Hendek Kadına Şiddete Sessiz Kalmadı

Hendek’te kadına yönelik şiddete tepki göstermek amacıyla "sessiz kalmıyoruz" yürüyüşü düzenledi.

Hendek Kadına Şiddete Sessiz Kalmadı


Hendek Belediyesi tarafından Kadın cinayetleri ve şiddetin her türlüsünün protesto edilmesi amacıyla “Sessiz kalmıyoruz” yürüyüşü düzenlendi.

Hendek Saat kulesi önünden başlayan yürüyüşe Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Hendek İlçe Emniyet Müdürü Şevket İlhan, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Meclis Üyeleri, Kurum ve Daire Müdürleri ve Vatandaşlar katıldı.
Bu bir öfke çığlığıdır

Hendek Saat kulesi önünden başlayan ve Üniversite Caddesi boyunca devam ederek Hendek Belediyesi önünde tamamlanan yürüyüş sonunda şiddet gören tüm Kadınlar adına açıklama yapan Büyük Birlik Partisi Kadın Kolları Başkanı Zübeyde Gürbüz, bugün burada yan yana gelmiş, yumruklarımızı sıkmışsak. Öfkeden ağlamamak için zor tutuyorsak kendimizi bu sadece bir basın açıklaması değildir. Bu yan yana gelmiş bir öfke çığlığıdır. Cinsiyet ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşananların son bulması için çaba sarf edilmelidir. Kadına yönelik şiddet her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, medeni durumunu ne olursa olsun Kadınların maalesef acı bir gerçeğidir.

Kadın cinayetleri he geçen gün artıyor

2013'te 237, 2014’te 294, 2015'te 303, 2016'da 328, 2017'de 409 ve 2018'de 440 kadının öldürüldüğü Ülkemizde kadın cinayetlerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bazı mutlak yasaklar vardır. Tüm Dünya bunu kabul eder. Kadına yönelik suçlar konusu da böyledir. Şiddeti normalleştirmek yasaktır, şiddeti gelenekle açıklamak yasaktır. Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde ve bizim inancımızda kadınlar baş tacıdır. Kadın hem toplumun hem de Ailenin temelidir. Toplumumuzu negatif yönde etkileyen kadına yönelik şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için Devlet, Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak gelin birlikte mücadele edelim.
Sessiz kalmıyoruz, kabul etmiyoruz

Kadınların öldürülmediği, çocukların güldüğü bir Türkiye umudu taşıyoruz. Kırıkkale'de çocuğunun yanında vahşice öldürülen Emine Bulut başta olmak üzere tüm kadın cinayetleri ve şiddetin her türlüsünü kınıyoruz. Yaşanan son olsun. Kadın cinayetleri son bulsun. Kadınız, Anneyiz. Sessiz kalmıyoruz, kabul etmiyoruz. Kadın, çocuk ve her canlı için buradayız. Susmayacağız, yorulmayacağız, görmezden gelmeyeceğiz. Kadınlarımıza çocuklarımıza yönelik şiddet ve istismara karşı toplumsal sorumluluğumuzu unutmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan, haksızlık karşısında susmayan ve kimseyi yalnız bırakmadığına şahit olduğumuz Sayın Belediye Başkanımız Turgut Babaoğlu başta olmak üzere sözlerimi şu şekilde tamamlayarak hepinizi saygı ile selamlıyorum; Ve bir ses yükseldi veda hutbesinden, Kadınlar size Allah'ın emanetidir.

Emineler ölmesin

CHP Hendek Kadın Kolları Başkanı Nevin Kuruşeşen, Anne lütfen ölme diyen seslere hepimizin duyarlılık göstermesi gerekiyor. Bu konuda kadınlara çok ihtiyaç var, kadınlarımız daha çok sahada olmalı. Kadın ve Erkeğin eşit olduğu bir yerde kadınların ön planda olması gerektiğine inananlardanım. Bu anlamda Belediye Başkanımıza ve burada bulunan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, emineler ölmesin diyorum diye konuştu.
Şiddetin her türlüsüne karşıyız

Hoş geldiniz demek istiyorum ama çok hoş bir durumdan dolayı burada toplanıyoruz, hiç de hoş bulmadık diyerek konuşmasına başlayan Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, aslında şiddet kelime itibarıyla kulağa hiç hoş gelmeyen, yaşlısından gencine, kadınından erkeğine hiç kimsenin tasvip etmediği ancak bir türlü de sonunun olmadığı gerçeklerden bir tanesi. Eğitim, Sağlık ve İlim gibi konularda ilerlememiz gerekirken tam tersi bu konularda bir geriye gitme var. Kadınlar bizlere emanet. Kızlarımız var, kız çocuklarımız var, kız kardeşlerimiz var, eşlerimiz var, Annelerimiz var. Annelerimize saygıda hiçbir şekilde kusur etmeyen biz erkekler aynı hoşgörüyü çocuklarımızın annelerine gösteremiyoruz.

