ÇANAKKALE RUHU ANLATILDI

Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri konulu konferans yoğun katılım ile gerçekleşti.

ÇANAKKALE RUHU ANLATILDI



Sakarya İlkadım Derneği Koordinatörlüğünde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Hendek Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü tarafından “Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri” konulu konferans düzenlendi.

Koordinatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Emin Sezer’in yaptığı ve konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu’nun katıldığı konferans, Hendek Belediyesi’nin salon katkısı ile Rasimpaşa Kültür Merkezinde yapıldı.

Konferans’a Hendek Kaymakamı İdris Akbıyık, Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Yrd. Doç Dr. Emin Sezer, Hendek Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necati Tan, Sakarya İlkadım Derneği Başkanı Hasan Kargün, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve çok sayıda Öğrenci katıldı.

Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Emin Sezer’in Çanakkale Ruhu’nu anlatan bilgiler ve Şiirleri ile başlayan program, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu’nun “Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri” konulu konuşması ile devam etti.

Kocaoğlu konuşmasında, çok duyarsızlıklarımız var. Maalesef bizi biz yapan konularda bazen çok aymazlıklarımız var. Bu milletin vebalini taşıyoruz. Geçmişte o insanlar orada şehit düşmeseydi siz bu ortamda burada bulunamayacaktınız. Ama biz ne yaptık, saygımızı nasıl sunduk. Seyit Onbaşı'ya yaklaşık ölümünden 30 yıl sonra hatırlayarak, sadece bugün doğduğu Çamlık köyüne ismini vererek bu kadarla bedelini ödedik.

İstiklal Marşımızın ve Çanakkale destanını yazan Akif'imize nasıl sahip çıktık? Bir üniversitenin adını verdik o kadar. Bir şey yaptığımız yok. Ne araştırma enstitüsü kurduk ne bir şey. Çanakkale'yi görmeden bize anlatan o imanın sahibi Akif'in oğlu Emin'in İstanbul'da bir çöplükte ölüsünü bulduk. Bu kadar sahip çıkıyoruz.

Bizim tarihimiz ağıtlarla doludur. On Beşli türküsü var. O bir ağıttır ama biz ne yapıyoruz? Düğünlerde On Beşli türküsüyle eğleniyoruz. Tarih niye gerekli, ne yaptığımızın farkına varabilmemiz için gerekli. Bizim 1. Dünya Savaşı'nda yüreğimizin yangını olan ağıtlarımızla maalesef biz bugün duyarsız bir şekilde eğleniyoruz. Bugün bizi biz yapan değerlerimiz.

Çanakkale Türk'ün Emperyalizme meydan okuması ve imanın zaferidir. Şu anda ülkemize yapılan saldırılar bunun bir benzeridir ifadelerini kullandı.

Program, Hendek Kaymakamı İdris Akbıyık tarafından Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu'na çiçek takdim edilmesi ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2016, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184