Hendek’te 110 Yıllık Yayla Göçü

Hendek Dikmen Mahallesinin 110 yıllık devam ettirdiğiYayla Göçü başladı.

Hendek’te 110 Yıllık Yayla Göçü


Asırlık geleneği yaşatan Hendek Dikmen Mahalle sakinleri Okulların tatiliyle girmesiyle birlikte 110 yıllık geleneksel Yaylaya göç yolculuğuna başladı.

Okulların tatil olmasının ardından Mahalle sakinleri hep birlikte adeta şenlik havasında yaylaya göç ediyor. Göçün bu yıl ramazana denk gelmesiyle zorlanan köylüler, adeta gelin gibi süsledikleri hayvanları ile birlikte zil ve çan sesleri eşliğinde yola düştü.

Yaklaşık 7 kilometrelik yolu yüzlerce hayvanla keteden Mahalle sakinleri, Yaylaya geldiklerinde Oba denilen meydanda toplanıp bir süre eğleniyor.

Asırlık gelenek

Hendek Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz yaptığı açıklamada, Mahalle sakinlerimiz asırlardır devam eden geleneklerini devam ettirmek adına bu yıl 109'inci Yayla göçünü başlattıklarını dile getirdi.

Atalarından kalan anıyı yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ayvaz, Mahalle sakinlerimiz Yaylaya göç etmeden bir hafta önce hayvanlarını yıkar, temizler, yünlerini keser, boyar ve süsler. Köyümüzün aşağısında toplanır ve sonra hep beraber toplu olarak Yaylaya göç ederiz diye konuştu.


Yaylaya her yıl Haziran ayında göç edildiğini ifade eden Ayvaz, Yaylada kar yağışı daha erken başladığı için Ekim ayının sonlarına doğru buradan ayrıldıklarını sözlerine ekledi.


Dikmen Yaylasında 233 hane bulunduğunu aktaran Ayvaz, Yaylamızın rakımı 1725 metre ve Sakarya'nın en yüksek bölgesi. Yaylaya göç edildiği zaman Yayla Şenliği de yapardık fakat Ramazan dolayısıyla şenliğimizi 30 Haziran 1 Temmuz’a erteledik.

Yayla Şenliğimize bekliyoruz

Bu yıl 30 Haziran-1 Temmuz’da yapacağımız Yayla Şenliğimize herkesi bekliyoruz diyen Ayvaz, büyük katılım oluyor şenliğimize. Yöresel kıyafetlerini giyen Vatandaşlarımız şenliğimizde buluşuyor. Yöresel sanatçılarımızı davet ediyoruz. Yaylanın meydanına yöresel yiyecek, giyecek satış alanları kuruluyor. Şenliğimiz Panayır havasında geçiyor diyerek sözlerini sonlandırdı.















Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2018, 16:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184