KEMALİYE İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI KONUŞULDU

Kemaliye Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

KEMALİYE İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI KONUŞULDU



Uzun süredir devam eden ve çözüme kavuşturulamayan Kemaliye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Hendek Belediyesi Meclis Toplantı salonunda yapılan toplantıya Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, Başkan Yardımcıları, Mimar Nihat Şen, Avukat Gökhan Bilgin, Kemaliye Mahallesi Komisyonu üyeleri ve Kemaliye Mahallesi halkı katıldı.

Toplantıda Kentsel Dönüşümün gereklilikleri ve getirileri hakkında bilgiler verildi.

Kentsel Dönüşüm hakkında bilgilerin verildiği, zaman zaman sert sözlerin yaşandığı toplantıda konuşan ve bir dönem Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Nihat Şen, Kemaliye Mahallesinde yapılan Kentsel Dönüşüm projesi hakkında bilgiler verdi.

Kentsel Dönüşümü doğru algılamamız lazım

Şen, proje hakkında örnekler vererek yaptığı konuşmasında, Kentsel Dönüşümü doğru algılamamız lazım. Haklarınız ve menfaatleriniz nedir bunları bilmeniz lazım. En başından söylediğimiz gibi, Kentsel dönüşüm Rızai Muvafakat ile olabilecek bir şey, yani ilk sırada mülkiyet hakkı gelir dedi.

Şen, Yasal haklarınızın ne olacağını, kazanımlarınızın ne olacağını ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası sizlere ne sağlıyor, ne imkânlar sağlıyor bunlardan ve onaylanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile bu Mahallede verilen bir imar hakkının size neler sağladığını, neler sağlamadığını anlatacağım ve bunun kararını sizler vereceksiniz. Açık ve net söylüyorum, sizlerin Rızai Muvafakatınız olmadığında bu işin başarıyla gitme şansı yok diye konuştu.

Konuşmalar yerini sert tartışmalara bıraktı

Konuşmalarının sık sık kesildiği ve zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı bilgilendirme toplantısında konuşan Nihat Şen, Mahalle sakinlerinden gelen soruları cevapladı.

Biz olayı Başkanımızla çözeceğiz

Tartışmalar sonrası Kemaliye Mahallesi adına konuşan Avukat Gökhan Bilgin, Nihat Bey ile biz bir şey çözmeyeceğiz. Ben başkasının ağzından değil sizin lehinize konuşuyorum. Bakın ne güzel anlatılıyor. Benim 500m2 yerime 210m2 yer teklif edildi bana, daire başı 70’ten 210m2 yer. Zaten 850m2 yer veren yok şu ana kadar, keşke olsa ihya oluruz.

Biz bu konuyu Belediye Başkanımız ile çözeceğiz. Nihat Bey anlatıyor, 850m2 yer ne kadar güzel %50’sini aldık verdik Belediyeye veya Müteahhitte al gerisini sen yap dedik. Bana oradan 425m2 inşaat verdi, sonra diyorlar ki sana buradan 4 tane daire, şerefiye bedeli şu, bilmem nesi bu yine para istiyorlar bir dairede öyle bağışlıyorum.

Bunlar çözülmesi gereken problemler ama Nihat Bey ile değil. Nihat Bey hakkınızı izah ediyor, bu güzel bir şey sizin için. Bakın 400m2 inşaat alanına sizin inşaat yapabileceğini söylüyor. Bunu size yaptırmayan Hendek Belediyesi. Nihat Bey anlatıyor, hakkınız neler anlayın. Gittin mi Belediyenin önüne, benim 850m2 İnşaat alanı hakkım var, ver bana bakalım ne vereceksin ama bunu veren yok ki zaten, keşke olsa diye konuştu.

Armudun sapı ile üzümün çöpünü karıştırmayın

Avukat Gökhan Bilgin, Kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak, burada yapılması gereken ki yine yapılamayacak, yine bir şey olmayacak buna adım gibi eminim. Ama yine sorayım, şunu yapabiliyor musunuz? Projeyi hazırladınız, blok blok herkes belirlendi, Daireler ve m2’si belirlendi hatta afedersiniz tuvalet taşına kadar yaptınız. Peki, tuvalet taşının markası şu diyebiliyormusunuz Vatandaşa diyemiyorsunuz. Çünkü daha Dairenin nerede olduğu belli değil. Sözleşmelere baktığımız zaman sözleşme imzalanan kişiye kura ile belirlenecektir. Zaten böyle bir projeyi baştan Vatandaşa dayatmak sıkıntı. Proje biter, tek tek Vatandaşı çağırırsın, dersin ki böyle bir projemiz var, sana bodrum kat işte üstlerden şu bilmem nerden bu diyebiliyorsak ne mutlu ama yine diyemeyeceğiz dedi.

