Demirel Gazetecilerle Buluştu (2)

Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel’in Hendekli Basın Mensupları ile bir araya geldiği toplantının ikinci bölümü.

Demirel Gazetecilerle Buluştu (2)


Esnafların yaşadığı birçok sorun ve sıkıntıya dikkat çeken Demirel-Gazeteciler buluşmasının ikinci bölümü.

Bazı otoparklar bomboş

Her şeyi Belediyeden beklemek yanlış diyen Demirel, Hendek vergi dairesinin önündeki park yeri bugün en kötü 150 araçlık bir yer ama Salı günü hariç bomboş. Rasimpaşa camii altındaki otopark bomboş. Yani herkes istiyor ki aracım bir adım mesafede olsun ama şehircilik bu değil, şehri hep birlikte kurmalıyız diye konuştu.
Semt pazarı talihsizlik

Hendek’te ki semt pazarı hazırlığı için bana göre talihsizlik diyen Demirel, Belediye Başkanımızla bu konu ile ilgili görüştük ben söz verdim dedi. Söz vermiş olabilir, yapıyorsa yetki kendisindedir ama ben pazarcılıktan gelme olduğum için buraların tutacağına inanmıyorum. Niçin çünkü hale son sebze meyve en son cuma günü veya perşembe günü akşamı gelir, ondan sonra cumartesi pazar akşamı çıkar pazartesi sabahı gelir. Şimdi bu esnaf her gün geziyor. Buraya hangi meyve gelecek hangi sebze gelecek muamma. İkincisi 2,5 dönüm arazi de pazar yeri olmaz diye konuştu.

Hendekli esnaflar yer alacak

Semt pazarı ile ilgili Hendek Belediye Başkanı ile görüştüklerini belirten Demirel, kendisine burası nasıl olacak dedik, kendisi sadece Hendekli ve bu işle iştigal edenler olacağını, dışarıdan bir esnaf gelmeyeceğini ve gıda harici hiçbir şeye müsaade edilmeyeceğini beyan etti.

Sosyete pazarı zarar verir

Sosyete Pazarı ile ilgili duyumlar aldığını belirten Demirel, sosyete pazarının Hendek’e gelmesi belki birilerini sevindirir ama bunda en büyük zararı görecek olan ben ve Belediye Başkanıdır. Çünkü bu esnafı hepten küstürür. Zaten arabasına binen gidiyor sosyete pazarına Hendek’e getirmenin bir anlamı yok diye konuştu.

Hendek’te AVM yapılacak yer yok

Hendek'te imara açılacak yerlerde AVM yapılacak yer olmadığını belirten Demirel, AVM yapılacak yer 15-20 dönümden aşağı olmamalı. Ama gönül ister ki zaman içerisinde ekonomik şartlarla Belediye Başkanımız Hendek’in merkezine yakın bir yerde dönümlerce yeri istimlak etsin, bizlerde esnaflarla toplanalım, Hendek esnafı gelsin bu AVM’ye taksitlerle parasını ödesin, Hendek esnafı açsın bu AVM’yi markaları getirsin, gurur duyarız yardımcı oluruz diye konuştu.

Ciddi projelere destek veririz

Hendek Belediyesi’nin esnafımızın menfaatine yapacağı her işe maddi manevi kaynak verebileceklerini ve destek olacaklarını belirten Demirel, hem Esnaf Odamızın hem de Esnaf Kefalet Kooperatifimizin ciddi projelere destek verecek durumu ve parası var. Projeler ortaya çıksın, biz inanalım, esnaflarımız inansın yeter diye konuştu.
İhtiyaç görmüyorsanız kayıt olmayın

Ben ruhsatsız esnafların olmasına karşı olanlardan biriyim diyen Demirel, şimdi bunu böyle söyleyince akıllara şu gelebilir, işte aidat alacak bizi oraya zorlamak istiyor. Aksine, sen vergi kaydını aç, Belediyeden nasıl alabiliyorsan ruhsatını al eğer ihtiyaç görmüyorsan Esnaf Odasına kaydolma. Ama bir gün ihtiyaç duyacaksın çünkü resmi kimliğin olmayacak.

