Yayla Şenlikleri Bu Yıl Yapılacak Mı? Vali Kaldırım Cevapladı

Sakarya'da Haziran ayı sonunda başlayıp Temmuz ayı boyunca devam eden yayla şenlikleri geçen yıl pandemi nedeniyle yapılmamıştı. 1 Temmuz'da yasakların kalkacak olması, bu yıl yayla şenlikleri yapılacak mı ? sorusunu akıllara getirdi.

Yayla Şenlikleri Bu Yıl Yapılacak Mı? Vali Kaldırım Cevapladı

Yayla şenlikleri bu yıl yapılacak mı? Vali Kaldırım cevapladı..

Sakarya'da 30'un üzerinde yayla bulunuyor. Bu yaylaların bazılarında ise geleneksel olarak yayla şenlikleri düzenleniyor. Her yıl Haziran ayı sonunda başlayıp Temmuz ayı boyunca devam eden yaylalardaki şenlikler geçen yıl pandemi önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilememişti. Bu yıl 1 Temmuzda yasakların büyük ölçüde kalkacak olması "Yayla şenlikleri de yapılabilir mi?" sorularını akıllara getirdi.

Peki yayla şenlikleri bu yıl yapılabilecek mi?

www.medyabar.com editörleri Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım'dan bu konuda kısa bir bilgi aldı. Sakarya Valisi Kaldırım " Henüz bu konuyla ilgili bir karar yok. Değerlendireceğiz... Vaka sayılarının gidişine göre bir karar alınabilir." dedi.

Yeşilin ve mavinin her tonunu barındıran Sakarya, özellikle yayla turizmi ile öne çıkan bir şehir. Sakarya gezilecek yerler listesinde oldukça fazla sayıda yayla bulunuyor...

Özellikle İstanbul'a ve diğer çevre illerine oldukça yakın olması nedeniyle yerli turistler tarafından tercih edilen Sakarya, iyi korunmuş doğası ile yayla turizminin merkezlerinden biri haline gelmeye aday...

Yürüyüş parkurları, kamp alanları, göl ve ırmaklarla beraber 30'un üzerindeki yaylası bulunan Sakarya'da öne çıkan bazı yaylalar...

Soğucak Yaylası

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan Soğucak Yaylası, şehrin en popüler yaylalarından biridir. Sapanca ilçe merkezine 17 kilometre kadar uzakta bulunan Soğucak, dört mevsim turist ağırlayan bir yerdir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.110 metre olan Soğucak Yaylası'nın ulaşımı kolay olması, bölgenin turizm değerini arttıran bir başka özelliktir.

İnönü Yaylası

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde bulunan İnönü Yaylası, bölgenin kışın karla kaplanmasından dolayı kış turizminde de ilgi gören yerlerden biridir. Bahar döneminde rengarenk çiçeklerle kaplanan yayla, kamp yapmak isteyenlerin sıkça tercih ettiği bölgelerden biri olma özelliğine sahiptir.

Acelle Yaylası

Acelle Yaylası geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda mevcuttur. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde halk tabiriyle “Büyük Deniz” denilen 60-70 m uzunluğunda 3-4 m genişliğinde, derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Enişte Deresi’nin yatak genişliği düz alanlarda 8-10 metreyi, kayalık arazilerde ise yer yer 2 metreyi bulur.

Çiğdem Yaylası

Yapısıyla ilgi çeken evlerin bulunduğu Çiğdem Yaylası, turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylası arasında gösterilmiştir. Topukotu olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile yaylanın oldukça hoş bir manzarası vardır. Yaylada her yıl temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yayladaki hayvancılık ile yetişen sebze ve meyveler tanıtılmakta, ayrıca çeşitli eğlenceler yer almaktadır.

Karagöl Yaylası

Sakarya Taraklı İlçesinin 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları'nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir. İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünmektedir. Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evlerinde ziyaretçiler konaklayabilmektedirler. Her yıl yurt içinden binlerce insanımız burada kamp kurup konaklamaktadır. 8 km’lik yürüyüş rotasının başlangıç noktası olan Karagöl yaylası çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.

Dikmen Yaylası

Hendek İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Hendek ve Dikmen Yaylası arası 1,5 saattir. Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem Köylerine, buradan da yaylaya ulaşılabilir. Orman gülleri ile ünlü olan yaylada elektrik mevcuttur. İlimizin 1722 m. yüksekliğindeki en yüksek tepesidir. Burada her yıl yaz sezonu şenlikler yapılmaktadır.

Sultanpınar Yaylası

Sultanpınar Yaylası Adapazarı Akyazı üzerinden ulaşılan bir yayladır. Yayla 1200 metre yüksekliktedir. Çevresinde de bolca bulunan yaylalarla birlikte bir plato görünümündedir. Yaylanın alt sınırlarında karışık orman, üst sınırlarda ise köknar ormanı bulunmaktadır. Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alanda olup oldukça yeşil ve huzur verici bir ortam sunmaktadır.

Davlumbaz Yaylası

Davlumbaz Yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında bulunan yayladır. Sülüklü Göl'ün batısında yer alır. Dokurcun, Haydarlar Köyü üzerinden 30 dakikada ulaşılır. Sakarya merkezden 70 km'dir. Yöre halkının yayla evleri ve barakaları bulunur. Akyazı, Göynük, Mudurnu ilçe sınırlarının üçgeninde yer alır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Servet Muzaffer koşdu
Servet Muzaffer koşdu - 3 yıl Önce

Eee güzede yayla eğlenceleri yapılacakmış sorusu havada kaldı büyüklerimizin bir an önce açıklama yaplarını canı gönülden bekler saygılar sunarım

Fatma
Fatma - 3 yıl Önce

E artık açıklansın yani olacakmı olmayacakmı beklemede kaldık

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184