Demirel Gazetecilerle Buluştu

Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel Hendekli Basın Mensupları ile bir araya geldi.

Demirel Gazetecilerle Buluştu


Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yaşar Demirel ve Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Turnacı, Hendekli Basın Mensupları Kadir Kazın, Orhan Topçu, Mehmet Kavis ve Gürkan Özer ile Mimoza Restaurantta bir araya gelerek, Basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Bazın mensuplarının sorularına içtenlikle cevap veren, Esnafların yaşadığı birçok sorun ve sıkıntıya dikkat çekten Demirel-Gazeteciler buluşmasını iki bölüm olarak siz değerli okuyucularımıza ulaştıracağız.

Gross Marketler

İlçemizin en büyük gündemi esnaf olarak baktığımızda Gross marketler diyen Demirel, Belediyemiz mümkün olduğu kadar fırsat vermemeye çalışıyor ama yasaya göre işyeri açma ruhsatını Belediye vermese bile iş mahkemelerine gidiyorlar alıyorlar. Hükümetin bir çalışması var, ya coğrafi yapacaklar, bir sokakta bir caddede aynı meslek grubundan o caddeyi kaldırmayacak durumdaysa vermeyecekler, ya da Gross marketler ile ilgili nüfusa göre sayı yapacaklar. Yani artık sayı ne çıkar, binde 10’mu bir mi çıkar 5 çıkar bilemem ama Hükümet bir türlü bu yasayı çıkaramadı, bu yaşa gündemde. Bununla ilgili Sakarya Esnaf Odaları Birliği çalışması var, Konfederasyonun çalışması var sonuçları bekliyoruz diye konuştu.

Mahalle bakkalı demek emniyet demek

Sayın Valimiz ile bir toplantımızda Vali Bey dedi ki, ben bir esnaf çocuğuyum, esnaf olmazsa şehir olmaz. O gross marketlerin sahiplerinin bir tanesini, tanımazsınız ama düğününüzde, cenazenizde, sevincinizde ve sıkıntınızda esnaflara gidersiniz, esnaflarla işiniz olur. O zaman alışverişlerimizde 50 kuruşun bir liranın hesabını yapmadan bu esnaflardan alışveriş yapmamız gerekir dedi. Doğrusu da bu. Mahallenin bakkalı demek mahallenin hem Emniyeti hem de dert ortağıdır. Vatandaşlarımızın bunları göz önünde bulundurması gerekir diye konuştu.

Su verseler parasını alırlar

Esnaflık konusuna dikkat çeken Demirel, bugün bir tanemiz Gross marketlerin önünden geçerken fenalaşsak oradan bize su verseler orada çalışan onun parasını vermeden o suyu bize veremez çünkü karşısına zimmet yazar. Ama tam tersini düşünün bir Bakkal esnafının önünde rahatsızlandığınız zaman veya herhangi bir esnafın önünde rahatsızlandığınız zaman iş yerini kapar, yanınızda kimse yoksa sizi hastaneye kadar götürür ve hiçbir bedel istemez. Hendek halkının konuya böyle bakması lazım diye konuştu.
Yapacağımız bir şey yok

Esnaf arkadaşlarımız sabretmeli diyen Demirel, anlıyorum Bakkal konusunda İlçede bu sıkıntılar var ama bizim de yapacağımız bir şey yok. Kanunen bize bir yetki vermiyorlar. Belediye Başkanları da açtırmamak istiyor ama çaresiz kalıyor.

Çaresiz kaldığımız durumlar var

Bazı konularda çaresiz kaldıklarını belirten Demirel, bakın bazı marketler alkol satıyor, alkol ruhsata tabi. Belediye Başkanı alkol olunca ruhsat vermiyor, vermeyince iş mahkemesine gidiyor alıyor. Örneğin önceki dönem Belediye Başkanımız Sayın İrfan Püsküllü bu meseleden yargıda. Yani şimdi binanın sahibi bile ben alkol satan bir yere vermem dedi ama Mahkeme verdi. Binanın sahibi de kontrat olduğu için hiçbir şey yapamadı. Yani bizim de çaresiz kaldığımız durumlar var. Bunu esnafın böyle bilmesini isterim diye konuştu.

