Güngör Toplu Konutlar Hakkında Merak Edilenleri Cevapladı

Hendek’te yapılması planlanan Toplu Konut projesi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde.

Güngör Toplu Konutlar Hakkında Merak Edilenleri Cevapladı


Hendek Belediye Başkan Yardımcısı ve Türkay Hendek Yatırım Planlama ve Hizmet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hızır Çağrı Güngör, Hendek Tv’den canlı olarak yayınlanan Yüz Yüze programında Hendek’te yapılması planlanan Toplu Konut projesi hakkında merak edilen birçok konuya açıklık getirdi.

Neden Toplu Konut Projesi? Süreç nasıl gelişti?

Biz Hendek'in orta ölçekli vasat bir Anadolu Şehri olmasını istemiyoruz, burada sürekli canlı bir ekonomi olmasını istiyoruz. Burada iş kollarında faaliyet gösteren Vatandaşlarımızın uzun vadede burada olmalarını bu Şehri daha iyi noktalara taşımalarını istiyoruz. Şehrimizin nüfusu şu an 85 bin, 85 bin olarak kalmasını istemiyoruz. Hayallerimiz bunun çok çok ötesinde.

Ciddi bir Organize Sanayimiz var ve sınırları da genişliyor. Bu yeni fabrikalar, yeni istihdam, yeni işçiler ve yeni insanlar demek. Konumu itibariyle iki büyük metropolünün arasında, kuzey Marmara otoyolunun bağlantı güzergahında. Yani stratejik konumu olan ve büyümeye müsait bir İlçe.

Ayrıca yeryüzü hareketlerini takip ediyoruz. Fay hatlarında kırılmalar bekleniyor. Bizde olası deprem senaryolarında en yakın kaçış noktası olan Hendek'i günü geldiğinde hazır tutmak için bu işe giriştik, güzel de bir proje hazırladık ekonomimizin tıkanmaması için de hayata geçirmeye karar verdik.
Zamanlama konusu?


Pek çok sebebi göz önünde bulundurarak ön başvuru almaya karar verdik. Ön başvuruları online alıyoruz yani Vatandaşlarımızı olabildiğince bir araya getirmemeye çalışıyoruz ama şöyle de bir durum var, Ülkemizde halihazırda bir sokağa çıkma yasağı yok ve hayat devam ediyor. Bizde bu zor günlerde Vatandaşlarımıza Devletin tüm organları ile görevinin başında olduğunu, hayatın devam ettiğini ve moralini yüksek tutmaları gerektiğini hatırlatmak için başvuru Almaya karar verdik. Başvuruları online olarak devam ediyor.

Kaç başvuru var?

Ciddi ve beklediğimizin üzerinde bir başvuru var. En son baktığım da 178 civarında bir başvuru vardı. Günlük ortalama 30-40 arası başvuru geliyor. Şu süreçte güzel bir oran yakaladığımızı düşünüyorum.

Başvuru süresi uzatılacak mı?

Sürenin uzatılması ile ilgili ciddi bir talep var. Vatandaşlar ulaşamadığını, sürenin uzaması gerektiğini söylüyorlar. Şöyle bir şey ilave edeyim, biz sokağa çıkamadığını gelemediğini söyleyen Vatandaşlarımızın Beyaz Masa ulaşanlara evine gidip başvuru dilekçelerine alıp toplu konuta kayıt işlemini yapıyoruz. Yani evden bu şekilde bir hizmette yapıyoruz.

Süreç nasıl işleyecek?

Ön başvuru sürecimiz başladı. Kriterleri sosyal medyadan ilan ettik. Gazetelerde nasıl olacağı yönünde yayınlar yapıldı. Bizim niyetimiz sosyal kontrol üretmek. Yani dezavantajlı gruplar, Engelli Vatandaşlarımız, Şehit ve Gazi yakınları, Emekliler ve en son diğer alıcı grupları olarak kategorileri 4’e böldük ve başvuruları öncelik sırasına göre gruplandırıyoruz.

Engelliler için %5’lik kontenjan

Engelli Vatandaşlarımıza ayrı bir kategori açtık, toplam konut sayısının yüzde 5'i kadar bir kontenjanı var yani Engelli Vatandaşlarımızın kuraya girmeden direkt konut sahibi olma hakkı var. Bu da 30 konut civarı, bunun üzerinde bir başvuru olursa Engelli Vatandaşlarımız yine kendi arasında 30 konut için kuraya girecekler, kurada çıkmazlarsa diğer alıcı gruplarıyla Engelli Vatandaşlarımızı tekrar kuraya sokacağız.

Şehit ve Gazilerimizin kura derdi yok

Şehit ve Gazi yakınlarımız bizim baş tacımız. Bizim için, Vatanımız için, birliğimiz dirliğimiz için mücadele etmiş insanlar bizim baş tacımız. Onların böyle bir kura derdi yok.

