Sobacılık Mesleği Artık Bitmek Üzere

41 yıldır yaptığı sobalar Vatandaşların evlerini ısıtıyor.

Sobacılık Mesleği Artık Bitmek Üzere

Hendek’te 41 yıldır soba imalatı ve tamiratı yapan İsmail Akıncı (62) çırak yetişmediğinden dolayı sobacılık mesleğinin son temsilcileri olduğunu belirtti.

Baba mesleği

İsmail Akıncı Babasının mesleğinin semerci olduğunu, Dedesinin de uzun yıllar semercilik yaptığını Babasının semercilik mesleğini devam ettirdiğini fakat semecilik mesleğinin uzun sürmeyeceğini tahmin ettiği için bende Ortaokulda pek başarılı olamayınca Sobacı yanına çırak olarak verdi.

Mesleği sürdürüyor

Çırak olarak başladığı sobacılık mesleğini Hendek Mahmutbey Mahallesi 1061 Sokaktaki işyerinde 1980 yılında açtığı dükkânında sürdüren Akıncı, 1971 yılında çırak olarak başladığını ve askerden sonra dükkân açtığını ve 41 yıldır soba imalatı ve tamiratı işi yaptığını belirtti.

Çırak Yetişmiyor

Evli ve iki çocuk babası olan ve çocuklarını Üniversiteye kadar okuttuğunu belirten Akıncı, meslekte artık çırak yetişmiyor.

 Mesleği beğenmiyorlar onun içinde mesleğin son temsilcileri biziz, en son yapan biziz. Sonbaharı yaşıyoruz artık soba yaptık, tamir yaptık, lehim yaptık, baca şapkalığı, küllükler, mangallar gibi akla gelmeyecek işler yaptık.

 Dükkânda sanatkâr olduğumuz için gelen müşteriyi geri çeviremeyiz diye konuştu.

Mesleğin incelikleri

Müşteriye iyi davranmak, iyi geçinmek müşterinin her dediğini yapmak, bazı müşterilerin ufak tefek yaptığımız işlerinden para almıyoruz gönül alma meselesi dedi.

Mesleğiz zor yanları

Bazı zıt olan müşteriler var, beğenip te beğenmeyen müşteriler var diyen Akıncı, hiç bu meslekten başka mesleğe geçme düşünceniz oldu mu sorusuna başka mesleğe geçme düşüncem olmadı hiç düşünmedim olarak cevap verdi.

Pergel

Bu Pergeli Dedem kullanmıştı dedemden babama ondanda bana kaldı bende işlerimde kullanıyorum benim için önemli bir hatıra.

Pandemi süreci

Pandemi sürecinin işlerini pek etkilemediğini belirten Akıncı, işimiz yine aynı. Biz katı yakıt ve kalorifer borusu yapıyoruz. Şimdi yeni sistem evler var, köylerde kalorifer petekli sobalar var. Gelirse onları yapıyoruz bizi en çok etkileyen Doğalgaz oldu, işimizi %60-70 gibi etkiledi.

 Bu katı yakıt sobaların bittiği anlamına geliyor. Allah’tan emekliliğimiz var yoksa halimiz perişan. Bizim yaptığımız küllük, kova, baca çemberini artık nalburlar da satıyor. Ekmek bölündü, eskisi gibi sobada yapamıyoruz. Artık hey şeyin hazırı çıktı.

Artık lehim, mangal, baca şapkası ve tamiratları yapıyoruz ancak özel sipariş gelirse krom kova yapıyoruz fakat pahalı oluyor. Nalbur 30-40 liraya satıyorsa biz ancak 60-70 liraya yapabiliyoruz, bizim yaptıklarımız daha da dayanıklı oluyor dedi.

Meslek Bitiyor artık

Sobacılık mesleği bitiyor artık çırak yetişmiyor diyen Akıncı, burada en son benim. Artık ben gözümü yumduktan sonra bu dükkânda kapanır. Allah uzun ömür versin bizlere. Sağlığımız yerinde olduğu müddetçe, elimiz ayağımız tutuğu müddetçe bu işi yapacağız ama 5 sene ama 6 sene ama 10 sene Allah ömür verirse yapacağız (Eski Adı) yeni çarşı Kuyudibi sokakta 41 yıldır sobacılık işini yaptığını, çıraklık dahil 47 senedir bu işi yaptığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184