Amerikan Beyaz Kelebeği İle Biyolojik Mücadele

Hendek Orman İşletme Müdürlüğü, Süleymaniye Şefliği 160 nolu bölmede salım işlemi yapıldı.

Amerikan Beyaz Kelebeği İle Biyolojik Mücadele

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Amerikan Beyaz Kelebeği'ne (Hyphantria cunea) karşı biyolojik savaşa hazır. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve ülkemize 1975 yılında gelmiş olan Amerikan Beyaz Kelebeği polifag(birçok besinle beslenen organizma) bir tür olup orman ve tarım alanlarında zarar yapmaktadır.

 Bölgemizde özellikle dişbudak sahalarının en önemli zararlısıdır. Amerikan beyaz kelebeği larvaları, beslendiği bitkinin yapraklarını önce yüzeysel olarak, sonra sadece ana damarları kalacak şekilde yiyerek zarar yapar.

Yoğun bulaşlarda ağaçları tamamen yapraksız bırakır, ayrıca körpe ve olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek ürünün azalmasına veya tamamen yok olmasına neden olur.

Sebeple Bölge Müdürlüğümüz Hendek Orman İşletme Müdürlüğü, Süleymaniye Şefliği 160 nolu bölmede salım işlemi yapıldı.

Salım işlemi Bölge Müdürümüz Ziya Polat Başkanlığında, OZM Şube Müdürü Necmettin Aşçı, Hendek Orman İşletme Müdürü Hakan Kızılarslan, Müdür Yardımcısı Can Keskin, Bölge Müdürlüğümüzden OZM Şube Mühendisleri ve Hendek İşletme Müdürlüğü İşletme Şefleri katıldı.

Bölge Müdürümüz Ziya Polat yaptığı konuşmada; “Orman Teşkilatının orman zararlılarına karşı mücadele yöntemlerinde biri olan biyolojik mücadelenin bir örneğini göstermek Amerikan Beyaz Kelebeğinin yumurta parazitoidi olan Trichogramma dendrolimi'nin salımı yapacağız.

  Ormanlarımızın her türlü zararlıya karşı korunmasını sağlamak amacıyla laboratuvarlar kurmuş ve bu laboratuvarlarda biyolojik mücadele için yararlı böcekler üretmekteyiz.

Amerikan Beyaz Kelebeğinin yumurta parazitoidi Trichogramma dendrolimi'nin üretimi için Sakarya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Sapanca Biyolojik Mücadele Laboratuvarı 2021 yılında çalışmalara başladı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile ortak uyguladığımız projemizde Amerikan Beyaz Kelebeğine(Hyphantria cunea) karşı biyolojik mücadele etmeni Trichogramma dendrolimi kitle üretimi gerçekleştirilmiştir.

Ankara Üniversitesinden elde edilen örnekler Sapanca Laboratuvarına getirilmiş ve 2020 yılının Mart ayında üretimine başlanmıştır. 2021 yılının Ağustos ayında kademeli olarak toplamda 50 bin adet Trichogramma dendrolimi salınmış olup; 2022 yılında da 50 bin adet böcek Hendek Orman İşletme Müdürlüğü, Süleymaniye Orman İşletme Şefliği Dişbudak ormanlarına salımı bugün burada yaparak, 2022 yılı programını gerçekleştireceğiz.

Bu nedenle ormanlarda zararlı popülasyonunu baskılamak için biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanımı ilk önceliğimizdir bu mücadelelerde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184