DAĞ ÇİLEĞİ HASADI BAŞLADI

Hendek Dikmen Mahallesinde Dağ Çileği hasadı başladı.

DAĞ ÇİLEĞİ HASADI BAŞLADI


Halk arasında Dağ Çileği olarak bilinen hoş kokulu Yaban Çileği hasadına başlanmasının ardından kilogramı 12 TL’den alımına başlandı.

Hendek’in uzak Mahalleleri olarak tabir edilen Dikmen, Aksu, Göksu, Kurtuluş ve Yeniyayla Mahallelerinin yüksek kesimlerinde ve çiftçiler tarafından üretimi yapılan Dağ Çileği alımı 12 TL’den başladı.

Üretici Mutsuz

Geçtiğimiz yıllarda fiyat alarak yüksek olan Çilek fiyatların bu yıl düşük olması sonrası üretici hayal kırıklığı yaşadı.

Geçtiğimiz yıllarda sezonda yaklaşık yüz tona yakın Çilek üretilen Dikmen Mahallesinde ise üretimin yarı yarıya düştüğü belirtiliyor.

İnsanda bel ağrısı yapıyor

Dağ Çileği bahçelerde üretimi başladıktan sonra yabani oltarla da mücadele başladı. Ot olma işinin oldukça zor olduğunu belirten üreticiler, zaman içerisinde bel ağrılarımız çoğaldı. Üretilen ürünlerin fiyatları da düşük olunca da üretimin yarı yarıya düştüğünü belirttiler.

Çilek Fiyatı

Bu yıl Tüccarlar 12 TL’den alıma başladı, ilerleyen günlerde ne olur bilemiyoruz. 2-3 Dönüm Çilekliği olanlar yarısını söktü, bazı üreticiler üretimden vaz geçtiler. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 25 TL fiyat gördük bu yıl ise geçen yılın fiyatlarının yarısı bile değil. Bu gidişle Dağ Çileği üretiminden hep vaz geçilebileceğini belirttiler.

Lezzet Farkı

Dikmen ve komşu Mahallelerde üretilen Dağ Çilekleri ile diğer bölgelerde üretilen Dağ Çilekleri ile rakım olarak daha düşük olan bölgelerdeki Dağ Çilekleri arasındaki koku ve lezzet farkı hemen ortaya çıkıyor.

Bu bölgemizin Çileği hem lezzetli, hemde koku olarak daha farklı. Bunun da kanıtı Ülkemizin tanınmış Otellerinin aşçıları yaban çileğine ihtiyaçları olduğu zaman bu bölgelerdeki Çileği tercih ediyorlar. Aynı zamanda Dağ Çileklerinin İlaç Sanayinde de kullanıldığı biliniyor.






Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184