Metale Şekil Verme Sanatı, Tornacılık

Tornacı Ustası İsmail Eliyorgun (73) halen aktif olarak Hendek’te faaliyet gösteriyor.

Metale Şekil Verme Sanatı, Tornacılık

Tornacı Ustası İsmail Eliyorgun (73) 50 Yıldır Hendek’te tornacılık yaptığını ve en önemli prensibinin bir işini bitirmeden diğerine başlamamak olduğunu belirtti.

Mesleğini sürdürüyor

Tornacı Ustası İsmail Eliyorgun, tornacılık mesleğine 1964-65 yıllarında Adapazarı çeşme meydanında çırak olarak başladığını belirterek, o zamanlar sanayi olmadığını ifade ederek 1969 yılında asker dönüşü dükkân açtığını anlatan Eliyorgun, mesleğini halen Hendek’te bulunan dükkanında devaam ettiriyor.

Emekli oldum

Emekli olduğunu belirten Eliyorgun, halen maliye kaydım devam ediyor ve bu mesleği yaptığım müddetçe de sildirmeyi düşünmüyorum diye konuştu.

Kalfalarım fabrikalardan emekli oldu

Hiç çırak yetiştirdiniz mi sorusuna benim yetiştirdiğim kalfalar emekli oldu diyerek cevap veren Eliyorgun, fabrikalarda şu anda aktif olarak devam eden yetiştirdiğim çırağım var, Hendekli fakat Geyve de yaklaşık 15 yıldır devam ediyor.

Dükkânda ne tür işler yapıyorsunuz?

Şu anda dükkânda incik boncuk torna işleri yaptıklarını belirten Eliyorgun, kimsenin beğenmediği işleri yapıyoruz. Sonrasında ot motorlarına şeritten bıçak yapıyoruz. Ot biçmek için kullanılan bıçaklarımız hazır ürünlere göre daha iyi kesiyor, çelik olduğu için motoru yormuyor, artı yakıta tasarruf oluyor. Misina ile bunun arasında üçte bir yakıt farkı oluyor. Buğday, yulaf biçiyorlar. On yıldır yapıyorum, her yıl 80 ile 100 tane satış yapıyoruz. Hendek’te başka yapan yok. Malzemesini Adapazarı’ndan alıyorum. Karasu, Geyve buraya misafir olarak gelenler oluyor onlar alıyorlar. Diğer İllerde yapan yok Hendek’te bir tek ben yapıyorum. Birde Patpat olarak tabir edilen tarım araçlarına kurtağzı yapıyorum. Hazırına göre benim yaptıklarım daha kaliteli, kurtağzından da yılda 20-30 tane yapıyorum dedi.

Mesleğin zorlukları

Bu işin zorluğu yok, bildikten sonra severek yaptığın işin zorluğu olmaz diyen Eliyorgun, ben bu işi severek yapıyorum.

Dürüst olmak, işi zamanında yetiştirmek önemli. Ben elli yıldır hiç müşterime yalancı çıkmadım. Dediğim zamanda işlerimi teslim ettim. Fabrikalara iş yapmadım, yapmam da. Günlük bitecek işleri alırım o gün bitecek ertesi güne kalmayacak. Bu işte kaliteli malzeme ve yaptığın işin arkasında duracaksın. Günü kurtarmak için uğraşmam, müşterim benden memnun olacak. 50 yıllık müşterilerim var. Dededen toruna 20 yıl stajerlerim oldu, şimdi erken kapadığım için almıyorum diye konuştu.

5 Çocuk Babasıyım

5 çocuk babası olduğunu belirten Eliyorgun, 4 kız, 1 oğlum, 8 torunum var. Oğlum bu işi sevmedi farklı bir iş kolu seçti kendine. Herkes sevdiği işi yapmalı ifadelerine yer verdi.

17 yıl Kamyonlara dingil işi yaptık

Ortağım olan Ahmet Alemdaroğlu ile birlikte dingil işi yaptık. 17 sene ben torna işlerini yaptım o kaynak işlerini sonra şartlara göre herkes kendi başına kaldı.

Eskiden lazer yoktu biz oksijenle kesiyorduk şimdi her şeyin parçası hazır geliyor. Sadece kaynak yapıyorsun lazere veriyorsun ölçüleri her şeyi o ölçü kesiyor. Arabalar olduğu müddetçe, Traktörler olduğu müddetçe tornacılık işi bitmez fabrikalar oldukça gerçi ben fabrika işi yapmıyorum ama sanayide genç arkadaşlar var onlar yapıyor fabrika işi ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184