Ayakkabı Mesleğinde Yarım Asır

Hendek’te Ayakkabı tamirciliği yapan Metin Yılmazcan (78) sayacı çırak ağı olarak başladığı ayakkabıcılık mesleğini bugün tamirci olarak yarım asırdır devam ediyor.

Ayakkabı Mesleğinde Yarım Asır

Hendek’te yaklaşık 15 M2 dükkanında Ayakkabıcı tamirciği yapan Metin Yılmazcan mesleğe girdiği yılları ve bugünkü mesleğinin durumunu anlattı.

Yılmacan 1956 Yılında başladığı mesleği 1969 yılında ara verdiği mesleği 1985 yılında tekrar başladığını anlatan Yılmazcan halen ayakkabıcılık mesleğine Tamirci olarak devam ediyor.

İlk olrak çırak olarak sayacı yanında1956 yılında işe başladığını anlatan Yılmazcan  Askere kadar sayacı yanında çalıştım Askerden gelince 1966 yılında Dükkan açtım Ayakkabı imalatı yaptım o zaman veresiye çok idi vatandaşın işi yok gücü yok veresiye istiyor çoğu arkadaşımız  o zaman 15 bin lira borçlandım ara verdim sonra tekrar başladım halen devam ediyorum.

Çırak Yetiştirdiniz mi?

Çırak yetiştirdim  bir kısmı rahmetli oldu bir kısmı emekli oldu Askeri fabrikaya girenler oldu ordan emekli oldular Artık ayakkabıcılık mesleği öldü çırak bulamıyoruz kimsede gelmiyor çin ayakkabıları gelmeye başlayınca bizim tamirat işleri de öldü.

İmalat Yapamıyoruz

İmalat yapamıyoruz bir seneye kadar sipariş yapıyorduk artık oda kalktı 48-49 numara ayakkabıları ben kendim yapıyordum bu sene 2 çift ayakkabı yaptım iş yok kesele fiyatları yüksek bu fiyatlarla ayakkabı yapılırmı ilaç desen öyle aldığımız ilaç bir ay önce 30 tl bugün olmuş 40 tl yani kilosu 80 tl vatandaşa tamirat yapıyorsun az bir şey 5 tl istesen çok geliyor fiatlar malum artık yaptığımız iş kurtarmıyor.

Maliyet Yüksek

Eline bir iş aldığın zaman en az 10 tl alman gerekiyor o da vatandaşa çok geliyor bizimde yüzümüz tutmuyor Şimdi 15-20 tl çin ayakkabıları var eski yıllarda tamire ayakkabı yetiştiremiyorduk başımızı kaşıyacak zamanımız olmuyordu Haftada Tamirat hariç 12 Çift yeni ayakkabı imalatı vapıyorduk Şimdi ise yılda iki ayakkabı imalatı ancak yapabiliyoruz maliyetler yüksek dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2021, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184