Gross market için imza verdiler

İlçede gross marketlere karşı olanlar kadar isteyenler ve destekleyenler olduğunun altını çizen Demirel, ilginç bir şey söyleyeceim. Bir yerde açılan bir Gross markete Belediye ruhsat vermedi park yerinden dolayı. Ne acıdır ki sadece bir otomat parası verilecek diye bütün o binada oturanlar bizim parkımızı kullanabilir diye imza verdiler, o park yeri gösterildi ve işyeri ruhsatını aldı. Ne yapabiliriz biz buna şimdi. Bazı konular maalesef bizlerin elinde değil diye konuştu.

Mal tedarik firmaları

Esnaflar için tedarik firmaları hazırlığı yapıldığını dile getiren Demirel, biz bu işin mücadelesini yapıyoruz, bu işin içindeyiz ama maalesef kanunlar buna müsait değil diyen Demirel, Hükümetimizin bazı çalışmaları var. Küçük esnafı, yani bakkal türünde küçük esnaflarımızı rahatlatacak projeler de var Ticaret Bakanımız da açıkladı ama yürürlüğe girmedi. Aynı sebzedeki gibi zincirleme yapacaklar. Küçük esnafa daha ucuz şekilde mal tedarik firmaları koyacaklar Bakanlığın nezdinde. Sakarya'da küçük esnaf Bakanlığının nezdinde ucuz satılan ne mal varsa alıp kendi işyerinde satma gayreti içinde olacak. Ama bunlar Hükümet projesi, yani meclisten bugün mü geçer, yarın mı geçer veya alt komisyonlardan yukarı gelir mi gelmez mi bilemeyiz ama biz Ankara'da bunun takipçisiyiz diye konuştu.
Hendek esnafı kazanırsa Hendek kazanır

Gross marketler ile ilgili bir çalışma daha yapacaklarını belirten Demirel, afişler hazırlayıp Hendek halkını Hendekli bakkallardan, Hendekli marketlerden alışveriş yapması için yönlendireceğiz. Gross marketlerin patronların tanımayız televizyonlarda görebiliriz ama buradaki bir cenazede mümkün değil göremeyiz. Bize ne katkıları var? Hendek Belediyesine bile hiçbir katkıları yok. Sadece bizim gençlerimizi çalıştırışalar o katkıları olur. Ama bir düşünün Hendek esnafının çekmecesine güzel bir kazanç girerse der ki, ya ben eve bir kilo et götüreyim veya işte çocuğun ayakkabısı eski ayakkabı alayım veya işte bir yatırım yapayım, bir bina yapayım, bir şey alayım derken para da Hendek ekonomisinin içinde canlanır. Ama bunlara verdiğimiz para ne bize vergi olarak geri dönüyor nede başka bir şey.

Kasaplarımızın kesimhane ihtiyacı kalmayacak

Hendek’in ve Kasap sektörünün en büyük sorunu olan kesimhane konusuna değinen Demirel, Belediye ihaleye çıkardı, güzel bir şeyler yapıyorlar. Kasap esnafının artık Adapazarı'ndaki kesimhaneye ihtiyacı kalmayacak. Hendek’te, Hendeklilerle beraber bu iş yapılacak. Bedelleri de inşallah uygun tutarlar ve herkes bu işten mutlu olur diye konuştu.

Esnafımız bize gelsin

Biz esnaflarımızın derdine çare olmak için, onların sıkıntısına çare olmak için buradayız diyen Demirel, bizim ulaşamadığımız esnaflarımız vardır. Ben 2500 tane esnafın yani hangi birisine ulaşayım? Bir sıkıntısı olup da esnaf bile gelmezse, benim bilgim olmadan ben onunla ilgili hiçbir şey yapamam. Derdini gelip bize anlatacak biz de diyeceğiz ki bunun çözüm yolu nedir oraya gideceğiz, orada yetkililerle konuşacağız. Onların bize söylediklerini de biz de arkadaşlarımıza aktaracağız, neticede temsil makamındayız diye konuştu.