Proje hakkında görsel sunum

Kentsel Dönüşüm projesi hakkında görsel sunum yaparak bilgilendirme çalışması yapan Şen, projenin Bakanlıkça onaylanan hali ile vaziyet planları ve sosyal donatılar hakkında bilgiler verdi.

Kazanan Vatandaşlar olmadığı sürece bu projenin içerisinde olmayacağız

Toplantıda son olarak konuşan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü, bu proje başlanırken hızlı başladı. Bu toplantıların aylar önce yapılması gerekiyordu. Yani projeye başlanmadan önce yapılması gerekiyordu. Biz şu anda Kentsel dönüşüm projesi belli bir yere varılmış bunu kurtarmanın hesabını yapıyoruz. Diyoruz ki biz Vatandaşa rağmen burada bir şey yapmayacağız. Burada kazanan Belediye olmayacak kesinlikle. Kazanan bizim halkımız olamayacaksa biz bu projenin içinde olmayacağız. Gönül rızanız yoksa vebale giriyorsam ben bu projenin çerisinde olmayacağım ve sizlerin de bu projenin içerisinde olmamanız için gayret sarf edeceğim.

Memnun değilseniz sizde olmayın bizde olmayalım

Bu projede sizlerin de belli çıkarlarınız var, Hendek’inde çıkarları var. Baktığınızda bir yerden kazanırken bir yerden de yerleriniz de gidecek ama karşılığı verilecek. Ama alacağınız yerler veya alacağınız bedeller sizleri kalben mutlu ve memnun etmiyorsa o anlaşmanın içerisinde sizde olmayın biz de olmayalım.

Proje yarım başladı

Bu projeye devam etmek benim gönlümden geçiyor diyen Püsküllü, biz her şeyi ortaya koyup sizlerin karşısına öyle çıkmamız gerekiyordu. Yanlış bir zamandayız, yanlış bir çıkış yapmışız ama biz bunu nasıl telafi ederiz tamamen bunun niyetindeyiz.

Bizim borçlarımız var orada anlaştığımız Vatandaşlara. Sizler anlaşamadınız evleriniz duruyor. Belki ipotek veremiyorsunuz, kullanamıyorsunuz ama bizim anlaştığımız insanlarımız var. Onlara ne olursa olsun hızlı bir şekilde binaları teslim etmemiz gerekiyor. Eğer sizler bu projenin içerisinde yer almazsanız bende bu projenin içerisinde yer almam diye konuştu.

Riskli alan ilan edilmeyeceğinin sözünü veriyor musunuz?

Konuşmaların sonunda söz alan ve Kemaliye Mahallesi adına konuşan Avukat Gökhan Bilgin, Bakanlar Kurulu Kararını biz iptal ettirdik. Acele Kamulaştırma kararları da iptal oldu. Gerekçelerine baktığım zaman bir Hukukçu olarak %100 bunun onaylanacağından da eminim. Bu iptal olduktan sonra, Vatandaşla anlaşma amacı güdüyorsunuz ya, anlaşarak yapılacak. Yani bu Kentsel Dönüşüm adı altında da yürüyebilir, Belediyenin yetkisi var yanlışım varsa düzeltin. Siz bunu anlaşma adı altında yürütmek istiyorsanız, Kentsel Dönüşüm adı altında yürüteceğinizi ve bir daha riskli alan ilan etmeyeceğinizin vaadini veriyor musunuz Vatandaşa? Riski alan ilan ettiğinizde buradaki Vatandaşlar bağırsın dursun istediği kadar, yerleri gider. Siz bunu Kentsel Dönüşüm adı altında mı yapacaksınız, bittikten sonra riskli alan olarak devam mı edeceksiniz diye sordu.

Anlaşarak devam etmek istiyoruz

Sorulara cevap veren Başkan Püsküllü, biz kesinlikle Kentsel Dönüşüme bu hali ile devam etmek istiyoruz. Yani Riskli alan olarak değil. Sizinle anlaşarak devam etmek istiyoruz. Biz halkımızı karşımıza alamayız, halkımızla aynı şeyi konuşabiliyorsak devam ederiz diyerek cevap verdi.

Sorularını tekrarlayan Bilgin, yani Riskli alan ilan edilmeyeceğinin sözünü mü veriyorsunuz diye sorarak Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü’den evet cevabını aldı.

Bilgilendirme çalışmaları ve soruların cevaplanmasının ardından sona eren toplantı sonrası Kemaliye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinin ne şekilde ilerleyeceğini önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.


Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2016, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184