Hendek’te 113 Yıllık Yayla Göçü

Hendek Dikmen Mahallesinde asırlardır devam eden Yayla göçü geleneği.

Hendek’te 113 Yıllık Yayla Göçü


Asırlık geleneği yaşatan Hendek Dikmen Mahallesi sakinleri 113 yıllık geleneksel Yayla göçü yolculuğunu gerçekleştirdi.

Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri

Her yıl Mahalle sakinlerinin hep birlikte şenlik havasında gerçekleştirdiği Yayla göçü bu yıl koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında gerçekleştirilerek küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahipleri adeta gelin gibi süsledikleri hayvanlarını sırasıyla Sakarya’nın en yüksek noktası olan Dikmen Yaylasına (1725) doğru zil ve çan sesleri eşliğinde yollara düşerek yaklaşık 7.5 kilometrelik yolu yüzlerce hayvanla ket ederek Dikmen Yaylasına ulaşıyor.

113 Yıllık gelenek

Asırlık geleneklerini devam ettirmek adına bu yıl 113. Yayla göçünü gerçekleştirdiklerini belirten Hendek Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz, Atalarımızdan kalan geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Yaylaya göç etmeden bir hafta önce hayvanlar yıkanır, temizlenir, yünleri kesilir, boyanır, süslenir ve köyde toplandıktan sonra hep birlikte Yaylaya göç edilir diye konuştu.

Dikmen Yaylasının Sakarya’nın en yüksek noktası (1725m) olduğunu belirten Ayvaz, Yaylaya göç edildiği zaman Yaylamızda Oba dediğimiz kısımda hemşerilerimiz göç nedeniyle bir araya gelerek sohbetler eder, ufak bir de şenlik yapardık fakat koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıl göçümüzü sessiz bir şekilde tamamladık diye konuştu.

Yayla şenliği yapılmayacak

Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz, bu yıl 4-5 Temmuz’da yapılması planlanan 113. Dikmen Yayla Şenliklerinin Hendek Kaymakamlığında yapılan toplantı sonrasında koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında iptal edildiğini ve bu yıl gerçekleştirilmeyeceğini sözlerine ekledi.




















Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2020, 08:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184