İcra makamı değiliz

Kaymakam veya Belediye Başkanı gibi icra makamında değiliz. Bizim hiç kimseyle ters düşmez lüksümüz yok çünkü biz esnafın temsilcisiyiz. Yani şimdi insanlar farklı düşünür öyle yapıyorsa yapıyor işte siyasi kimliği şöyle böyle alakası yok. Bizim siyasi kimliğiniz Hendek Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığıdır.

Hendek’te en büyük sıkıntı dükkân

Hendek’te en büyük sıkıntı dükkân diyen Demirel, şehir merkezinde dükkân yok, kiralar çok yüksek seviyede. Bu kiralar yüksek olduğu zaman bu kiralar maliyete yansıyacak mecburen. Çarşı merkezinde dükkâna bakıyorsun 4 bin-5 bin, biraz daha büyük ise 10 bin diyorlar.

Kentsel dönüşüm fark ettirecek

Şehir merkezindeki yapılaşmanın ve Kemaliye’nin bir an evvel bitmesi gerektiğini söyleyen Demirel, Kemaliye’nin tamamlanması demek 300 tane 400 tane dükkân demek. Ben isterim ki esnaflarımız farklı farklı büyük markaları getirsin. Yani Hendek’in Adapazarı'na giden alışveriş ayağını da biraz kesmek lazım.
Basın mensuplarımızın desteğine ihtiyacımız var

Sektörel bazda birçok sıkıntı olduğunu dile getiren Demirel, Gross marketler ile ilgili sıkıntımız var, Adapazarı'na alışverişe gidenlerle ilgili sıkıntımız var bunun önlemini sizin yazacağınız yazılarla, sonra tüm arkadaşlarla bir araya gelerek Hendek İlçesi ve esnafı için ne yapmamız gerekiyorsa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı olarak Yönetim Kurulum olarak bize düşene biz hazırız. Bu konularla ilgili duyduğunuz, gördüğünüz, duymak istediğiniz ne varsa ben hazırım, cevabını vermeye de hazırım diye konuştu.

Küresel ısınma etkiledi

Küresel ısınma konusunun da esnafları ve sektörü etkilediğini dile getiren Demirel, geçen sene kış olmadı, bu sene kış olmadı, aldığımız mallar elimizde. Dönemsel olarak ayakkabıcı esnafının büyük sıkıntısı var, konfeksiyonda, kışlık tekstil ürünlerine girenlerin büyük sıkıntısı var.

Şartları tutan herkes para alabilir

Şartları yerine getiren herkesin Hendek Esnaf Kefalet Kooperatifinden para alabileceğini belirten Demirel, burası bizim değil Hendek Esnafının. Biz onların adına ve parayı sağlayan Halk Bankası adına bu işleri organize ediyoruz. Sokakta bununla ilgili tabii söylemler oluyor ama öğrenmek isteyen herekse daha açık ve net cevaplar verebilirim diye konuştu.

Kemaliye fahiş kiraları düşürür

Şehir merkezindeki fahiş kiraların düşmesi için Kemaliye Mahallesindeki kentsel dönüşümün bir an evvel bitmesi gerekiyor diyen Demirel, Kemaliye’de ki kentsel dönüşüm bittiğinde aldığımız bilgilere göre 300 civarında dükkân ve bunlar 50 m2’den 250 m2’ye arasında olacak. İşte o zaman Hendek canlanacak ve bu kira maliyetleri yarı yarıya düşecek.

Park sorunu kanayan yara

Park sorunu Hendek’in kanayan bir yarası olduğunu söyleyen Demirel, Sayın Belediye Başkanımız ile görüştük, Hendek’in trafiği ile ilgili profesyonel kişileri getirerek çizimlerini yaptırdığını ve kendi ifadesi ile Hendek’in 3 ay sonra trafik rahatlayacak dedi. Nasıl bir şey düşünüyorlar, ne düşünüyorlar bilmiyorum ama bu işin uzmanlarını getirmiş, Hendek’i sokak sokak, cadde cadde gezmişler 3 ay sonra bu işin çözüleceğini ifade etti diye konuştu.

Demirel-Gazeteciler buluşmasının ikinci bölümü ilerleyen günlerde sizlerle birlikte olacak…





Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2020, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184