Vicdanen rahatsızım

Şimdi bir çay ocağı düşünün, hiçbir şey vermiyor. Bir çay ocağı düşünün her şeyini veriyor. Bu adil değil. Belediyenin ruhsatsız olan yerlerin ruhsatlandırılması ve Vergilendirilmesinde dengeyi sağlaması lazım. Vergiden muaf meslekse müracaat etsinler Vergi Dairesine vergi vermesinler sıkıntı yok, ama biri bin lira para ödeyecek, biri bir yerde bedavaya geçinecek buda Allah’a reva değil, vicdanen bende rahatsızım.

Mağdur arkadaşımızla yardımcı olmaya çalışırız

Esnaflarımızdan ödeme güçlüğü çeken, mağduriyet yaşayan arkadaşlarımız varsa yardımcı olmaya çalışırız diyen Demirel, örneğin Pazar yerinde bir arkadaşımız vefat etti. Dükkâna borcu var, Belediye’ye ödemesi gereken para var ama eşinin ödeme durum yok. O zamanlar Belediye Başkanımız Ali İnci. Çıktım dedim ki böyle bir durum var yarı parasını sen ver, yarı parasını ben vereyim bu aileyi mağdur etmeyelim. Sağ olsun Başkan Aile hakikaten mağdursa bu hesabı kapatalım rahmetli iyi insandı dedi ve kapadık. Hakikaten öyle mağdur arkadaşımız varsa bırakın Belediyeye gitmeyi ben cebimden de veririm diye konuştu.

600 ruhsatsız işletme

İlçede 600’e yakın ruhsatsız esnaf olduğunun söylendiğini belirten Demirel, 600 ruhsatsız işyeri korkunç bir rakam. 5-10 tane olur ama bu rakam gerçekten korkunç bir rakam. Düşünün bir fırın var hiçbir şeyi yok, bir fırın var her şeyi var ama ekmek aynı fiyat. Onun için ruhsat konusunda yardımcı oluruz, bize düşen bir şey varsa yaparız ama hakkaniyet çerçevesinde, haddimizi aşmamak lazım diye konuştu.

Yapabilirsek yaparız

Esnaf Odası sistemini biz kurmadık, hükümet kurdu diyen Demirel, insanlar bizi lüzumsuz hissedebilir. Neden aidat ödüyoruz diye de sıkıntı yaşayabilirler ama ben şahsım ekibim adına söylüyorum, bize hangi konuyu getirdiyseler yapabilirsek yaptık, yapamadıysak da bu konu bizi aşıyor diye de söylemişizdir diye konuştu.
Görevi bırakırım

Hükümet ile Esnaflar arasında köprü vazifesi gördüklerini belirten Demirel, bizim isteyeceğimiz Hendek Esnaf Odası içindir, Hendek Esnaf Odası'nın Esnafları içindir. Ben uzun zamandır bu görevdeyim. Birçok Belediye Başkanı ile çalıştım. Bir tane Belediye Başkanım gelsin desin ki Mehmet Demirel ve Ekibi kendi şahsına Hendek birisinden bir şey istediler bugün bu görevlerin ikisini de bırakır giderim. Ben ne istersem Esnafın adına isterim diye konuştu.

Hayalim SESOB Başkanlığı

Bana Belediye Başkanlığını verseler istemem diyen Demirel, benim rüyam Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı yapmak. Ama ne kaderdir ki orada Güldibi köyünden gitmiş, kendi rüştünü ispat etmiş bir Başkanımız bir abimiz var. O kendisini bir yerlere atarsa bizde Hendek Esnafının desteği ile, Sakarya’daki meslek odalarının katkıları ile o göreve gelirsek onur duyarım. Böyle bir düşüncem var. Rabbim nasip ederse, Esnaf Meslek teşekkülleri de bizleri takdir ederse böyle bir düşüncemiz var inşallah olur. Olursa hep birlikte mutlu oluruz, olmazsa da hiçbir şeyin sonu değil hayatımıza devam ederiz diye konuştu.

