Normalleşme Takviminin Detayları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından normalleşme takvimi açıklandı, işte ayrıntılar.

Normalleşme Takviminin Detayları


Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşme planının detaylarını paylaştı.

İşte normalleşme takviminin tüm detayları;

AVM’ler ne zaman açılacak?

AVM'lerin açılma tarihi belli oldu. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AVM'lerin 11 Mayıs itibariyle açılacağını açıkladı.

Restoran ve barlar ne zaman açılacak?

AVM dışındaki restoranlar ve barların da oturma düzeni güncellenerek açılabileceği ancak disko ve benzeri konser alanı içeren mekanların ise bir süre daha açılmayacağı belirtiliyordu. Ancak Erdoğan bu yerlere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Spor salonları ne zaman açılacak?

Spor salonlarının yaz sonuna kadar kapalı kalmasının beklendiği belirtilmişti. Kademeli olarak geçiş kapsamında Erdoğan spor salonlarının durumuna ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Konser ve tiyatrolar ne zaman açılacak?

Yaz aylarında belediyeler ve yerel yönetimler tarafından organize edilen konser, tiyatro ve benzeri toplu etkinliklere de izin verilmeyeceği belirtiliyor. Kademeli geçiş kapsamında bu yerlere ilişkin açıklamanın önümüzdeki süreçte yapılması bekleniyor.

Oteller ne zaman açılacak?

Dünyada ilk kez uygulanacak sertifikasyon sistemine göre otellerin sosyal mesafeye göre kademeli olarak açılması planlanıyor. Bu kapsamda 28 Mayıs'tan itibaren, butik oteller ya da ailelerin kiralayabileceği apart otellerin açılmasına izin verilmesi planlanıyor. Sosyal mesafe kurallarına uygun müşteri kabulü yapacak olan otellerde açık büfe veya toplu etkinlikler yasak olacağı bilgileri kulislerde dolaşırken bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

Seyahat yasağı ne zaman kalkacak?

30 Büyükşehir ve Zonguldak'a giriş çıkışlar 19 Nisan 2020'de 15 gün daha uzatılmıştı. Bu yasak 15 gün daha uzatılırken 7 Büyükşehir'de bu yasağın kalkacağı, bu şehirlerin Antalya, Muğla, Aydın, Mersin, Hatay, Erzurum, Malatya illeri olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

LGS ve LGS ne zaman yapılacak?

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS sınavının 27-28 Haziran tarihinde, LGS sınavının ise 20 Haziran'da yapılacağını açıkladı.

Camiler ne zaman açılacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bayram namazının önlemler alınarak kılınabilmesi için çalışma yaptığı ancak buna izin verilmesinin şu aşamada pek mümkün olmadığı değerlendiriliyor. Diyanet’in camilerde aralıkların korunabileceği, bahçelerde önlem alınabileceği yönünde taahhütler verdiği öğrenilmişti ancak bu konuda da resmi bir açıklama yapılmadı.

Okullar ne zaman açılacak?

Üniversitelerin 15 Haziran itibariyle akademik takvime geçiş yapabileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Kuaförler ve Berberler ne zaman açılacak?

Berber ve kuaförlerin açılacağı tarih belli oldu. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kuaför ve berberlerin belirli kurallar ile birlikte 11 Mayıs tarihi itibariyle açılacağını duyurdu. Kuaför ve berberler için randevuyla çalışma, sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyulması koşuluyla izin verilecek.

Düğün salonları ne zaman açılacak?

Düğün salonlarının açılış tarihi ile İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir resmî açıklama yapılmazken düğün salonu sahipleri, salonlarının açılış tarihinin Mayıs ayı sonlarını bulacağını aktarken kademeli geçiş kapsamında resmi açıklamanın ilerleyen bir tarihte yapılması bekleniyor.

65 yaşa sokak izni olacak mı?

Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre, 65 yaş üstü vatandaşlar için ilk etapta haftanın bir günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında haftada bir gün yürüyüş mesafesine kadar sokağa çıkma imkânı getirildi. İlk uygulama ise 10 Mayıs'ta geçerli olacak. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü, yine 11-15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek. 15-20 yaş ise 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecek.

Maske satışı olacak mı?

Maskeye ulaşımın sağlanabilmesi için belirli bölgelerde maske satışına izin verilecek. Ancak fiyat üst limiti belirlenerek oluşabilecek fırsatçılık olaylarının önüne geçilecek.

Normalleşme takviminde 4 aşama izlenecek

4 aşamalı normalleşme haritası izlenecek. Buna göre aşamalar şu şekilde öngörülüyor;

Aşama 0 (Hazırlık dönemi) 4-26 Mayıs 2020
Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020
Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020
Aşama 3: 1 Ocak 2021-Kovid 19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih.


Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2020, 21:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184