Çiftçilerimizin Durumu İçler Acısı

2018 üretim yılının çiftçiler için çok sıkıntılı geçtiğini söyleyen Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran, köylerde yaptığımız incelemeler sonucu çiftçilerimizin durumu içler acısı dedi.

Çiftçilerimizin Durumu İçler Acısı


Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran yaptığı açıklamada, son zamanlarda moda olan kapatıyoruz kervanına çiftçilerinde katılması ülkenin geleceği açısından endişe vericidir.

Fındık üreticilerinin mağduriyetleri giderilmeden Mısır üreticilerininde perişan edilmeleri ülke tarımını zora sokmaktadır.

Bir yandan Fındık ürün rekoltesinin düşük olması diğer yandan Fındık fiyatlarındaki belirsizlik T.M.O alım yapmaması müstahsili masraflarını karşılayamaz duruma sokmuştur.

Mısır üreticileride aynı durumdadır. Hertürlü girdileri yüzde 50 yüzde 100 zamlanırken fiyatların 10 senedir aynı seviyelerde kalması üretimi imkansız hale getirmiştir.

Kapatıyoruz sesleri

Bu durumda Çiftçilik Müessesesini kapatıyoruz feryatları yükselmektedir diyen Duran, üreticilerimiz Ziraat odalarına gelerek seslerini yükseltmekte ne yapmamız gerekiyorsa yapalım demektedirler. Miting yapılacaksa yapalım Ankara’ya yürünecekse yürüyelim. Bizim başka seçeneğimiz yok bizim tek gelir kaynağımız mısır ve fındık ancak geçinmeyi bırakın maliyetlerin karşılanması bile mümkün değildir Devletimiz kendi çiftçisinden daha çok yabancı çiftçileri düşünmekte çünkü kendi çiftçilerini ezmekte dışardan mısır ithal etmektedir. Fındığı ise ferrori diye bir firmanın insafına terketmiş durumdadır.

Yöre Milletvekillerine seslenmek istiyoruz. Bu üreticilerin durumlarını en iyi bilen üreticilerin vekilleri bu konuların üzerine çalışmaları gerekir. Tekrar seçildikleri yörelere geldiklerinde bu üreticilerin karşısında çok terlersiniz. T.M.O mısır alımı yapmayınca Mısır üreticileri ile sanki dalga geçilir gibi Tüccar önce 0,90 tl..dan mısır alıp 2 gün sonra 0,865 tl. düşürülmesi ve şimdide 0,75 tl. alıcı bulunamaması  (tarım kredi kooperatifleri Dahil) alım yapmaması mısırların tarlalarda terkedilmesine sebep olmaktadır. ayrıca Gübrelere yüzde 100 zam yapıp % onbeş indirim yapılmasını bir müjde verir gibi yazılı ve görsel basında haber yapılması üretici ile dalga geçmenin başka bir örneğidir şeklinde konuştu.


Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2018, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184