ENGELSİZ ERİŞİLEBİLİR KENT NASIL OLMALI

Hendek’te Engelsiz Erişilebilir Kent Eğitim Semineri düzenlendi.

ENGELSİZ ERİŞİLEBİLİR KENT NASIL OLMALI


Hendek Kaymakamlığı, Hendek Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Hendek Toplum Sağlık Merkezi, Hendek Halk Eğitim Müdürlüğü ve Hendek Elele Engellilerle Yaşam Derneği'nin düzenlediği Engelsiz Erişilebilir Kent Eğitim Semineri Hendek Ticaret merkezinde yapıldı.

Engelli, Aile, Toplum İletişim Danışmanı ve Eğitmen Âdem Kuyumcu’nun konuşmacı olarak katıldığı Seminere Hendek Zabıta Müdürü Murat Tokat, Tüm Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı Dursun Emin Kula, Hendek Elele Engelliler Yaşam Derneği Başkanı Esin Aygen, Daire Müdürleri, Birim Amirleri, Okul Müdürleri ve STK Temsilcileri katıldı.

Engelli Bireylerin yaşadığı sorunlar hakkında kısa bilgiler veren İletişim Danışmanı Âdem Kuyumcu, Türkiye’de bulunan engelli nüfusunun çokluğuna rağmen, inşaat sektöründe engellileri de kapsayan herkes tarafından erişilebilir konut üretiminin yapılmadığının altını çizdi.

Engelliler sokağa çıkamıyor

Müteahhitler erişilebilir olan konutun daha az talep göreceğini, diğer alıcılar için olumsuz
bir etki yaratacağını düşünüyor. Mimarlar ise müteahhit istemediği için yapmadıklarını söylüyor. Neticede bu sorun her geçen gün biraz daha büyüyor. Öncelikle bakış açısını değiştirmek gerekiyor. Geçici hastalıklar da, yaşlılık da bir engellilik durumudur. Yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, engelliler bu insanlar sokağa çıkamıyor.

Bakış açınızı değiştirin

Konutun erişilebilirliğinden kentin de erişilebilir olmasına vurgu yapan Kuyumcu, sadece konutun erişebilir olmasının tek başına yetersiz olduğunu ifade etti. Engellilere bakış açısının değişmesi gerektiğini yineleyen Kuyumcu, Engelliler de konut satın alabilir. Lütfen bakış açınızı değiştirin. Engelliler de tüketici bunu unutmayın dedi.

Mimarlara evrensel tasarım ilkelerine uyma yemini getirilmelidir

Mimarların engellilere bakış açısını değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Kuyumcu, önce biz mimarlar olarak hazır olmayız. Engellilerin yaşam hakkına saygı göstermemiz lazım dedi. Mimarın, müteahhidin her söylediğini yerine getiren bir konumdan çıkması gerektiğini ifade eden Kuyumcu, bilimsel yaklaşımın bunu kaldırmadığını söyledi.

Doktorların Hipokrat yemini gibi, mimarlara da evrensel tasarım ilkelerine uyma yemini getirilmelidir diyen Kuyumcu, eğer tasarımda bu yapılmamışsa proje onaylanmamalıdır diye konuştu.

Denetim eksikliği

Kuyumcu, denetimin önemine vurgu yaparak, yönetmelikte adı geçen ve kentlerde erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonunun büyük çoğunluğunun sivil toplum kuruluşlarından ya da konularında uzman kişi ya da oluşması gerektiğini kaydetti.

Konutların yaşanabilir ve güvenli olmadığını belirten Kuyumcu, konutlarda acil durum senaryolarının eksikliğinden bahsetti.

Binalarda yaşanan sıkıntılardan bahseden Kuyumcu, binalarda rampa sorunu var. Asansör sorunu var. Asansörlerin kapıları 60 cm. Mutfak dolapları hep yukarıda gibi bilgiler vererek eksikliklerden bahsetti.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2018, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184