22 yıl 6'şar Ay Hapis Cezası İstendi

Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle 7 şüpheli hakkında 22 yıl 6'şar ay hapis cezası istendi.

22 yıl 6'şar Ay Hapis Cezası İstendi

Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 7 şüpheli hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilirken, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahipleri A.E.R.C. ve Y.C'nin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan ve 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesine yollandı.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, 5'i tutuklu 7 kişinin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Sanıkların yargılanmasına gelecek günlerde başlanacak.

7 adet patlama çukuru oluştu

İddianamede, Çin Mahallesi olarak adlandırılan bölgede derinlikleri 8 metre, boyları ise 24 metreye kadar ulaşan 7 adet patlama çukurunun oluştuğu belirtilirken, bu bölümde kimyasalların belirli formüller doğrultusunda birleştirilerek "misket" olarak tabir edilen ve havai fişek ile gök bombası yapımında kullanılan patlayıcı maddenin üretildiği ve depolandığı kaydedilen iddianamede, bu bölümde kimyasal madde depoları, misket kurutma fırınları, barut üretim yeri, barut kurutma fırını ile odaların bulunduğu aktarıldı.

Kaçak barut üretimi

İddianamede, yıkılmış bina içerisinde görünen iki makineyle barut üretimi yapıldığının tanık ve müştekiler tarafından beyan edildiği belirterek, İl Emniyet Müdürlüğüne barut üretimi için izin talebinde bulunulup bulunulmadığı ve karar verilip verilmediğinin sorulduğu öğrenilirken, gönderilen cevap yazısında barut üretimi için ön izin talebinde bulunulduğu ancak iş yerinin inşa izni olmaması nedeniyle barut üretim tesisi kurulmaya başlanamayacağının tebliğ edildiğinin belirtildiği iddianamede, bu kapsamda şüphelilerin söz konusu fabrikada barut üretim izin ve yetkisi olmamasına rağmen kaçak olarak barut ürettikleri anlaşılmıştır ifadesi kullanıldı.

Ruhsatsız yapı, fazla üretim

İddianamede, fabrika içerisinde bulunan yapıların mevzuata aykırı ruhsatsız olarak inşa edildiği, bu bölümde yer alan depolar ve binalar içerisinde bulunması gerekenden çok fazla miktarda üretim malzemesi ve ham madde bulundurulduğu, bu durumun patlamanın çevreye olan etkisini artırdığı ve patlamanın bu denli büyük ve yıkıcı olmasına neden olduğu belirtilirken, mevzuat gereği depolar arasındaki gerekli mesafenin bulunmaması ve depo olarak kullanılan yapıların etrafında yer alması gereken sütre duvarların bulunmamasının ilk patlamanın diğer bölümlere de sırasıyla sirayet etmesine neden olduğu kaydedildi.

Toplanma alanı ve sığınak

Bu kadar tehlikeli bir faaliyetin yürütüldüğü fabrikada mevzuat hükümlerine uygun bir toplanma alanının ve sığınağın bulunmadığı aktarılan iddianamede, bunun ölü ve yaralı sayısını artırıcı bir etki oluşturduğu vurgulandı.

Fazla üretim için baskı yapıldığı iddiası

Binaların elektrik bağlantılarının da özensiz yapıldığının ifade edildiği iddianamede, işçilere daha fazla iş çıkarılması için baskı yapıldığı, iş yetiştirebilmek adına işçileri iş kurallarını çiğnemeye ve gerekli dikkat ile özeni göstermeden çalışmaya ittiği belirtililirken, iddianamede şu ifadelere yer verildi:

Bu durumun tüm müşteki beyanlarıyla sabit olduğu, işletmeye barut üretimi hususunda izin verilmemesine rağmen şüpheli işverenlerin baskı ile çalışanlara usulsüz ve kaçak bir şekilde barut üretimi yaptırdığı ve bu barutların imalatta kullanıldığı anlaşılmıştır.

Neler yaşanmıştı

Hendek Yukarıçalıca Mahallesinde bulunan havai fişek fabrikasında 3 Temmuz Saat: 11.15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmış, patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

İkinci patlama

Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen patlayıcıların 9 Temmuz Saat: 11.35'te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2020, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184