Seçildiğinde ağladım

Sakarya Ticaret Odası Başkanlığına seçilen Âdem Sarı’nın seçildiği gün ağladığını belirten Demirel, ağladım çünkü Başkan bir Hendekli oldu. Şimdi sizler bir ekip kurdunuz ve bu işi geliştirerek Sakarya’da bir gazete çıkardınız diyelim, Hendekli olarak mutlu olurum zoru başardılar diye. Yani ne olursa olsun kendi insanımız olması farklı olur.

Hendek’te 1600’e yakın Esnaf

Son iki aydır sistemde değişiklik yapıldığı için esnaf sayısını göremiyoruz diyen Demirel, sistemler değiştirilmeden önce Hendek’teki esnaf sayımız 1437 olması lazım. Bugün itibariyle de İlçemizde 1600’e yakın Esnafımız olduğunu düşünüyorum. Bu ay sonunda sistemin düzeltileceği söylendi ama en son bıraktığımızda sayı 1437 idi diye konuştu.

Sigaranın satışını yasaklayın

Sigara yasakları ile ilgili konuşan Demirel, ben Milletvekillerimizle konuştuğumda şunu dedim, insanlara ceza yazmak hoş değil. Sigaranın satışını yasaklayın, kökten bitsin mesele. Neden benim esnafıma 5 bin-7 bin ceza yazıyorsun. Sigarayı sattırmak istemiyorsanız, gelecek vergilerden vaz geçiyorsanız yasaklayın bunu olsun bitsin bu kadar basit ama yasaklamıyorlar. Ya da deyin ki arkadaş şu kadar metrekare şu kadar havalandırmada sigara içme yerleri olsun ya da gerçekten kökten yasaklayın bitsin diye konuştu.

Yasaklar hileye zorluyor

Cezalardan bıkan esnafların hileye zorlandığını belirten Demirel, ben Mehmet Yaşar Demirel olarak bir kafeterya aldım çalıştırıyorum geldiler bana ceza yazdılar, birinci ceza, ikinci ceza, üçüncü ceza derken kapamaya gelecekler ya hoop eşimin adına devrediyorum. Yani esnafı hile yapmaya zorluyorlar. Bu konuya bir açıklık getirsinler. Ya hiç olmayacak desinler sigara satılmasını yasaklasınlar ya da şartlarını belirlesinler esnaf o şartları yerine getirmiyorsa cezasını çeksin diye konuştu.
Meslek mensuplarının görüşü alınmalı

Kanun çıkartılırken meslek mensuplarının görüşü alınmalı diyen Demirel, ben isterim ki 600 tane Milletvekilimizin 50 tanesi doktor olsun, 50 tanesi ziraat mühendisi olsun, 50 tanesi çifti olsun 50 tanesi esnaf olsun yani kendi meslek sektörlerinin dertlerini bilen Milletvekillerimiz olsun ki bunlara bir katkı sağlasın. Parlamentonun %70’i Hukukçu. Bu meslekleri yaşamayan, bu meslekleri görmeyenlerin ne katkısı olacak, meslek profesörlerinin görüşleri bile alınmıyor diye konuştu.

Karşılıklı istişarelerin yapıldığı, soru ve cevapların yer aldığı toplantı sonunda Hendek Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel Hendekli Basın mensuplarına zaman ayırdıkları için teşekkür ederken, Basın mensupları da kendilerini misafir eden Hendek Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel ve Yönetim Kurulu Üyesi misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür etti.

İçilen çaylar eşliğinde yapılan sohbetlerin ardından program sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2020, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184