Emekliler ve diğer alıcı grupları

Emekliler ve diğer alıcı adaylarımız toplu bir şekilde kura yeter sayısını sağlarsak kuraya girecekler, kura yeter sayısının sağlanamaması durumunda ise doğrudan konutlarını alabilecekler.

Üst limit 5500 TL

Başvuru koşullarımızdan en önemlisi ve Vatandaşlarımızın en çok sorduğu konu 5500 TL gelir şartı. Burada yanlış anlaşılmalar oldu. Bu 5500 TL’den bir kuruş fazla alırsanız buraya baş vuramazsınız demek. Bizim hedefimiz 5500 TL hane halkı gelirinin maksimum seviyede olması. 5500 TL’nin altında geliri olanlar için yapılmış bir proje. Hedef 5500 TL’nin altında geliri olan Vatandaşlarımızın konut sahibi olmasını sağlamak istiyoruz.

Peşinat ve aylık taksit

%20 peşinat ve aylık taksitler konusu belki de bizim ifadelerimizden dolayı yanlış anlaşıldı. Bunun için özür dileriz. %20 peşinat ve kalanına uygun koşullarda uzun vadede kullandırılacak kredi imkanları ile ibaremiz ilk açıklamamızda da mevcuttu ama orası sanırım dikkat çekmedi, 750 TL rakamı daha çok dikkat çekti.

Tabii ki biz de istiyoruz çok düşük taksitlerle, faizsiz ve düşük peşinatlarla Vatandaşlarımızı konut sahibi edindirebilmeyi ama halihazırda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) dahi kendine özel koşullarla uzun vadeli kredilerle konut edindiriyor.

Elimizdeki imkanlar doğrultusunda yapabileceğimiz en sosyal projeyi yapmaya çalışıyoruz. Biz şu anki mevcut koşullarda yapabileceğimizin en iyisini yapmak için mücadele ediyoruz.

Vadeyi 180 aya çıkartabiliyoruz, faizler şu an 0,79 ama daha da aşağıya çekmek için mücadele ediyoruz.

Kredilendirme örneği

Konut satış fiyatı: 160.000 TL
Peşinat: 32.000 TL

Geriye kalan 128.000 TL için Vatandaşlarımız Bankadan 0,79 faizle 180 Ay vadeli kredilendirilmiş olacak.

Taksitler bu faiz oranları ile taksitlendirildiğinde 1.335 TL’ye geliyor.

Yani taksitler sonunda bankaya 240.311 TL ödenecek olan rakam.

İlk başta ödediğimiz peşinatı da eklediğimizde, 2035 yılında ödediğimiz toplam rakam 272.311 TL oluyor.

Proje hakkında bilgi

Bodrum artı 4 kat olacak projemiz. 80 bin m2’lik alanın temelde 16000 m2’sini kullanacağız, geriye 64000 m2 rekreasyon alanı kalıyor. Bu alan içerisinde yollar, yeşil alanlar, çocuk oyun grupları, bisiklet yolları, spor alanları olacak, yani bütün donatıları düşünülmüş bir şekilde Vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Kat planları

Her katta 8 Daire olacak. Brüt 100 metrekare 2+1 daire. Tek merdiven tek asansörle çalışacak iki konut tipi var.

Projemize iyi çalıştık, ciddi bir gayret gösterdik, ihtiyaçlarımızı göz etmeye çalıştık ne yapabiliriz. Hem maliyetini düşürmek hem de daha kaliteli bir proje hazırlamak için ne yapabilirsin çok düşündük.

Özetle proje işleyişi

Konut sahibi olmak isteyen Vatandaşlarımız;

İlk olarak Halk Bankası veya Vakıfbank’ta Türkay’a ait Toplu Konut hesaplarına 1000 TL ön başvuru ücreti yatıracaklar. (EFT veya Havale yapan Vatandaşlar, açıklama kısmına muhakkak kimlik numarası ve cep telefonu numaralarını yazacak)

Ön başvuru yapan Vatandaşlar daha sonra istenen başvuru evraklarını teslim edecek.

Talep toplama sürecinin sona ermesinin ardından başvuru sahiplerinin yapılan araştırmaları sonucu hak sahibi olanlar Vatandaşlar, tek tek çağırılarak yüz yüze görüşmeler yapılacak, ödeme planları belirlenecek ve konut sahibi olmaya hak sahibi olan Vatandaşlar ödemelerini yapmaya başlayacaklar.

Hızır Çağrı Güngör'ün kmauoyunda merak edilen Zeki Cömert Parkı, Uludere Restoran ve Sosyal Tesisleri, Kazımiye Köprüsü ve HAKOM gibi bir çok konuya cevap verdiği Yüz Yüze programının diğer bölümlerine başka bir haberimizde yer vereceğiz...


Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2020, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184