Evet toplumunda kadın erkek eşitliği var. Çalışma hayatında var, sosyal hayatta var, günlük hayatta var bunu kesinlikle ihmal etmememiz lazım. Kadının yaradılıştan kaynaklı fiziksel güçsüzlüğünü bir dezavantaj gibi gösterip yaptırımlar uygulamak için yeterli bir neden görmüyorum. Şiddetin her türlüsüne, erkeğin erkeğe, kadının çocuğuna, kadının eşine.

Bugün çocuğunun gözünün önünde katledilen bir annenin artık bardağı taşıran son damla olduğunu, sesimizi buradan Dünyaya duyurmak amacı toplandık. Bu duyarlılığı gösteren bizzat katılan ve katılamayan, gönlü, yüreği bizimle olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Bu olayların İlçemizde, Ülkemizde ve Dünyada hiçbir zaman yaşanmaması umuduyla hepinize teşekkür ediyorum diye konuştu.
Din adamlarımızdan destek bekliyoruz

Konuşmaların ardından Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, yürüyüş gurubu içerisindeki bayanlara söz vermesi ile bazı bayanlar tepkilerini dile getirmek amacıyla konuşma yaptı.

Camilerde verilen vaazlarda Din adamlarımıza çok iş düşüyor. İnternetten takip ediyoruz, sürekli kadın döven cennete gidilirmiş, kadın şükretmeliymiş dövüldüğü için gibi bunlara karşıyız. Din adamlarımızdan destek bekliyoruz camide verdiğiniz vaazlarda lütfen kadına şiddete hayır deyin.

Mahkemeler cesetlerimizi beklemesin

Çoğu Annemiz Anneliğe kavuşamadan çocuğunu kaybetmek zorunda kalabiliyor şiddet yüzünden. Evet Din adamlarına, Öğretmenlere, Devlet görevlerine ve Belediye yöneticilerine çok büyük görevler düşüyor ama önce kadınlara büyük görevler düşüyor. Bakın 3 gün önce tüm dünyanın gözleri önünde videosu var bir kadın canice öldürüldü ve adam elini kolunu sallayarak gidip bir büfeden bir şeyler alarak yoluna devam etti. İnanın bana şu an burada bunu yaşayan başka kadınlar da var. Şiddeti görüyor ve 2 saat sonra adam elini kolunu sallayarak yoluna devam edebiliyor. Çünkü kadın konuşmuyor, çünkü kadın korkuyor. Önce görev kadınlara düşüyor. Hiç kimse kusura bakmasın ama el alem ne der diyen o kadar çok kadın var ki sesini çıkaramadığı için buna katlanan. Biz önce birbirimize karşı el alem olmamayı öğrenmeliyiz. Evet kanunlar artık çok daha güzel, çok daha güzel yerlere gidecek biz buna da inanıyorum. Kanun koyucular mahkemelere cesetlerimizin gitmesini beklemeyecekler bir gün buda değişecek bundan eminim.
Erkektir yapar

Büyüklerimize çok görev düşüyor. En başta şunu söylemek istiyorum burada bulunan anne babalara da çok fazla görev düşüyor. Erkek çocuğu yetiştiriyoruz, lütfen çocuklarımızı yetiştirirken erkektir yapar, erkektir güçlüdür gibi sözlerle değil sevgi temalı sözcüklerle onları büyütelim. Burada bulunan erkeklerden rica ediyorum, lütfen tepkisiz kalmasınlar. Etraflarında olan olaylara engel olsunlar. Anne ve Babalar çocuklarını yetiştirirken sevgi dolu bir ortamda yetiştirmelerini diliyorum.

Konuşmaların ardından Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaolu'nun katılan tüm katılımcılara teşekkür etmesi ile birlikte yürüyüş olaysız şekilde sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2019, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184