneğimizin bu yıl 112. sini gerçekleştiriyoruz. Bu bize atalarımızdan kalan bir gelenek. Dikmen Mahallesi Trabzon Şalpazarı Ağasar bölgesinden Dikmen’e gelerek yerleşmişler ve buraları yurt edinmişler. 112 yıldır Atalarımızdan, dedelerimizden kalan gelenekleri devam ettiriyoruz. Bu yıl 800 kilo Buğday, 800 kilo et kullanarak binlerce kişiye Keşke hazırlıyoruz. Kaç kişiye ikram ettiğimizi keşkek verdiğimiz tabak ile belirliyoruz. Köy kazanları ile 38 kazan keşkek odun ateşi ile pişiriliyor ve Ramazan Bayramının birinci günü Mahalle Halkı ile gelen misafirlere Bayram Namazının ardından yapılan toplu Bayramlaşma ile birlikte ikram ediliyor.

Dikmen’de Ramazan Bayramında gün içerisinde Mahalle merkezinde gerçekleşen Bayramlaşmada bir birlerini gören akrabalar, dostlar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayarak uzun uzun sohbet etme imkanı buluyor ve geleneklerini yaşatmanın mutluluğunu yaşıyor.












Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2019, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184